RANGE AEX 27 MEI
Weekrange: 296,48 - 323,22
Dagrange: 317,42 - 310,02
Vandaag laat ik u de AEX-daggrafiek zien met de grote gemiddeldes. Het is momenteel namelijk de tijd van de grote gemiddeldes, het MA-200, MA-233, en ik neem dit keer ook het MA-300 erbij. Het MA-300 is op te vatten als een gemiddelde dat beoogt de gemiddelde koers van de AEX op basis van iets meer dan een jaar te monitoren. Een jaar heeft 365 dagen, maar daarvan zijn 104 dagen sowieso geen handelsdag, want weekend. Voeg daarbij nog wat Feestdagen, en we komen op rond de 255/260 daadwerkelijke handelsdagen. Het MA-300 bestrijkt dus een tijd iets meer dan een jaar, en komt in de buurt van 13 à 14 maanden.
Technisch vind ik het als handelaar altijd een feest als we weer bij de grote gemiddeldes noteren. Het komt namlijk niet alle dagen voor. Omdat het niet alle dagen voorkomt, is er een aardige statistiek mogelijk.
Een eerste doorbraak van het MA-233 (in mijn ogen het belangrijkste gemiddelde op de beurs), terwijl dat gemiddelde nog stijgend is, leidde in 2004 en 2006 tot een eerste bodem. In 2004 werd die bodem gevolgd door een stijging die leidde tot een lagere top. Vervolgens zette de daling nog een keer door en volgde een tijdje later een lagere bodem. Tegen die tijd waren de grote gemiddeldes van stijgend afgevlakt naar horizontaal. Dit was de achteraf zeer koopwaardige bodem van 2004. Volgen we nu dus het scenario van 2004, dan staat ons een rond de grote gemiddeldes kwakkelende beurs te wachten in de komende tijd, en zullen in deze trend nog lagere koersen volgen.
Het tweede statistische moment was er in 2006. Ook een eerste doorbraak van de grote gemiddeldes, en een stijgend vernloop van diezelfde MA’s. Hier leidde de doorbraak tot een stabilisatieproces een stukje er onder, en uiteindelijk tot een omkeerpatroon in de grafiek. Daarna startte een stijging die de index naar nieuwe toppen bracht. De grote gemiddeldes bleven hier per saldo doorstijgen.
U ziet hierboven dat het MA-300 nog niet is aangeraakt. Dat is niet conform de statistiek. Altijd bij een eerste doorbraak van het MA-200 en MA-233, komen we minimaal tijdelijk of intraday ook onder het MA-300. Althans in 2004 en in 2006.
Conclusie luidt dus, dat de aardige stijging van gisteren statistisch nog geen aanleiding is tot vrolijkheid. U ziet ook met eigen ogen dat de DeMark-tellingen, zowel TD Combo (paars) als de Sequential telling (groen), nog geen ‘13’ laten zien ten teken van een uitgetelde trend, die als een vermoeide bokser in de hoek ligt. We kunnen dus niet anders dan concluderen dat de maand juni nog wat negatief sentiment lijkt te herbergen.
DE DIENSTEN
Wanneer u dagelijkse analyses wil krijgen, en posities op korte en lange termijn, u bent welkom bij AEX Systematisch. Voor de middellange termijn is Casino Royale de dienst. Ik ben met Ruud Hoefnagels bezig om een all-in abonnement mogelijk te maken, en tevens een afzonderlijk abonnement op de korte, middellange of lange posities.
Op dit moment draait met name het lange systeem goed. Hier hebben we de jaarrangestrategie toegepast. Ik maak ieder jaar op een specifiek berekend punt in de tijd de berekening voor een jaar voor de AEX. In 2009 werd de berekening gemaakt bij een koers van 200, en de bovenkant kwam toen op jaarbasis uit bij 355. Ook achteraf is dit ongelooflijk, u kunt zelf zien in de grafiek wat de index bij die waarde van 355 heeft gedaan. Kennelijk zijn dit soort niveaus dus te berekenen, wanneer je maar de juiste berekeningsgrondslag hebt gevonden. Met de berekening die tot een eind in 2011 loopt zijn we nu al een tijdje in de weer. De uitkomst van de berekening is uiteraard voor de leden, maar ik kan u melden dat het tot nu toe goed loopt. Hieruit kunt u afleiden dat de jaarrangestrategie (de strategie bij AEX Systematisch lang) dus op tijd langere termijn shortposities kon adviseren. Wat de berekening voor doelniveau hanteert op jaarbasis, is uiteraard ledeninformatie.
Veel succes met uw handel, weest u voorzichtig op de markt, en zoals altijd,
Happy trading,
Ruud