RANGE AEX 4 JULI 2017
Weekrange: 515,66 - 498,40
Dagrange: 515,56 - 511,33
Dat de AEX nog niet klaar was met corrigeren was twee geleden wel duidelijk, maar ik ging er vanuit dat we naar het eind van de week wat verder konden herstellen. Dat gebeurde niet. Net als in januari ging de AEX in juni vrijwel op de low de maand uit. Dat ging gepaard met een opvallende stijging van de VIX, en dus van de optieprijzen. Zo gaan die dingen. De cyclus keert altijd terug.
Ondertussen blijft het toch intrigerend dat de AEX 17 (!!) jaar na de all time high op 703, in 2000, momenteel in de buurt van 510 noteert. 10 (!!) Jaar na het begin van de laatste economische crisis, zijn we met de AEX ook nog steeds niet boven die top gekomen.
Het antwoord op die buitengewoon zwakke performance van onze index ligt voor een belangrijk deel in de samenstelling. Bedrijven met een gezonde wereldwijde afzet zoals Heineken en Unilever, zijn wél ruim boven hun all time highs uit het verleden gekomen.
Maar zwaargewichten Royal Dutch Shell en ArcelorMittal zijn ver verwijderd van hun highs, en de financials uiteraard ook.
Wat zegt dit over de Europese economie? Je kunt niet anders concluderen dan dat die alleen optisch goed oogt. De Europese beurzen vertellen het ware verhaal: er is al 18 jaar geen vermogensgroei voor beleggers die long-only op de AEX belegd waren. Het dividend heeft het hele rendement over deze periode vanaf 2000 bepaald. Indices waar uitgekeerde dividenden in meegenomen worden zoals de Dax, laten zien dat die dividenden uiteindelijk toch voor vermogensgroei hadden kunnen zorgen.
Maar als die vermogensgroei - afgezien van dividenden - er dus niet is voor long-only beleggers, is het logisch dat Jan-met-de-Pet niet naar de beurs terugkeert. Over deze periode is er namelijk wel inflatie geweest (vooral ook dankzij de kunstgrepen van de heren en dames centrale bankiers), wat het vermogen van de middenklasse steeds verder uitholt.
Kortom: in het algemeen steeds hogere prijzen voor alles, maar geen vermogensgroei en ook geen inkomensgroei; er zijn immers steeds minder mensen in vaste dienst, met contracten die in inflatiecorrectie voorzien.
DE UITHOLLING VAN VERMOGENS: ERFPACHT IN AMSTERDAM
Amsterdam is een van de Nederlandse gemeentes, waar een deel van het huizenbestand op gehuurde grond staat, erfpacht genaamd.
Erfpacht is een systeem, bedacht om een grondbezitter te laten profiteren van de stijging van de grondprijs. In de agrarische wereld een bekend fenomeen, maar in een stad als Amsterdam is het overduidelijk alleen maar bedacht om eigenaren van huizen extra belasting te laten betalen. Kopers van huizen op erfpacht betalen een jaarlijkse grondhuur aan de gemeente Amsterdam. Daarnaast hebben ze uiteraard vaak ook een hypotheek, betalen ze ieder jaar meer aan de WOZ, et cetera.
De erfpacht ligt vast in een canon die voor langere tijd wordt afgesloten. In Amsterdam gaat het om periodes van 50 jaar en zelfs langer. De gedachte achter de lengte van deze canon is niet zo gek; voortdurende inflatie, voor ons tegenwoordig normaal, is dat helemaal niet.Tot en met het jaar 1900 was er grosso modo honderden jaren lang in Nederland nauwelijks inflatie. In de 17e eeuw was door de enorme toestroom van protestanten naar de Nederlanden, en de bijgevolg enorm groeiende vraag naar goederen en diensten, even een periode van inflatie. Maar aan het eind van de 17e eeuw zwakte de inflatie weer af en was eigenlijk min of meer afwezig, zoals ook in de Middeleeuwen het geval was. In de 18e en 19e eeuw bleef dit vervolgens zo.
Het erfpachtsysteem is heel oud, en toen het voor steden als Amsterdam bedacht werd, was het dus niet vreemd om een canon af te spreken voor 50 jaar. De ervaring met voortdurende inflatie was er niet.
Vanaf het begin van de 20e eeuw is alles anders, met dank aan de heren en tegenwoordig ook dames van de centrale banken. De manipulatie van de geldhoeveelheid door de centrale banken - niet alleen die van de VS - heeft tot die voortdurende geldontwaarding geleid.
Wat is nu het probleem in Amsterdam? De stad wil van die rare erfpacht af, die totaal scheve verhoudingen creëert. Maar de stad wil niet te veel verlies leiden, en is dus gaan calculeren wat het zou moeten kosten aan huizenbezitters om de erfpacht af te kopen. Dan komt er dus een vorm van eeuwigdurende huur van de grond.
Om een lang verhaal kort te maken en niet te zeer in detail te treden: in de kern komt wat Amsterdamse huizenbezitters zouden moeten betalen om af te kopen, geregeld neer op evenveel, of meer, dan wat de mensen in het verleden voor hun huis hebben moeten betalen. Ongelooflijk, maar waar.
Je hoort niemand met een groter pand in Amsterdam nog praten over het in zijn geheel bewonen van zo'n pand. Standaard wordt een deel van het pand dusdanig aangepast dat het verhuurd kan worden, en zo kan de eigenaar huurpenningen incasseren en tóch in de stad blijven wonen.
Bij de werkelijk monumentale panden in de stad kan dit vaak niet zo maar; zelfs het interieur van zo'n pand is beschermd als monument. Deze panden worden dus onbetaalbaar voor gewone stervelingen. Alleen multimiljonairs kunnen deze panden nog kopen.
Wellicht zijn de rekensommen van de af te kopen erfpacht nog te rationaliseren ook, maar wat is het gevolg? Huizen op erfpacht in Amsterdam waren al snel niet meer te vinden op Funda, sinds de plannen van de gemeente naar buiten kwamen. De huiseigenaren weten niet meer wat ze voor hun huis zullen ontvangen, als ze besluiten de erfpacht niet af te kopen, omdat ze dat niet kunnen opbrengen.
Nu komt het aandelenverhaal om de hoek kijken. Er is al 17 jaar waardedaling van aandelen in Nederland, althans de waarde is lager dan 17 jaar geleden. Gewone mensen verdienen ook niet meer dan 20 jaar geleden, en als ze al meer verdienen, dan kunnen ze minder van hun loon kopen. Spaargeld levert zoals bekend niets meer op. Huizen in Amsterdam zijn echter veel duurder dan 17 jaar geleden.
De stad rekent uiteraard naar zichzelf toe, en verdisconteert deze waardestijging in de afkoopsom voor de erfpacht. De bezitter van een huis op erfpacht in Amsterdam heeft in de praktijk zelf niets aan de waardestijging van het vastgoed waar destijds het volle pond voor betaald is (tot voor kort gaf het feit dat een pand op erfpachtgrond stond géén korting t.o.v. huizen die op eigen grond stonden): de gemeente rekent rustig de waarde van een woning voor 48 % aan de grond toe, en dus maar 52 % aan de stenen.
De burgerij van Amsterdam wordt dus ernstig gedupeerd door de eigen gemeente. Omdat er heel veel huizen op erfpachtgrond staan, zullen de gevolgen groot zijn. Wie gedwongen moet verkopen, zal waarschijnlijk veel minder voor het huis krijgen dan verwacht. Financieel zullen de gevolgen voor veel mensen onoverkomelijk groot zijn. Ze zullen niet meer in staat zijn om in de stad te blijven wonen. Vooral oudere mensen zullen getroffen worden.
De erfpachtproblematiek onderstreept wat er 'in werkelijkheid' gebeurt in Nederland, en ongetwijfeld ook in de ons omringende landen. Staat en stad vreten het vermogen van hun burgers op, door geldontwaarding te creëren, en door extra belastingen. Als daar niet tegenover staat dat lonen meer stijgen dan de inflatie, en als daarnaast beleggingen op de beurs ook niets opleveren, kan ook de burger met geld dit niet opvangen. Ja, hij kan meer gaan lenen. Wat dan ook gebeurt, en wat weer een tijdbom is voor de toekomst.
Winnaars zijn er ook in dit spel: dit zijn de superrijken van het bedrijfsleven. Deze trend zet wereldwijd door. De rijken worden rijker en de armen armer. Ook hier zien we dit terug bij de erfpachtregeling van de stad: wie rijk is, en de afkoop van de erfpacht kan opbrengen, krijgt een korting van de stad. Zij die niet zo rijk zijn dat zij dat kunnen, kunnen niet afkopen, en krijgen dus ook niet het voordeel.
Such is life, zult u wellicht zeggen. Zeker, such is life. En dan wordt ons land in mijn ogen nog fatsoenlijk bestuurd. Toch is dit een van de zaken waar een regering en een stadsbestuur zich werkelijk zouden kunnen onderscheiden. Er is beleid te maken op het verkleinen van de kloof tussen arm en rijk. Je hoeft als stad en als land niet altijd naar jezelf toe te rekenen, en de burger als melkkoe te gebruiken. Aanschouw hoe de Nederlandse Staat en NAM met de mensen in Groningen is omgegaan. Dat is dermate schandalig dat je je ingemoede kunt afvragen of onze bewindslieden en ons bedrijfsleven niet simpelweg corrupt is.
Enfin: terug naar de beurs. Als de AEX nu eens boven de 703 zou klimmen, dan had de beleggende burger ten minste iets om de geldontwaarding het hoofd te bieden. Maar voorlopig zit dat er niet in.
DE VOORUITZICHTEN VOOR DE WEEK
De huidige correctie in juni op de AEX is naar mijn idee koopwaardig, maar nog niet op de huidige niveaus. Ik denk dat het goede koopniveau voor de AEX-index lager ligt, onder de 500-punten grens. Dat heeft te maken met algemene statistische observaties over hoe trends plegen te verlopen.
Op dit moment is er een shortsignaal voor de AEX, maar ik denk dat enig herstel te verwachten is komende week. Hoe lang dit gaat aanhouden is niet te zeggen. Ik denk niet al te lang, omdat, zoals aangegeven, mijn verwachting is dat de bodem van de correctie in het grotere plaatje nog niet staat.
HET ZATERDAGSE SPREEKUUR
Op iedere zaterdag (afgezien van vakanties) is er ruimte om één belegger te ontvangen en een sessie van een dag te bieden betreffende alle vragen over de beurs, persoonlijke financiële situatie, handelsplannen en beleggingsplannen. Wie belangstelling heeft, meldt u tijdig, want uiteraard is er niet veel ruimte, omdat het om persoonlijk advies gaat.
Op mijn eigen website [url=http://www.vanmegentrading.nl]http://www.vanmegentrading.nl[/url] kunt u responderen.
DE DIENSTEN
RVM Daily zowel als RVM Pensioen hadden een positieve handelsweek in de Traderswinkel voor wat betreft genomen winsten, maar de lopende posities staan nog in de min.
Bij de adviesdienst RVM Systematisch werd er een flink verlies genomen worden op een long-positie; waarschijnlijk onnodig, maar dat is nooit goed vooruit te zien, regels moeten worden toegepast, ook als dat betekent dat een stop moet worden genomen.
Veel succes met uw handel, weest u voorzichtig op de markt, maar bovenal
Happy trading,
Ruud
DE DIENSTEN
TRADERSWINKEL
(Voor wie het beheer uit handen wil geven)
RVM DAILY (B-rating) + 13,74 %
RVM PENSIOEN (B-rating) + 0,52 %
Beide systemen hebben de laagste kosten van de Traderswinkel.
Inschrijven kan op de site van de Traderswinkel.
DE ADVIESDIENST RVM SYSTEMATISCH
(Voor wie zelf wil beheren aan de hand van advies,
er zijn 3 handelssystemen, de dienst bestaat inmiddels 10 jaar).
RVM SYSTEMATISCH KORT + 132,25 %
RVM SYSTEMATISCH LANG + 144,75 %
RVM SYSTEMATISCH WEEK + 21,32 %
Inschrijven kan op mijn deze website
U bent welkom als lid!
Informatie:
Van Megen Systematic Trading BV
email: systematisch@gmail.com