RANGE AEX 3 SEPTEMBER
Weekrange: 306,53 - 318,98
Dagrange: 325,22 - 329,04
De AEX gaat ook vandaag tot nog toe vrolijk door met zijn cyclische stijging. U ziet hierboven wat voor de dag berekend kon worden, en wat de golfinterpretatie is. Momenteel noteren we rond de 328,50. De golfinterpretatie is dat de index geen trendmatige stijging laat zien. Dat komt door de basis van deze beweging, die er zeer correctief uitziet, en die met 5 handelsdagen erg klein is als basis voor een langere opgaande beweging.
Als dit positief moet uitpakken voor de langere termijn, kunnen we uit de analyse van de daggrafiek opmaken dat we moeten focussen op de eerste grotere correctie. Als die in staat blijkt een goede hogere bodem te zetten en als die er correctief uitziet, wordt het scenario voor de AEX een stuk positiever.
Vandaag laat ik u eens een manier van analyseren zien die eenvoudig is, en die u als u handelaar bent op de beurs zeker af en toe moet maken. Hierboven ziet u het grafiekje. U kunt het aanklikken om het uit te vergroten.
U ziet hier de maandgrafiek van de AEX. U ziet de ‘rode beer’ van mei als dominante candle. Interessant is, dat we volgens de regels van een van mensen van wie ik het traden ooit heb afgekeken, Joe Ross, nu in september ‘officieel’ een stagnatiepatroon kunnen bereiken. Ross noemt ‘stagnation’ een periode van vier candles die allemaal binnen de range van een voorafgaande candle vallen. Zoals u ziet is dit momenteel aan de hand. Maar de maand is nog jong.
Als een onderliggende waarde een stagnatiepatroon laat zien, worden alle technische indicatoren onbetrouwbaarder. De slow stochastics willen nog wel eens aardig toppen en bodems aangeven, maar dan moet de handelaar maar aannemen dat de stagnatie ook zal blijven bestaan. Verder is de regel, dat het enige ijkpunt wat de handelaar technisch heeft, te vinden is in de startcandle. In dit geval draait het voor de AEX dus nog steeds om de grote beer van mei. De low van mei, 301,48, is nog steeds de cruciale waarde. De ‘Ross-hook’.
Verder ziet u dat ik een dalende rode lijn heb getrokken. Die is op eindemaandsbasis interessant. Het is de lijn over de toppen van de eindemaandsstanden. U ziet dat we wat dat betreft ons in een dalende trend bevinden vanaf de top in april. Deze maand, september, kan die lijn breken. Maar de maand is pas net begonnen.
Het meest aardige vind ik zelf altijd de 50 % niveaus in de maandgrafiek. U ziet dat ik het niveau 333,06 heb vastgesteld, het 50 % niveau van het lichaam van de candle van mei. Deze 333, leuk getal, is tot nog weerstand gebleken, en dat is ook het idee van het aanwijzen van een 50 % niveau.
In een trenderende markt is het 50 % niveau op de maandgrafiek alleen van belang voor de direct er op volgende maand. Maar we hebben nu de stagnatiezone, ergo is alleen de candle van mei van belang gebleven. Juni, juli, augustus en mogelijk ook september hebben geen nieuwe ijkpunten opgeleverd.
Ik las dat onze onvolprezen Geert-Jan Nikken de 333 heeft aangewezen als mogelijk doel op dit moment, als gevolg van zijn RSI-analyse. Dat is aardig, omdat dit niveau uit de maandanalyse al maanden staat als weerstand.
IS DE TREND NU OMHOOG OF OMLAAG?
Voor wat betreft deze analyse moet we er van uitgaan dat de trend momenteel omlaag is. Maar uiteraard valt deze daling van mei, die mogelijk de start zal blijken te zijn van nog meer, in het kader van een opgaande trend vanaf maart vorig jaar. En die opgaande trend valt wederom weg tegen de dalende trend vanaf 2000.
Als u dus analisten hoort spreken erover dat de trend uw vriend is, en u wilt het zeer systematisch aanpakken, dan hebt u een shortpositie (want vanaf 2000 zijn we aan het dalen), een longpostie (want vanaf maart 2009 zijn we aan het stijgen) en een shortpositie (want de beer van mei heerst nog over de grafiek). En dat zijn dan allemaal langere termijn posities.
Kortom, het is een lastig vak, ook als u het rustig aan wil pakken en u uzelf niet als speculant beschouwt.
Veel succes met uw handel, weest u voorzichtig op de markt, en zoals altijd,
Happy trading,
Ruud