Komende week draait het vooruitzicht eigenlijk alleen om wat de VS zal gaan doen aan het schuldenplafond…
lees meer
RANGE AEX 15 MAART
Weekrange: 334,95 - 340,93
Dagrange: 337,8 - 341,34
AEXweek11maart
IN MEMORIAM HANS VAN MIERLO
Voordat we naar de beurs gaan, wil ik kort stil staan bij de dood van Hans van Mierlo.
We zijn altijd op zoek naar mensen die ons kunnen inspireren. De politicus Hans van Mierlo was voor velen een inspirator, en ook voor mij. Wij hebben niet zoveel intellectuele politici, en dit was er een. Hij was de ruimdenkendheid zelve, leefde met plezier, werkte theorieën uit met plezier, en was van vele markten thuis. Hij was ook een man, vond ik, waar wij internationaal mee voor de dag konden komen. Max van der Stoel was mogelijk een groter staatsman, toch was ik blij toen van Mierlo in de jaren ‘90 van de vorige eeuw minister van Buitenlandse Zaken werd.
Ik ben altijd trots geweest op het internationale karakter van de Nederlandse cultuur. Daarmee bedoel ik, dat er een prettig gebrek aan nationalisme was een lange tijd in ons land, waardoor Nederland en de Nederlanders open stonden voor ideeën uit alle windstreken. Van Mierlo was een exponent van die cultuur. Een vrijdenker en een levenskunstenaar.
Inmiddels waait de wind in Nederland uit een andere hoek, maar daar weet u alles van. Wat dat betreft is alles cyclisch, niet alleen de beurs. Welvaart komt en gaat, en ook een hoogstaande cultuur kan zo maar verdwijnen. Ook opkomst en verval van een cultuur is cyclisch.
De laatste keer dat ik van Mierlo sprak was in januari van dit jaar. Hij was naar een theatervoorstelling gegaan waar ik ook heen ging. Hij liep met een wandelstok en oogde breekbaar. Maar hij sprak met geen woord over zijn ziekte.
Wij waren in 2005 aan elkaar voorgesteld. Hij was naar de theatervoorstelling “De redenaar” gegaan, waarvoor ik de tekst had geschreven. Mijn tekst gaat over een kleine ambtenaar uit een provinctiestad die bezeten is van het uit het hoofd leren van belangrijke internationale redevoeringen. Uiteraard voornamelijk politieke redevoeringen. Van Mierlo wilde me zijn persoonlijke fascinatie overbrengen voor een van de redevoeringen waarvan in mijn stuk sprake was, de oproep tot vrede van de voorman van de Franse socialisten Jean Jaurès, in 1914, vlak voordat de Eerste Wereldoorlog uitbrak.
Deze redevoering is inderdaad magistraal, en zeer dramatisch. De oproep van Jaurès was emotioneel en visionair. Hij schetste voor zijn toehoorders wat voor een potentiële catastrofe het zou zijn, wanneer het sluimerende conflict tussen de machtsblokken in Europa tot uitbarsting zou komen. Hij schreeuwde zijn gehoor toe dat er miljoenen doden zouden vallen als bepaalde politici niet gestopt zouden worden. Hij riep de arbeiders aller landen op om niet mee te doen, om niet ten oorlog te gaan, en niemand te steunen die dit op gang zou brengen. Aangezien de ramp in dat geval niet te overzien zou zijn.
Jaurès werd vlak na het houden van de toespraak vermoord. De oorlog kwam er zoals u weet, en alle gruwelijke visioenen van Jaurès kwamen uit. De miljoenen doden vielen, en zoals we nu weten, deze oorlog zaaide ook al de volgende, nog vernietigender oorlog die in 1939 uitbrak.
U begrijpt dat wij destijds onder genot van genoeg wijn, in een druk roezemoezend theatercafé, een goed en lang gesprek hadden, over zaken die ons allebei fascineerden aan de geschiedenis van de mensen.
Maar ik vond het vooral ook hoopgevend, dat er dus politici bleken te zijn die uit zichzelf naar nieuw Nederlands theaterwerk gingen kijken, en die dan ook nog de moeite deden om de schrijver te spreken te krijgen. Dat een minister van Onderwijs en Cultuur dat doet verwachten we wel. Voor hem is het onderdeel van het werk. Maar van Mierlo ging naar het theater uit eigen beweging en interesse. Daarmee was hij beslist een uitzondering. Een fascinerende man. Moge zijn charisma, zijn eruditie en zijn levenslust toekomstige politici inspireren.
DE WEEKGRAFIEK VAN DE AEX
Over naar de beurs, want die gaat altijd maar door, net als het weer.
De weekgrafiek ziet u hierboven, en u ziet dat die weekgrafiek nu op twee manieren de ‘13’ geeft uit de Sequential telling van Thomas DeMark. De telling tot ‘13’ is een poging om een mogelijke top of bodem vast te stellen op het moment dat die gezet wordt. U begrijpt nu wellicht waarom ik al weken opschrijf dat ik bearish ben op de AEX. De golfstructuur leek nogal compleet omhoog, ook het niveau 345,56 was okay (want exact een 50 % retracement), alleen de jaarrange zat ons bij AEX Systematisch nog in de weg want de berekening van maart 2009 gaf 353 als top van de range tot 12 maart 2010. Omdat die berekening eigenlijk ieder jaar gehaald wordt of bijna gehaald wordt, bleef ik en blijf ik in dubio of de gehele opwaartse potentie vanaf 194,99 nu ‘vervuld’ is.
Ik wist ook dat de ‘13’ in de weekgrafiek nog ontbrak. Daarvoor moest de beurs nog omhoog. Alleen was niet te zeggen hoe ver die stijging nog zou komen. Een ‘13’ mag onder bepaalde omstandigheden namelijk als lagere top geplaatst worden, al gaat DeMark in wezen ervan uit dat een ‘13’ een top moet zijn, of in ieder geval geplaatst moet worden vlak bij de top.
De telling van DeMark is een poging tot objectivering van wat Elliottwave specialisten als ‘impuls’ kwalificeren, of in ieder geval één trendmatige beweging, die afgerond is. Omdat Elliottwave patroonherkenning is, en subjectief, nam DeMark daar geen genoegen mee. Ik zoek ook altijd een objectieve methode.
De DeMark telling is objectief, maar garandeert niets. Alleen moet de AEX nu nog vele weken stijgen, om de ‘13’ ongeldig te kunnen maken. Er moet dan nu een nieuwe opwaartse beweging gestart zijn die nog vele weken tot regelmatige stijging van de beurs gaat leiden. Alleen dan wordt de ‘13’ in de weekgrafiek overruled.
Voorlopig mogen we de kans op een geplaatste of bijna geplaatste top dus niet uit het oog verliezen.
De ‘13’ in de weekgrafiek is een uitzonderlijk fenomeen. We zien die doorgaans nauwelijks vaker dan 2 keer per jaar, soms zelfs maar één keer per jaar.
Over naar de volgende grafiek.
DE NASDAQ MAANDGRAFIEK
Ik wilde u deze keer eens laten zien hoe het grote plaatje het eenvoudigst te bekijken is. U hoeft geen kennis te hebben van golfstructuren, u moet alleen in staat zijn om op de lijngrafiek op maandbasis tot 5 te kunnen tellen in een grafiek bij de start van een daling of bij de start van een stijging.
We nemen even aan dat een dergelijke voltooide telling een impuls is, die een tegenreactie zal oproepen. Die tegenreactie leidt tot een cyclus, en wanneer de bodem van die cyclus (bij een neerwaartse beweging) wordt uitgenomen, begint de onderliggende waarde in het grotere plaatje te trenderen.
U ziet bij de Nasdaq dat de grafiek de top niet laat zien. Die viel bij de Nasdaq langer dan 10 jaar geleden. Bij die top startte een daling waarvan u de eerste bodem ziet. De stijging vanaf die bodem ziet u ook. Vervolgens brak de Nasdaq neerwaarts die bodem en de neerwaartse trendfase was begonnen.
Moeilijker hoeft u het niet te maken; zo lang het proces van lagere toppen en lagere bodems vervolgens doorgaat, is er sprake van een neerwaartse trend.
Waarom laat ik nu de Nasdaq zien als opmaat voor de AEX? Omdat u ziet dat de Nasdaq in 2009 een hogere bodem heeft gezet dan in 2003. Dat hoeft nog niets te betekenen, al wijkt deze hogere bodem af van het patroon in de AEX, waar in 2009 een lagere bodem dan 2003 ontstond.
Als die hogere bodem nu gevolgd gaat worden door een uitname van de top uit 2007, dan heeft de Nasdaq simpelweg een grote basissyclus geplaatst, een positieve basiscyclus. De lagere top uit 2007 zegt dan niets meer.
Zo lang er geen lagere bodem komt in de Nasdaq, is er formeel in het hele grote plaatje hier geen sprake meer van een neerwaartse trend. U ziet aan de uitname van de dikke groene streep in de grafiek in 2009 waar het longsignaal voor de lange termijn zat. Dit was een initieel longsignaal, dat ook op de AEX te zien was, op alle indices eigenlijk, het ging hier om de opwaartse uitbraak in juli 2009.
Een veel groter longsignaal kan pas ontstaan, wanneer de Nasdaq nu gaat corrigeren, om vervolgens de top uit te gaan nemen. Tot nog toe is iedere correctie erg beperkt geweest.
De Nasdaq geeft dus een veel positiever beeld dan bijvoorbeeld de AEX. Door de hogere bodem op de Nasdaq is het nog maar de vraag of de technologiebedrijven zich nog in een lange termijn downtrend bevinden.
Nu de AEX.
DE MAANDGRAFIEK VAN DE AEX
De maandgrafiek van de AEX is zoals u ziet cruciaal afwijkend van de Nasdaq: we hebben hier niet alleen een lagere top in 2007, maar ook een lagere bodem in 2009. Vervolgens ziet u heel duidelijk een 5-golf omhoog. Ik heb hier al eerder uitgelegd dat ik deze structuur niet anders kan lezen dan als een opwaartse impuls. De telling van DeMark op de maandgrafiek bevestigt dat ook.
Hieronder de pogingen tot het tellen van de basisgolven op de AEX:
U ziet dat wij ook in 2004 een impuls opwaarts af hebben gerond. Destijds leidde dat tot een aantal maanden gedoe, per saldo correctieve daling. De opwaartse uitname van de grote basiscyclus die op die manier ontstond, leidde vervolgens tot een opwaarts trenderende markt die tot 2007 duurde.
Toen de eerste hogere toppen en bodems in het voorjaar van 2009 gingen verschijnen, werd de grafiek al ‘long’ onderliggend. Een echte opwaarts trenderende markt mogen we echter pas verwachten wanneer de huidige opwaartse uitname van de 5-golf (of impuls) ook aan het einde van de maand maart er nog staat. Anders dan in 2004 zouden we in dat geval maar een zeer korte en feitelijk niet veel betekenende correctie hebben meegemaakt, voordat de index al weer opwaarts uitbrak. Dat zou zeer bullish zijn.
Dit is niet wat ik de afgelopen maanden verwachtte. Een herhaling van het patroon van 2004 verwacht ik ook niet, want patronen herhalen zichzelf niet op dezelfde manier. Maar een grotere correctie tot onder de 300 of lager zou een normale tegenreactie zijn op de eerste stijging vanuit van bodem van 194,99 op 9 maart 2009.
Ik verwacht dit dus nog steeds. Ik blijf nog steeds bearish op de AEX, omdat ik me niet goed kan voorstellen dat de eerste grote impuls op de AEX al voltooid is, en dan zo gering corrigeert. Nemen we de top van januari echter uit zoals dat op de Nasdaq gebeurd is, op de SMI en op Fleetstreet, dan is het wat de bovenstaande grafieken betreft alleen nog maar van belang dat de break-out blijft staan op maandbasis. In plaats van de afstort die her en der gepredikt wordt, komt er dan juist een rally die iedereen horen en zien zal doen vergaan. Ik verwacht die rally overigens, omdat naar mijn idee de index naar 400 en mogelijk daarboven zal gaan lopen. Ik nam alleen steeds aan dat we daarvoor eerst een grotere correctie zouden zien.
VOORUITZICHTEN VOOR DE KOMENDE WEEK
Ik ga er nog steeds vanuit dat het scenario van een toppende AEX kansrijk is. Voor de komende week verwacht ik echter wel nog een nieuwe top voor de huidige beweging, en dus dat de weekrange opwaarts uitgenomen wordt. Voor het einde van de week ga ik echter uit van een lagere AEX.
Op dit moment correspondeert deze visie niet met de handelssignalen.
De handelssignalen op korte, middellange en lange termijn kunnen echter iedere dag wisselen. Wie wil weten hoe de handelssignalen eruit zien, kan zich aansluiten bij een van de diensten.
Veel succes met uw handel, weest u voorzichtig op de markt, en zoals altijd
Happy trading,
Ruud