De vooruitzichten voor de AEX voor de week van 31 augustus 2020

WEEKVOORUITZCHT VOOR DE AEX

We waren een paar punten hoger op de AEX afgelopen week. 

Mijn vooruitzicht voor komende week blijft: opwaarts voor de AEX. Ook al zien we nu een stagnatie van meer dan twee maanden, de koersdoelen blijven hoger, althans, volgens de methodiek die ik gebruik.

De grafiek van de AEX is op dit moment niet zo interessant, er is al een stagnatie van vele weken aan de hand. Daarom de blik op een bedrijf, Lotus Bakeries in dit geval. 

 

AANDACHT VOOR LOTUS BAKERIES

 

 

We zijn op dit moment in een technologische revolutie die zijn weerga niet kent, óf de beurs is een zeepbel voor wat betreft deze sector. 

We zien dit jaar, ondanks of juist dankzij de Corona-crisis een ontzaglijke waardestijging in een aantal sectoren van economische activiteit. Software, hardware, internet, semiconductors en schone energie laten feestelijke trends zien. Ook alles wat met vooruitstrevende betalingsplatforms te maken heeft, zoals Adyen en PayPal, en ook Apple Pay, zit enorm in de lift. 

Maar temidden van al die nieuwe ontwikkelingen is er ook een voedingsmiddelenbedrijf dat al heel erg lang een van de meest betrouwbare beleggingen is gebleken die er zijn: het Belgische Lotus Bakeries. 

Lotus Bakeries werd in 1932 door Jan Boone Sr. opgericht in Lembeke, België. Het was een familiebedrijf en is dat in de kern nog steeds. Aan de beurs staat de speculoosbakker sinds 1988 genoteerd. 

Speculooskoejes maken kan uiteraard onder alle omstandigheden een lucratieve business zijn, maar de bakker Boone had ook een locale producent kunnen blijven. Dat is duidelijk niet de ambitie geweest van jan Boone zelf, noch van zijn nazaten. De toenemende populariteit van speculoos van Lotus in België leidde tot export van het product en zeker vanaf de beursnotering zagen we een steeds verdere uitbreiding van het assortiment. Ook werd er veel overgenomen/geïntegreerd. Voor de Nederlandse markt was de integratie van Peijnenburg, in 2006, zeer belangrijk. 

Lotus Bakeries slaagt er tot nog toe ieder jaar in om omzet en winst te vergroten, is wereldwijd actief en blijft nadenken over innovaties. 

In wat voor koersgrafiek dat heeft geresulteerd ziet u bijgevoegd bij dit artikel. 

 

DE MAANDGRAFIEK VAN LOTUS BAKERIES

Wat vooral opvallend is in de koersgrafiek van de speculooskoning, is het relatief gunstige verloop tijdens de crisis van 2007 tot 2009. Lotus Bakeries was destijds een van de beste beleggingen wereldwijd in die crisis. Die outperformance werd bezegeld met een ongelooflijke runup na 2009. Let ook goed op augustus 2015. In augustus 2015 was er op de indices een geweldige daling te zien, de AEX daalde bijvoorbeeld van 504 naar 402 in augustus 2015. Maar kijkt u naar Lotus Bakeries in die maand: omhoog van 1781 naar 2299.

Dit is een goed voorbeeld ervan hoe dit bedrijf zijn eigen weg gaat en beslist los staat van de ontwikkeling op de bepalende indices. 

Dat dit tijdelijk ook minder goed kan uitpakken zien we in 2017. Dat was een goed aandelenjaar voor de bepalende indices, maar Lotus Bakeries was heel het jaar in stagnatie. Dat bleef zo, per saldo, in 2018. 

Deze twee jaar consolidatie/stagnatie bleek achteraf alleen maar de opmaat voor verdere waardestijging. Belangrijk zijn de twee MA's die u in de grafiek ziet staan: het Ma12 (1jaars gemiddelde) en het MA36 (het 3jaars gemiddelde). In de hele hier zichtbare trend heeft Lotus Bakeries aldoor getrendeerd met het 1jaars gemiddelde noterend boven het 3jaars gemiddelde, waarbij beide gemiddelden ook zijn blijven stijgen. 

Ik gebruik beide gemiddeldes om te kijken hoe de lange termijn trend er voor staat. Bij dit bedrijf zit dat nog steeds goed. Ik zie ook in de golfstructuur op dit moment nog geen aanwijzing dat we hier een belangrijke top kunnen zetten. 

Wat zit er minder goed? De koerswinstverhouding, die is met 30 wel heel hoog voor een voedingsmiddelenproducent. Maar we moeten bedenken dat we in een omgeving met negatieve rentes zitten, waardoor een premie op aandelen in goedlopende bedrijven logisch is. 

 

DE CONCLUSIE

Voor mij blijft Lotus Bakeries een aanbevolen bedrijf om een aandeel in te bezitten. Met € 3260,00 per aandeel is alleen de vraag: vindt de heer Boone het niet eens tijd om het aandeel te splitsen? Het antwoord daarop van Boone schijnt te zijn geweest: "Ik bak koekjes en geen aandelen" Boone is niet bezig met het aandeel, maar met het bedrijf en de groeimogelijkheden van het bedrijf. Daar is weinig tegenin te brengen. 

 

Happy trading,

Ruud

 

Nota bene: Schrijver dezes heeft zelf Lotus Bakeries in portefeuille, maar het bedrijf is niet aanwezig in de aanbevolen portefeuilles van RVM Systematisch, noch bij RVM Strategy en RVM Retirement. 

Pagina 1 van totaal 1 paginas