RANGE AEX 31 OKTOBER 2016
Maandrange: 459,25 - 430,70
Weekrange afgelopen week: 463,86 - 452,15
Dagrange: 458,96 - 452,30
Afgelopen week zagen we een lichte daling van de AEX, met wederom een op dagbasis lastig te voorspellen verloop. Op maandag leek de index opwaarts nog uit te kunnen breken, om vervolgens gedurende de rest van de week te dalen tot en met vrijdagochtend, waar een forse gap down de opening bepaalde. Een merkwaardig verloop had vooral de donderdag, met een spike omhoog tot boven 459 in de ochtend, die daarna volledig terug gegeven werd. De gap down van vrijdag werd wederom gekocht, zodat er per saldo weinig gebeurde.
DE TREND OP DE AEX: AFWEZIG!
Die is er niet. Sinds de daling op de AEX vanaf de top van het jaar begin september, is er alleen maar heen en weer geweest. Onderliggend kan de AEX al short zijn voor een grotere correctie, of juist long voor een grotere stijging, maar zo lang de tradingrange standhoudt, kunnen we hier niets mee.
Wel ziet u in de grafiek staan dat er een objectief longsignaal is ontstaan in oktober, dat nog niet gebroken is. Wij gebruiken bij AEX Systematisch altijd een objectieve methodiek; we hebben niets aan meningen of veronderstellingen. Ook in een zijwaartse markt proberen we met objectieve criteria een onderliggende trend vast te stellen. Die moet er namelijk wel degelijk zijn, ook al is dat nu niet zichtbaar: op een gegeven moment zal er een grotere correctie zichtbaar worden, of een grotere stijging. En een dergelijke trend moet tijdig gesignaleerd worden.
Uiteraard spelen de verkiezingen in de VS nu een grote rol. Ik neem eigenlijk aan dat tot het zo ver is, de beurzen verstoppertje kunnen blijven spelen.
In schijnbaar trendloze periodes kan een belegger geregeld op het verkeerde been worden gezet. Dat geeft niet. Wie positie wil in een echte trend, moet dit op de koop toe nemen. Als de grotere beweging namelijk op gang komt, is het goed daar vroeg genoeg positie in te hebben.
DE AMERIKAANSE VERKIEZINGEN
Ik heb zelden een politicus gezien zoals Donald Trump nu in de VS.
Laten we allereerst benadrukken wat het goede van de VS is en blijft: anders dan in bijvoorbeeld Rusland, mogen we het circus ten volle meemaken, en iedereen mag er iets van vinden. Op de televisie zagen we in 'Droomland Amerika' wederom benadrukt hoe het Amerikaanse verkiezingssysteem er uit ziet, en hoe gevoelig het is voor invloed uit het bedrijfsleven.
Omdat de Amerikaanse staat verkiezingsprogramma's van partijen niet financieel ondersteunt, moet naar andere middelen gezocht worden, en dus wordt voortdurend gebedeld bij het bedrijfsleven. Dat beïnvloedt natuurlijk standpunten: je bijt niet de hand die je voedt. Het belang van een bedrijf is niet altijd het belang van een burger, dus dit is niet ideaal. En in het geval van klimaatverandering en de maatregelen die genomen dienen te worden, kan het desastreus zijn als dit tegen het belang in gaat van dominante energiebedrijven. Dit is slechts een van de vele voorbeelden van ongewenste belangenverstrengeling.
Regeringen zouden zich eigenlijk altijd moeten laten leiden door de wetenschap, door wetenschappelijke vooruitgang. Als er een consensus is over klimaatverandering, dienen de landen op de wereld een industriepolitiek gaan voeren die hierop inspeelt en die mogelijkheden geeft voor het bedrijfsleven. Dat is een rationele keuze, ook al kan het tegen korte termijn belangen in gaan. Duitsland is een goed voorbeeld, in mijn ogen, van een land dat zich laat leiden door wetenschappelijke vooruitgang.
Perfect is het dus niet in de VS, maar vergelijk deze openheid en persvrijheid eens met Rusland of Turkije op dit moment.
Het is geen vergelijk.
Een vrij land is een land waarin kritiek te horen en te zien is, en waarin persvrijheid bestaat. Alle misstanden die in de V.S. aanwezig zijn, worden breed uitgemeten, omdat er geen censuur is. Leugens en verdraaiingen van de werkelijkheid kunnen in een dergelijk klimaat minder makkelijk het publieke debat bepalen.
DE NARCIST TRUMP
Dat neemt niet weg dat ik zelden een meer narcistische kandidaat heb gezien dan deze Trump. Het is ongelooflijk dat de Republikeinse kiezers deze man als hun kandidaat naar voren hebben gestemd. Er is een onderbuik in de V.S. waar je geen weet van hebt wanneer je het land niet op de voet volgt. Trump heeft een voedingsbodem, maar dat is geen excuus. Het is beschamend dat de mensen die nu op Trump willen stemmen, geen kandidaat bij de Republikeinen hebben gevonden waar ze meer in zagen.
Wat is het gevaar van Trump? Niet zijn gebrek aan kennis en gebrek aan beschaving, alhoewel beide eigenschappen onprettig zijn voor een president van de V.S..
Het gevaar is zijn narcisme. Wie zo narcistisch is als Trump, heeft geen invoelingsvermogen. Hij zal dus bepaalde problemen van zijn volk, mocht hij president worden, simpelweg niet begrijpen omdat hij niet in staat is zich in te leven.
Een narcist vindt zichzelf verder zo geweldig, dat hij alles op zichzelf zal betrekken. Kritiek zal hij persoonlijk nemen, en dan wil hij wraak, want Trump is ook oorlogszuchtig. Niet zo handig in internationale betrekkingen.
Een groot deel van zijn aanhang is kennelijk ook oorlogszuchtig. De aanvallen op de kandidaat Clinton zijn beneden ieder niveau. Het is te gek voor woorden om die slordige emails van Clinton te vergelijken met Watergate, en haar daarvoor te willen 'opsluiten'. Slordigheid is iets heel anders dan crimineel gedrag. Iedereen weet dat neem ik aan, maar Trump liegt er op los, insinueert er op los, zijn aanhang vindt dat alleen maar prachtig, juist dat levert hem stemmen op.
Maar het is niet alleen Trump die ziek is; het feit dat hij dit moet blijven roepen omdat zijn kiezers dit willen horen, betekent dat er een diepgeworteld ressentiment is tegen het establishment. Dat is overal in het westen een probleem, overigens. Vandaar ook overal de opkomst van populisten en dictatoriale types. Trump staat natuurlijk niet alleen.
Om zijn kiezers te houden moet Trump met laaghartige aanvallen het gepeupel dat bloed wil zien blijven voeden. Anders loopt het gepeupel weg. De bloeddorstige menigte bij de praatjes van Trump wil 'Lock her up, lock her up' kunnen blijven roepen, zoals ze gedurende zijn campagne steeds hebben gedaan als het over Clinton ging.
Het is allemaal zeer treurig, maar je moet maar proberen er monter onder te blijven. Wie weet is een president Trump wel een zegen voor de wereld. Er zijn vreemdere zaken gebeurd in de wereldgeschiedenis. Want het lijkt wel alsof Trump niet zo veel kans heeft, normaal gesproken is het in de VS zo dat na deze langere periode met een Democraat in het Witte Huis, de Republikeinen aan de beurt zijn. Dat heeft niets met Trump te maken, dat is een kwestie van het gebruikelijke stuivertje wisselen aan de macht.
HET OPSTOKEN VAN HET GEPEUPEL LEIDT TOT GEWELD
Wie een beetje zijn geschiedenis kent, weet dat het soort volksmennerij van Trump van alle tijden is.
In de Nederlandse geschiedenis is het gepeupel ook verschillende malen opgestookt. Het meest treurige gevolg hiervan was het lynchen van de gebroeders de Witt in 1672. De gemene deler is behalve het lafharige karakter van de mensen die het volk opstoken, dat er ook wezenlijk iets niet goed gaat, dat er onrecht is en nood onder de bevolking, een voedingsbodem die de volksmennerij een bodem geeft.
In de V.S. is dat momenteel niet anders. De statistieken van de Amerikaanse economie zijn goed, maar ik vertrouw die cijfers niet. Te veel mensen leven in armoede, ondanks soms dubbele banen. De sociale ongelijkheid is in de VS te ver doorgeschoten en ondermijnt de solidariteit die er tussen de burgers in een staat altijd moet zijn, wil de zaak goed functioneren. Sociaal beleid is niet alleen uit menselijk oogpunt wenselijk, ook uit economisch oogpunt.
DE VOORUITZICHTEN VOOR DE WEEK
We hebben deze week drie rentebesluiten, waarvan dat in de VS toch het belangrijkste lijkt. Ik verwacht er niets van, en ik ben geen uitzondering. Meest waarschijnlijk komt er pas in december boter bij de vis. Maar de markt is de markt om ons te verrassen, dus wie weet.
De trend op de AEX is zoals gezegd binnen mijn parameters nog opwaarts gericht - weliswaar binnen een tradingrange - en ik ga er vanuit dat we een weekje afwachten voor de boeg hebben.
DE HANDEL AFGELOPEN WEEK
Bij de dagelijkse adviesdienst AEX Systematisch was er bij het systeem Kort en Lang een sluiting van lange termijn posities met een goede winst. Ook de weekposities waren winstgevend.
RVM Daily en RVM Pensioen in de Traderswinkel hadden ook een positieve week.
Veel succes met uw handel, weest u voorzichtig op de markt, maar bovenal
Happy Trading,
Ruud
ABONNEMENTEN
TRADERSWINKEL (Gelden in beheer)
RVM DAILY (A-rating) + 18,31 %
RVM PENSIOEN (nieuw) + 3,53 %
Inschrijven kan op de website van de Traderswinkel. U bent welkom als volger!
AEX SYSTEMATISCH
(dagelijkse adviesdienst met drie handelssystemen, alleen gesloten posities)
AEX SYSTEMATISCH KORT: + 99,92 %
AEX SYSTEMATISCH WEEK: + 19,55 %
AEX SYSTEMATISCH LANG: + 132,45 %
Inschrijven kan op deze site. U bent welkom als lid!