Randstad en Vedior (08. 12. 2007)

Vedior; kon u zonder voorkennis ook profiteren van het overnamebod van Randstad?

De koersgrafiek van Vedior van de laatste 10 jaar is voor een speculant een heerlijkheid. Veel beweging, grote slingers omhoog en omlaag. Geen rustig bezit, maar dat zijn cyclische aandelen nooit. Ik ga er vandaag voor u dieper op in gezien het spektakel rond Vedior na de uitgelekte besprekingen met Randstad.

Het koersverloop van eind november duidt met zekerheid op voorkennis. Maar dat is een zaak van de AFM. Wij kijken naar het koersbeeld van de laatste 10 jaar. Dat zal u namelijk duidelijk maken dat u positie had kunnen hebben in het aandeel vlák voor Randstad toesloeg. Zonder dat u over voorkennis hoefde te beschikken.

Ik laat u vandaag een onderdeel van mijn methodiek zien, het ‘uittellen’ van een trend. Het is een elegante en accurate methodiek van de Amerikaanse statisticus Thomas DeMark. De bedoeling is om objectief vast te kunnen stellen wanneer een trend uitgeput begint te raken en het een goed idee is om afscheid te nemen van een onderliggende waarde. Het is behaviourism, en heeft niets van doen met de fundamentals van een economie of aandeel. Maar zoals u zou moeten weten wordt prijsvorming ook allerminst bepaald door fundamentals, maar door sentiment, psychologie dus.

Wat doen we? We proberen in de maandgrafiek te tellen tot 13, op een specifieke manier. Met deze methodiek, TD Combo genaamd, komen we vanaf de low van 2003 voor Vedior heel aardig uit op 1 juni 2007 als goede verkoopkans, als we strikt alleen zouden kijken naar de grafiek aan het einde van iedere maand en zouden handelen op de eerste dag van de nieuwe maand. In juni en juli komt de koers nog wel wat hoger, maar u ziet dat dat niet indrukwekkend meer is, en dat de maand waarin de 13 gezet wordt de laatste echt sterke maand is voor Vedior. Het winstnamesignaal van de 13 van TD Combo is geweldig, gezien wat er later met Vedior is gebeurd.

Kon dit ook bij het dieptepunt voor dit aandeel in 2003? U ziet hier een gele 13 staan, maar dat is niet die van TD Combo. Het is een snellere manier van tot 13 komen, voor wie op tijd een top of dieptepunt wil zien om iets mee te kunnen doen. U ziet dat we op de maandgrafiek op deze snellere manier exact het dieptepunt van het aandeel konden timen. De gele 13 omhoog is overigens ook een goed verkooppunt. Als de trend later weer doorzet doet de TD Combo telling zijn werk om een nieuw verkooppunt te bepalen.

Los van het verkooppunt in juni dit jaar en het aankooppunt op de bodem, ziet u tijdens de daling vanaf 1999 twee keer ‘speculatieve aankoop’ staan. En daar gaat het vandaag om. Want wanneer Vedior een aandeel was geweest dat u had gevolgd als speculant, deed zich iets interessants voor in november 2007.

U kent ongetwijfeld de beleggerswijsheid “koop laag en verkoop hoog”. Als ik een onderliggende waarde heb verkocht, omdat de grafiek zei dat dat moest, stel ik meteen vast voor welke prijs ik het aandeel weer zou willen hebben. Ik kijk daarbij naar twee prijzen: een cyclusdal uit het verleden, of een clustering van prijzen.

In februari 2000 was er een cyclusdal van belang in Vedior, van waaraf krachtig werd opgeveerd. Als de koers dan weer gaat dalen, is er als het ware een ‘herinnering’ aan deze prijs. Ik pleeg die prijs in de gaten te houden. Ik kijk naar de prijsvorming in de maand van dit dieptepunt en leg in op de helft van de ‘candle’ van die maand. Dus een stukje boven het dieptepunt. Want de beleggers hebben doorgaans de neiging met zijn allen een hogere low te zetten. U ziet dat de prijs wordt geraakt en krachtig opveert. Als we een half jaar later wéér die prijs naderen, is het duidelijk dat de trend nog steeds naar beneden is. Willen we weer laag kopen, dan moeten we nu op het absolute dieptepunt van februari 2000 inleggen of zelfs een fractie daaronder.

Het moment van het bod
Nu het overnameverhaal van eind november. Wat zien we? Een brede clustering van prijzen in 2004 en 2005. Feitelijk beweegt Vedior daar zijwaarts, met als brandpunt een koers van 12 Euro. Blijkbaar is deze prijs aantrekkelijk en redelijk, vinden de beleggers, bijna twee jaar (!) lang. En dat vond Randstad dus ook een aantrekkelijke prijs. Als Vedior na de top van de zomer van 2007 begint te dalen is deze prijs die waarvoor we Vedior zouden willen ‘opvangen’ in de daling. Net als bij het cyclusdal in 2000 leggen we in op een koers die op de helft ligt van de eerste upcandle vanaf de low, van waaraf het aandeel aan zijn laatste run omhoog begon. Die prijs is ongeveer 11,60 Euro. Ten opzichte van de prijs waarvoor we verkochten een halvering.

Als u op deze manier aandelen benadert, had u in november Vedior binnen gekregen op 11,60 Euro. Luttele dagen later komt er een overnamebod van tegen de Euro 20. Randstad was net als u al bezig geweest om in Vedior op de wel erg lage prijs een belang op te bouwen. Dan is het daarna makkelijk hoger te bieden. Je profiteert er immers zelf voor een deel ook nog van.

Merk op dat deze manier van werken iets heel anders is dan een speculatie met derivaten! We doen namelijk niet alsof we weten dat Vedior zal dalen naar deze prijs. Dat weten we niet. En we speculeren ook niet met derivaten op deze daling. Dat risico hoeven we niet te nemen. We leggen gewoon simpelweg in voor een prijs waarvoor we willen kopen, en die prijs stellen we vast aan de hand van de grafiek van het verleden. Die prijs zal altijd laag zijn bij een cyclisch aandeel. Raakt het aandeel deze prijs terwijl het bezig is failliet te gaan, dan hebben we pech. In andere gevallen, en dat komt toch meer voor, zijn we spekkoper omdat we een low te pakken hebben vanaf waar het aandeel opveert.

Samenvattend kunnen we stellen: handel met voorkennis is superieur. Maar een goede methodiek, en veel, heel veel geduld, kan onbedoeld leiden tot hetzelfde resultaat.

Ruud van Megen

 

 

 

   

Pagina 343 van totaal 344 paginas ‹ First  < 341 342 343 344 >