De vooruitzichten voor de AEX voor de week van 5 september
aexdag2septembersite.GIF

 

RANGE AEX 5 SEPTEMBER 2016
 
Dagrange: 469,15 - 458,93
 
 
 
Afgelopen week zagen we een flinke uitbraak bij de AEX. Het koersniveau 458, maandenlang een barrière, werd met boter en suiker uitgenomen. 
 
Op de grafiek ziet u dat ons longsignaal bij AEX Systematisch al weer een aantal handelsdagen stond, na een periode van een steeds draaiend signaal, zonder dat de AEX echt richting koos. Dat longsignaal staat nog steeds.
 
De uitbraak van vrijdag was duidelijk: een geplaatste '13' uit de methodiek van Thomas DeMark, geregeld een signaal dat de markt kan draaien, werd overlopen. Ook werd de top van een eerdere cyclus dit jaar opwaarts uitgenomen. Dit is meestal een goed teken voor een wat langere termijn, omdat het zelden bij één hogere koers blijft. 
 
Toch blijft voor de korte termijn voorzichtigheid geboden, want de ervaring leert dat een geplaatste '13' toch een teken ervan blijft dat de cyclus dicht bij zijn (voorlopige) top kan zijn. En die '13' stond al. De cyclus had dus al een behoorlijke lengte, een lengte die gemiddeld goed is voor topvorming. Het is bullish wanneer die topvorming kan worden uitgesteld, maar helemaal afstellen gaat niet, omdat cycli nu eenmaal cycli blijven. De neerwaartse periode van de cyclus die met de Brexit-low startte zullen we ook nog gaan zien. 
 
De uitbraak is dus positief, maar vooral in zoverre dat nieuwe dalingen vanaf dit hogere niveau meest waarschijnlijk nog geen deel uitmaken van een grotere downtrend, maar de opmaat kunnen zijn van een hernieuwde stijging. 
 
 
DE REDEN VOOR DE STIJGING
 
Op basis waarvan ging de index dermate door het dak? Er kwamen cijfers uit Amerika die niet zo best waren, 151.000 banen waren er bij gekomen en er werd gerekend op 185.000. Dus werd het minder aannemelijk dat de Fed al in september de rente zou gaan verhogen. Dat was voldoende om grote partijen flink aandelen te laten kopen - in Europa en dan vooral op de AEX, want in de VS was het koopgedrag veel minder in het oog springend, en de AEX loopt dit jaar voorop binnen /Europa.
 
Op de AEX werd op SBM Offshore na alles gekocht na half drie. Ik loop al lang mee in dit vak, en zo gaat het vaak: cijfers worden gebruikt om bepaalde niveaus te kunnen slechten. Feitelijk doen de cijfers er niet zo veel toe; de handel gebruikt het feit dat die cijfers komen om iets te doen wat toch al vroeger of later zou moeten gebeuren. De koopprogramma's liggen op zulke dagen klaar en als de cijfers niet te ver afwijken, worden ze in werking gezet. 
 
Bij de drie grootste stijgers vrijdag hoorden twee zwaargewichten: Unilever en Royal Dutch Shell. Heineken zat ook in de top drie, maar heeft een minder grote weging. 
 
 
UNILEVER: NIEUWE ALL TIME HIGH
 
Unilever kwam door de koersexplosie van vrijdag in één klap op een nieuwe all time high terecht, na vele maanden zijwaarts te hebben rondgedobberd. 
 
43,05 is de nieuwe topwaarde. Al in april 2015 zat het aandeel dicht bij deze waardering, dus u begrijpt, veel is er sindsdien niet gebeurd. U ziet ook aan de hier afgebeelde maandgrafiek dat het aandeel mogelijk aan een laatste fase van de cyclische stijging bezig is. Qua golfstructuur lijken we aan de laatste fase bezig te zijn van een prijsopdrijving, een zogenaamde vijfde golf in diverse substadia.
 
Dit neemt echter niet weg dat het aandeel best nog een tijdje sterk kan blijven liggen. Unilever is bij de adviesdienst AEX Systematisch Lang onze grootste positie, omdat wij voor Unilever nog hogere koersdoelen hebben berekend. Ik doe dat met een eigen algoritme. Ik blijf dus positief op het aandeel, maar ik houd het wel goed in de gaten. Want op basis van de golftelling is deze beurs, en ook Unilever, dicht bij een cyclushoogtepunt.
 
 
HET WEEKVOORUITZICHT VOOR DE AEX
 
Ondanks de mooie uitbraak denk ik dat we voor de korte termijn niet heel veel verder zullen komen; ik reken komende week eerder op consolidatie voor de AEX, dan op het doorkopen van partijen. Een en ander heeft te maken met de golfstructuur zoals ik die in de kwartiergrafiek van de AEX en de uurgrafiek kan waarnemen. Beide grafieken lijken aan te geven dat hier een consolidatie van de hogere koersdoelen het meest waarschijnlijk is. 
 
 
Veel succes met uw handel, weest u voorzichtig op de markt, maar bovenal
 
Happy trading,
Ruud
 
 
 
DE HANDELSSYSTEMEN VAN VAN MEGEN TRADING WAAROP U ZICH KUNT ABONNEREN
 
 
TRADERSWINKEL
 
RVM DAILY (A-Rating): + 20,92 %
 
RVM Daily is qua abonnement het goedkoopste handelssysteem waarop u zich kunt abonneren in de Traderswinkel. Lage kosten dus, en de resultaten zijn ook nog eens stabiel, ongeacht wat de markt doet. 
Mijn bedoeling is dat RVM Daily dermate rustig en stabiel is, dat een pensioen ermee beheerd moet kunnen worden. 
 
Als u zelf uw vermogen wil beheren en tweemaal dagelijks een beursbericht wenst te ontvangen met berekeningen en positie-ideeën, is er de adviesdienst AEX Systematisch, operationeel sinds 2007, met een vaste schare abonnees. Orders worden hier behalve via email ook gestuurd via SMS (een gratis Service).
 
AEX Systematisch Week is als systeem toegevoegd in 2014.
 
 
AEX SYSTEMATISCH KORT:     +    91,28 %
AEX SYSTEMATISCH LANG:     +  124,10 %.
AEX SYSTEMATISCH WEEK:    +    19,55 %
 
 
Lid worden kan door u op deze site in te schrijven. 
 
 
 
DE HANDEL AFGELOPEN WEEK:
 
RVM Daily had een wat zwakkere week. Er mocht rekening worden gehouden met een uitbraak van de AEX, en op donderdag leek die neerwaarts te zullen gaan plaatsvinden. De uitbraak kwam vrijdag toch opwaarts, en daar waren de posities van het systeem niet helemaal op berekend. We zagen daarom voor RVM Daily de tweede zwakke week van het jaar, na één zwakke week in februari. 
 
AEX SYSTEMATISCH KORT had wél de juiste weekpositie en kon dus wederom een kleine winst bijschrijven. Bij AEX Systematisch Lang en AEX Systematisch Week waren er geen nieuwe posities. 
 
 
 
 
Pagina 84 van totaal 365 paginas ‹ First  < 82 83 84 85 86 >  Last ›