RANGE AEX 17 JULI 2017
Weekrange: 526,62 - 515,71
We keken donderdag al naar de chart van de AEX, en het verhaal is niet veranderd. De AEX is nog steeds long. De vraag is uiteraard: is het waarschijnlijk dat de markt vanuit de huidige setup de top voor het jaar kan aanvallen, en overstijgen? Of is het waarschijnlijk dat we nu alleen een opwaartse reactie zien, die binnenkort plaats maakt voor een volgende daling?
DE TREND VAN HET MOMENT
Als een trend recentelijk van richting is veranderd, is er meestal wel wat meer ruimte, zowel in tijd als in prijs. De opwaartse draai in het sentiment op de AEX kan dus best nog iets doorzetten. U ziet dat berekend is, voorafgaand aan de komende week: 526 target opwaarts, 515,71 target neerwaarts. Beide koersen voor de AEX zouden nog steeds passen binnen een trendvolgend, opwaarts verloop.
Afgelopen week was de zone 515 ook berekend, als opwaarts doel wel te verstaan, en met een AEX boven 520, is dit doelgebied ruimschoots overschreden.
Bij RVM Systematisch, de adviesdienst, nemen wij op maandbasis in het begin van de maand positie op het maandrangedoel. Ik kan u verklappen dat dit al in de tweede handelsweek van juli bereikt is. Wij moesten dus winst nemen. Feitelijk hebben wij op maandbasis - belangrijker uiteraard dan een berekening op weekbasis - géén doel meer voor de AEX.
Desondanks, een ruime overschrijding van een koersdoel betekent dat de trend aan momentum heeft gewonnen afgelopen week. Positief punt.
Tegelijkertijd wijst het in korte tijd bereiken van opwaartse doelen die voor een langere termijn berekend zijn, dat winstnemingen op de loer liggen.
WAT IS HET LANGERE TERMIJN VOORUITZICHT?
Ik blijf momenteel een beer. Ik ben van mening, op basis van historische statistiek, dat de AEX-index nog ruimte omhoog heeft, maar méér ruimte omlaag. D.w.z. dat ik moet aannemen dat het sentiment weer gaat keren, en dat de meest recente low van de AEX verderop in 2017 neerwaarts zal worden overtroffen.
Zoals gezegd, dit is een aanname gebaseerd op historische statistiek. Hoe langer een grotere correctie uitgesteld wordt, hoe heftiger het er aan toe zal gaan. Zou de index bijvoorbeeld nu naar nieuwe highs lopen boven 537, dan zouden we alleen maar op een nog heftigere reactie moeten rekenen.
Op dit moment ga ik er vanuit dat een daling richting 500 (en lager) een koopmoment zal zijn. Maar dat zullen we op dat moment beleven. Ook dat zou slechts een koopmoment voor een korte termijn kunnen zijn.
DE MAANDGRAFIEK VAN DE AEX EN HET PATROON WAT WE ZIEN
Ter illustratie laat ik u de maandgrafiek van de AEX zien, en dan proberen we heel simpel een vorm van golftelling te doen, vanuit de aanname dat correcties uit twee fases bestaan, en trends uit drie fases.
U ziet dat dit aardig klopt, maar dan in negatieve zin. De daling van 2000 tot 2003 was een trend; de stijging 2003 - 2007 een countertrend. Niet dat dat van te voren duidelijk was; u ziet in 2007 iets belangrijks gebeuren op de maandgrafiek in lijn: er ontstaat een lagere top in oktober 2007, iets wat eind november 2007 duidelijk was, en dat is in ieder geval een lange termijn shortsignaal.
Nu had de AEX de correctie daar kunnen beperken tot een vorm van vierde golf neerwaarts, maar zoals we weten ontstond een sterke trend neerwaarts, die bewees dat juist de opwaartse jaren 2003 - 2007 correctief waren.
Kijken we nu naar de stijging sinds 2009, dan willen we weten of het een trend is die we zien, of een countertrend.
Mijn lezing op dit moment is - maar u kunt het anders zien - dat we na een basiscyclus 2009 - 2011, een min of meer impulsieve stijging zien. Dit kan heel goed een C-golf zijn, zoals ook de stijging 2004 - 2007 een C-golf bleek te zijn. A-B-C, correctief dus.
Als dat zo is, dan zijn we er bijna met deze acht jaar durende stijging, en gaan we een belangrijke top tegemoet, óf die staat al.
.
Stel dat de komende daling een koopwaardige golf (iv) zou zijn op deze maandgrafiek, dan nog wordt die daling groter dan de daling van 2015/2016, als we afgaan op deze lijngrafiek. En waarschijnlijk ook groter dan de daling van 2011.
Dus, zelfs bij een zeer positief scenario, hangt ons een forse correctie boven het hoofd, die vermoedelijk al in 2017 zal starten.
Mijn conclusie op basis van deze waarneming is dus dat ik beter niet te veel aandelen kan hebben in de komende maanden. En dat ik focus op signalen dat de stijging op zijn einde loopt.
FUNDAMENTEN
Mijn specialisatie is kwantitatief, en een beetje patroontechnisch. Ik geloof niet dat fundamentele ontwikkelingen een duidelijke connectie hebben met momentum op de markt.
M.a.w. beurzen kunnen dalen omdat de economie achteruit gaat, en ze kunnen dalen omdat de economie fantastisch gaat. Als de economie fantastisch gaat, kan immers de rente gaan stijgen, en worden obligaties aantrekkelijker dan aandelen. Waarop de aandelen in de verkoop kunnen gaan.
Omgekeerd geldt hetzelfde voor stijgingen. De cyclus gaat zijn eigen, min of meer historisch bepaalde, gang.
Maar als er toch iets fundamenteels te zeggen is, dan gaat het wat mij betreft om schulden. De schuldensituatie is niet opgelost sinds 2007.
En waarom wilden de Amerikanen Trump? Als het zo goed gaat in de VS, waarom dan niet meer van hetzelfde, en Hillary Clinton gekozen?
Maar de 'cijfers' over de Amerikaanse economie worden volgens mij veel te rooskleurig voorgesteld. Men rekent parttime banen mee; ook mensen die bij wijze van spreken een paar uur werken per week, deze mensen komen niet terecht op de werkelozen-lijst van de Amerikaanse statistici.
Kortom, wat het werkelijke verhaal is, is dat mensen verarmen, en hun schulden groeien. Voor de VS ken ik bepaalde cijfers, en weet ik dat de schulden van particulieren alleen maar niet toenemen omdat veel minder mensen dan vóór 2007 een eigen huis hebben. Dat zijn ze kwijtgeraakt in de crisis van 2007-2009, en nu hebben ze dus geen hypotheekschuld meer.
Maar ondertussen is hun vermogen dus afgenomen, in plaats van toegenomen. Want in de meeste gevallen representeert een huis ook het belangrijkste vermogen van de bezitter.
DE OVERVERHITTE WONINGMARKT
Een verdere reden om bearish te worden was voor mij een klop op de deur. Ik woon in Amsterdam in wat men een gewilde buurt noemt, en er stond een vriendelijke jongeman voor de deur, die zei namens een vastgoedmaatschappij te spreken. De vastgoedfirma wilde weten of ik wellicht oren had naar een bod op mijn huis.
Ik wantrouwde het, oplichters zijn overal. Maar ik kreeg een kaartje van de jongeman, en het vastgoedbedrijf waarvoor hij zei te werken bestond. En hij bestond zelf ook bij dat bedrijf.
Vervolgens zag ik een nieuwsitem afgelopen week, wat ging over hoe de huizen overal 'op raken'. In Amsterdam allereerst, en nu gaan de mensen steeds verder weg van de hoofdstad om betaalbare huizen zoeken. En dan raken ook daar de huizen op.
Dit deed (en doet) bij mij allerlei alarmbellen rinkelen. Ik ken het verhaal van de vader van president Kennedy, die vóór de grote crash van 1929, zijn barbier hoorde praten over bepaalde aandelen, en hoe hoog ze nog zouden kunnen gaan. Vader ging naar huis en verkocht alles, prima op tijd, achteraf.
Nu ging het bij de jongeman aan mijn deur om een overkokende huizenmarkt. Grote ondernemingen willen de woningvoorraad opkopen en nog duurder doorverkopen, of voor bizarre prijzen verhuren.
Conform het verhaal van de vader van John F. Kennedy, zou je dan moeten besluiten om snel je huis inderdaad te verkopen nu de prijzen goed zijn, en te gaan huren, tot de prijzen weer afkomen (wat het cyclische model eigenlijk voorspelt).
Maar ik heb de klop op de deur eerder geïnterpreteerd als een algemeen teken dat er iets groters aan het ontregelen is; de overkokende huizenmarkt is slechts een van de aspecten. Ik denk dat ook de aandelenmarkt inmiddels in de overdrijvingsfase is. Zeker de Amerikaanse Nasdaq, maar ook bijvoorbeeld de AEX.
SAMENVATTEND
Het is nog 'long' op de AEX op dit moment, maar ik verwacht dat de index in de komende week het hoofd zal stoten, en iets lager de week uitgaat.
HET ZATERDAGSE SPREEKUUR
Op iedere zaterdag (afgezien van vakanties) is er ruimte om één belegger te ontvangen en een sessie van een dag te bieden betreffende alle vragen over de beurs, technische aspecten van trends, handelssystemen, persoonlijke financiële situatie, handelsplannen en beleggingsplannen.
Wie belangstelling heeft, meldt u tijdig, want uiteraard is er niet veel ruimte, omdat het om persoonlijk advies gaat.
Op mijn eigen website, [url=http://www.vanmegentrading.nl]http://www.vanmegentrading.nl[/url] kunt u responderen, of anders via het hieronder afgedrukte emailadres.
Veel succes met uw handel, weest u voorzichtig op de markt, maar bovenal
Happy trading,
Ruud
Informatie:
Van Megen Systematic Trading BV
email: systematisch@gmail.com