De vooruitzichten voor de AEX voor de week van 17 januari

 

RANGE AEX 17 JANUARI

Weekrange:  366,26 - 357,48
Dagrange: 363,31 - 359,57

 

 



Afgelopen week zagen we een AEX die intraweeks opwaarts uit de weekberekening brak. Dit is een sterk teken.

Op vrijdagmiddag was de index overigens 'gewoon' weer binnen de berekening terecht gekomen, en ook dat zien we heel vaak. Vervolgens werd al het beursnieuws rond de opening van Amerika positief opgevat, en tijdens de Amerikaanse sessie schoot de index omhoog en bevestigde daarmee de uitbraakpoging die op de Nederlandse graadmeter bezig is.

Want zo zie ik de huidige koersontwikkeling. Als een uitbraak uit de 'gevangenis' die lange tijd boven de markt hing, de zone 358 die in het voorjaar van 2010 eindstation was. Ik kan bij deze wekelijkse stukjes niet te veel weggeven van waar ik bij mijn dagelijkse berichten aan mijn leden naar kijk, maar ik kan u verklappen dat wij bij de handel niet naar de hier gepubliceerde weekberekening kijken, of de dagberekening.

We kijken dagelijks naar de handelssystemen en de signalen die we zien verschijnen, en die staan los van berekeningen. Alleen het lange termijn systeem bij AEX Systematisch werkt op basis van een berekening, de zogenaamde jaarrangeberekening. Bij mijn klantendag voor leden op 3 april, zal het veelal gaan over die jaarrangeberekening, en hoe deze door de jaren heen er uit heeft gezien, en wat voor strategie er op gebaseerd kan worden.

De jaarrangeberekening is echter ook voor de kortere termijn interessant. We hebben door deze grote rangeberekening ook soms dagelijks een richtpunt.

Naast de jaarrange kijken we verder naar de maandrange en de speelruimte die hier berekend is tot eind januari, omhoog en omlaag.


DE ECONOMIE SPEELT GEEN ROL

Het is wellicht saai, maar de onderliggende economische ontwikkelingen spelen geen rol bij het genereren van handelssignalen bij een handelssysteem.

Uiteraard komt dat omdat ik moet aannemen dat grafieken de beste weergave zijn van wat er in de onderliggende economieën aan de hand is. Ik weet na jarenlang succesvol handelen op de beurs dat dit een feit is. Waarbij de grafiek ook nog eens vooruit lijkt te lopen op economische ontwikkelingen.

Dagelijks nieuws en economische ontwikkelingen spelen zelfs zo overduidelijk geen rol bij het beslissen wat voor handelspositie ingenomen moet worden op de beurs, dat het mij bij FTV, in de dagen dat ik daar wel eens te gast was, verbaasde dat de daar aanwezige 'journalisten', werkelijk leken te denken dat het er iets toe deed wat de banencijfers op vrijdag zouden zijn.

Natuurlijk doen die cijfers ertoe. Maar niet de inhoudelijkheid ervan. Het gaat erom dat iedere handelaar weet dat ze eraan gaan komen. Vervolgens zal de reactie op de cijfers zo zijn als past bij de handelscyclus van het moment. Dus alleen het tijdstip is van belang, niet de inhoud van het nieuws.

Ik was er zeer verbaasd over dat bijvoorbeeld beursjournalisten van internettelevisie dat niet leken te weten. Ik ben selfmade op de beurs, en ging er dus vanuit dat de journalisten bij FTV een grote kennis van beurszaken hadden, groter dan ik die als selfmade handelaar had. Dat ze bijvoorbeeld economie hadden gestudeerd, en vervolgens ook een half jaartje, als onderdeel van studies, naar grafieken hadden gekeken, naar wat een trend is, en welke uitspraken er te doen zijn over een trend.

Maar ik heb van dit soort kennis weinig gemerkt destijds. Waarschijnlijk is FTV gewoon een verkoopkanaal voor ondernemers in het beursvak, en niet een objectief economisch platform. Zoals Harry Mens ook gewoon een platform biedt voor ondernemers om marketing te bedrijven.

Ik heb voorzichtig de indruk gekregen dat in Nederland het gros van de mensen niet veel financieel inzicht heeft.

Mogelijk wordt dit veroorzaakt door de welvaart die dit land al zo lang kenmerkt, en specifiek door de arbeidsbescherming die heel veel werknemers in Nederland genieten. Ik begrijp dat de meeste Nederlanders bijvoorbeeld niet over hun pensioen nadenken, omdat ze ervan uitgaan dat alles goed geregeld is. We leven immers in Nederland, een sociaal land dat bestaanszekerheid garandeert. Wat dat betreft zal de huidige crisis ergens goed voor zijn. Alleen van rampspoed leert de mens. Voorspoed maakt hem lui.


JIM ROGERS

Over fundamentele zaken gesproken, ik keek afgelopen bij 'Tegenlicht' van de VPRO weer geboeid naar Jim Rogers.
Ditmaal had hij de mooie vergelijking van een familielid, laten we zeggen een neef, die ieder jaar bij je langskomt om weer wat geld te lenen.

Je hebt deze neef steeds gegeven wat hij vroeg, in de veronderstelling dat hij er op een gegeven moment mee zou ophouden, met dat vragen om geld.
Jarenlang geef je het geld omdat je denkt dat je neef er een mooi bedrijf mee opbouwt, of er opleidingen van bekostigt die hem uiteindelijk verder zullen brengen in het leven. Hem of zijn kinderen, of zijn kindskinderen.

Maar op een gegeven moment besef je dat hij terug zal blijven komen omdat hij ieder jaar alleen maar verder in het schuldenmoeras verzinkt. Al het geld dat je hem leent is niet genoeg. En hij lost ook nog eens niets af. En dan komt er een dag waarop de neef weer de hand komt ophouden, en waarop jij hem zegt: het spijt me, ik heb er geen zin meer in. Je krijgt niks meer. Afgelopen.

Met deze vergelijking probeerde Rogers te verduidelijken dat het nooit meer goed kan komen met Griekenland, Ierland, Spanje, Portugal, het Verenigde Koninkrijk, en hij noemde dit maal ook België. Hij meende dat de Nederlanders volledig genoeg zouden krijgen van het steunen van zwakke landen. De sterke landen weten, alsdus Rogers, dat het steunen van anderen uiteindelijk ten koste van henzelf zal gaan.

De tegenwerping dat mensen, en samenlevingen, geneigd zijn anderen te helpen ook uit eigenbelang, omdat ze weten wat voor een ellende er kan ontstaan wanneer een ander in grote problemen komt, daar was hij niet gevoelig voor.
Hij meldde uiteraard wat hij ook vaker meldt: dat het steunen van failliete ondernemingen, banken en landen die van hun begroting een rotzooi hebben gemaakt, lijkt op het wegnemen van geld en middelen bij verstandige mensen die het goed doen, om die middelen te geven aan dommeriken, zakkenvullers en bankroutiers die het verdiend hadden om failliet te gaan. En daarvan te leren. Waarna vervolgens die bankroutiers en rampzalige ondernemers mogen gaan concurreren met de goede mensen, dankzij de middelen die bij diezelfde goede mensen zijn weggenomen, en waar zij veel betere dingen mee hadden gedaan.

Dit klinkt overtuigend. Maar systeemkritiek van iemand die de luxe heeft om niet het beleid van een land te hoeven bepalen, klinkt heel vaak overtuigend.
Zo zou ik niet graag in de schoenen van Bernanke willen staan.
Hij lijkt zelf wel nog graag in zijn eigen schoenen te staan, hij straalt dat in ieder geval uit. Knap gedaan, als dit een toneelstukje is.

Maar wellicht gelooft hij werkelijk in de heilzame geldpers. En stel u voor dat het werkelijk helpt, dat de Amerikanen er bovenop komen, en dat we over twintig jaar spreken over de helden van de Federal Reserve, die de wereld, en Amerika zelf, zo prachtig door een schuldencrisis hebben geloodsd.

Dat zou aardig zijn. Maar voorlopig is het erg verleidelijk om met de stellingen van Jim Rogers mee te gaan.


DE VOORUITZICHTEN VOOR DE AEX VOOR DE KOMENDE WEEK

Ik vermoed dat de neef die komende week zijn hand komt ophouden, nog steeds geld krijgt. Het moment waarop de landen die er beter voor staan heel hard 'nee!' gaan zeggen is nog niet gekomen. Ik blijf op de Nederlandse graadmeters, van AEX tot Midcap, nog steeds aandelen zien 'uitbreken' of pogingen doen daartoe.

Afgelopen week kreeg Aegon het op de heupen, en op vrijdag knalde ASML omhoog. Fugro kreeg een veel hoger koersdoel van een zakenbank, technisch volledig terecht naar mijn bescheiden mening. En ING staat ook klaar om uit te breken.

Maar u ziet op de grafiek hierboven dat we vlak voor een '13' staan. De '13' is onderdeel van de aardige methodiek van Thomas DeMark om een trend uit te tellen tot een potentieel keerpunt. U ziet er nog eentje staan voor de laatste grotere draai in de markt, vorig jaar begin november. Deze 13 gaf een goede potentie achteraf, van 20 punten naar beneden.

Als de '13' ook nu 'goed staat', dan zouden we komende week het sentiment kunnen zien omslaan.  Maar een '13' kan 'overruled' worden, dan loopt de index er gewoon doorheen en ontstaat er een nieuwe zogenaamde setup. DeMark vindt dat een handelaar eerst op bevestiging moet wachten van een '13'.

DeMark doelt bij 'bevestiging' op een eerste daling. Ik kijk echter naar andere grafiekkenmerken.
Als ik die bepaalde kenmerken zie verschijnen komende week, zal ik vrij zeker weten dat de index voorlopig een topje gezet heeft. De grafiekinformatie waarop ik doel maakt onderdeel uit van de handelssystemen AEX Systematisch en Casino Royale, en ik ga er dus hier verder niet op in.

Ook de draaipuntberekeningen blijven ledeninformatie. Op 5 januari hadden we het laatste draaipunt. Dat bleek achteraf de intraday low bij 352.

Tijdsberekeningen zoals ik die maak geven geen zekerheden, maar mogelijkheden. Het interessante blijkt te zijn, dat tijdsberekening vaker wel dan niet inderdaad een belangrijk draaipunt op voorhand weet aan te wijzen.
Een handelscyclus blijkt bepaalde piketpaaltjes te hebben, niet in prijs, maar in tijd. Is een dergelijk piketpaaltje niets, komt er daar geen draai, ook dan is dit belangrijke informatie. Dan moeten we simpelweg meer verwachten van het volgende piketpaaltje, dat we bij een duidelijke gestructureerde cyclus ook al vooruit berekend hebben.

Niet voor iedere cyclus is dit overigens mogelijk. Bijvoorbeeld in stagnerende beweging die een groot deel van 2010 kenmerkte, kon ik geen overtuigende tijdsberekeningen maken.
 

Op dit moment respecteer ik de huidige trend bij mijn vooruitblik, en ga ik er vanuit dat ook de komende week op de AEX een positieve wordt, en dat de index verder weg probeert te komen van de zone 358.


UITSTAPJE NAAR ZILVER

Het zal u wellicht niet ontgaan zijn dat de edelmetalen aan het stagneren zijn.

Vandaag laat ik u eens een grafiek zien van de ETFS Physical Silver, in plaats van de zilvergrafiek zelf. Dit doe ik omdat wie een positie wil hebben op de zilver- of goudprijs, uiteraard een afgeleide positie heeft. Een tracker is dan geen slechte keuze.

 



Wat kan ik op basis van de golftelling en de Sequential telling van Thomas DeMark vaststellen?

Dat het er op lijkt dat de zilverprijs zijn grote gekte nog moet gaan beleven.

We zien namelijk na de eerste basisstijging als opmaat van de huidige trend, alleen een correctie als II. We hebben een I als eerste stijging, en daarna een II als correctie. Binnen mijn eigen objectieve golftelling is er vervolgens nooit meer een derde golf afgerond. Daarvoor heeft geen enkele correctie genoeg gepresteerd.
Lopen we tegen een correctie aan die wél genoeg presteert, dan kan er flink wat van de prijs af, en ook kan die correctie in dat geval een tijdje duren. Een van de twee, of allebei.

Maar dat is niet de kern van de zaak. De kern van de zaak is dat niets in de golftelling, of in de Sequential telling van DeMark, wijst op een trend die getopt heeft. Er is geen '13' te bekennen, en geen golf IV neerwaarts. Ergo, vroeger of later gaat zilver weer naar nieuwe toppen. Dat is wat het meest waarschijnlijk is op basis van deze grafiek.

We handelen momenteel met Casino Royale en AEX Systematisch niet trendmatig op de zilver- en of goudprijs.


Weest u voorzichtig op de markt, veel succes met uw beleggingen, en zoals altijd

Happy trading,
Ruud

 

DIENSTEN 2011 AFGESLOTEN TRADES NETTO

AEX SYSTEMATISCH KORT: 0,00 %
AEX SYSTEMATISCH LANG 2010 - 2011: + 8,20 %
AEX SYSTEMATISCH KORT HANDELSWINSTPORTEFEUILLE: +0,00 (ex- dividenden)

CASINO ROYALE: + 0,00 %
CASINO ROYALE HANDELSWINSTPORTEFEUILLE: + 0,00 % (ex-dividenden)

Alle resultaten zijn vanaf 2010 netto, bankkosten inbegrepen. Daarnaast is alles gebaseerd op de slechtste prijzen die door leden zijn teruggemeld.

De resultaten zijn dus zo minimaal mogelijk voorgesteld. U bent welkom als lid van een van de diensten.

Alle trades vanaf 2007 zijn terug te kijken onder "Specials" en "Adviesdiensten" op www.beursplaza.com.

 

 

Resultaten in voorgaande jaren:

AEX SYSTEMATISCH KORT:
2007:   + 41,08 % (bruto)
2008:   + 24,22 % (bruto)
2009:   +  21,88 % (bruto)
2010:   +  13,97 % (netto)

AEX SYSTEMATISCH KORT HANDELSWINSTPORTEFEUILLE:
2009:   + 138,59 %
2010:   +    2,50 %

AEX SYSTEMATISCH LANG:
2007 - 2008: + 8,56 % (bruto)
2008 - 2009: + 31,14 %  (bruto)
2009 - 2010: + 23,36 (deels bruto deels netto)

CASINO ROYALE:
2008: + 33,19 % (bruto)
2009: + 32,55 % (bruto)
2010: + 41,42 % (netto)

CASINO ROYALE HANDELSWINSTPORTEFEUILLE:
2010:   + 49,94 %


 

Pagina 310 van totaal 365 paginas ‹ First  < 308 309 310 311 312 >  Last ›