Komende week draait het vooruitzicht eigenlijk alleen om wat de VS zal gaan doen aan het schuldenplafond…
lees meer
RANGE AEX 30 mei 2021
Dagrange: 706,89 – 688,58
Geachte beleggers,
De AEX index sloot afgelopen week in een koerszone die we ook zagen in maart, april en mei 2021. En wat nog interessanter is natuurlijk; het is ook het niveau van september 2000, 22 jaar geleden dus.
Met name die laatste vaststelling geeft veel inzicht in wat aandelenbezit eigenlijk oplevert voor beleggers. Het is van ongelooflijk groot belang wanneer en voor welke prijs een belegger aandelen heeft gekocht. En wie in september 2000 de index heeft gekocht, heeft na bijna 22 jaar géén koerswinst in Amsterdam behaald.
Toch was er wel rendement geweest: allesbepalend was geweest, hoeveel dividend door de bedrijven binnen de AEX uitgekeerd zou zijn.
Het niveau van afgelopen vrijdag betekende voor de AEX verder dat we op Amsterdam meer dan 15 % lager staan dan de top van 2021, en dat na een positieve handelsweek. De dalingen zijn zeer stevig geweest dit jaar, met voor de AEX het dieptepunt in maart, terwijl bijvoorbeeld de S&P 500 pas in mei zijn voorlopige low heeft gevonden.
Dat verschil in kracht is slechtst schijn. De Euro is in 2022 sterk in waarde afgenomen ten opzichte van de dollar. Daarmee is voor Europese beleggers de koersvorming in de VS minder ongunstig geweest.
DE TREND OP DE AEX
Ondanks de oorlog in Oekraïne en het gedrag van het Rijk van het Kwaad, zoals Rusland onder Poetin nu wel genoemd mag worden, zijn lange termijn opwaartse beurastrends naar ons idee nog niet gebroken. Poetin is met zijn tactiek van vernietiging van Oekraïne en bedreigingen tegen het westen er in geslaagd olie- en gasbedrijven goede winsten te bezorgen. Dus op de AEX steunt Shell Plc dit jaar op een maximale manier de index. Zonder Shell had het er allemaal nog veel slechter uitgezien. Verder steelt Rusland het Oekraïense graan, landbouwmachines, welnu, alles wat er te jatten valt, en blokkeert de havens van Oekraïne. Dit had en heeft uiteraard invloed op wereldmarktprijs voor graan, met name tarwe. De kanttekening daarbij is, dat de prijs voor tarwe topte op 8 maart, na een extreme run-up, en dat we daar nu nog steeds onder noteren. Er is sprake van een consolidatie op hoog niveau.
De prijs van tarwe is wel een dudielijk voorbeeld van een verstoring van de markt als gevolg van de oorlog. De trend in tarwe was voorafgaand aan de oorlog licht opwaarts, maar na de aanval op Oekraïne kwam de stijging in een stroomversnelling. De tarweprijs was afgelopen vrijdag 22 % hoger dan vlak voor de aanval op Oekraïne. Overigens, in de dagen voorafgaand aan de inval, zien we achteraf al een ongewoon stijgende lijn in de tarweprijs. Het is zonneklaar dat bepaalde marktpartijen vermoeden of wisten wat er ging gebeuren, in ieder geval dekten marktpartijen zich in, ruim voor 24 februari.
Maar de lange termijn trends zijn dus ongebroken en nog steeds positief, ook voor grote techbedrijven. Op de AEX is ASML nog lang niet uit de lange termijn trend, zoals wij die vaststellen bij RVM Systematisch.
Momenteel hebben wij op de AEX wel nog steeds een trendshortsignaal voor de korte termijn. Dit negatieve signaal ontstond in de latere fase van de maand april, en het was op 27 mei nog steeds actief. Voor mensen die de shortkant van de markt wensen te bespelen, had het signaal overigens alleen iets opgeleverd, wanneer tijdig winst genomen was op eventuele shortposities. De negatieve trend heeft niet werkelijk fors doorgezet op Amsterdam.
DE VOORUITZICHTEN VOOR DE WEEK
Voor wat het waard is; ons idee is dat de AEX nog wel iets verder opwaarts kan komende week. In ieder geval verwachten we een voortzetting van de positieve trend bij de start van de week. Of dat helemaal vast gehouden kan worden de gehele week door valt te bezien. We blijven ook risico’s behouden die met de oorlog van Poetin en de economische gevolgen ervan samenhangen. Dit is een constant onzekere factor, waarvan het niet mogelijk is die op een consistente manier in de handel te betrekken.
Maar wanneer het idee uitkomt van een hogere AEX, dan wordt het ook mogelijk dat de index de neerwaartse korte termijn trend breekt, zoals wij die vaststellen.
DE SYSTEMEN
RVM STRATEGY & RVM RETIREMENT
RVM Strategy, automatisch te volgen wanneer u zich op deze site daarvoor inschrijft, heeft de eerste verliesmaand sinds 2019, al ging het destijds eigenlijk niet om een handelsverlies, maar om een langer vastgehouden positie, waarop pas winst werd genomen na enige tijd. Omdat destijds lopende waardes werden meegenomen leidde dat tot een optische verliesmaand.
Ditmaal gaat het om een ‘echte’ verliesmaand. De oorzaak van het verlies moet gezocht worden in extreme volatiliteit, waardoor het noodzakelijk leek om een langer lopende verzekering tegen daling op te nemen.
De ‘normale’ systeemposities bleven winstgevend, maar deze verzekering uiteindelijk niet, met name door de overgrote volatiliteit in de expiratieweek van mei, de week waar voor de systemen ditmaal alles van afhing.
RVM Retirement, eveneens automatisch te volgen, ging op ongeveer dezelfde manier de boot in in mei, ook hier ging het feitelijk om het eerste verlies met het optiesysteem sinds de start in 2019.
De verliezen zijn stevig, gezien de voorzichtigheid van de systemen en dus de relatief kleine winsten die doorgaans behaald worden, maar wij verwachten dat de verliestrade van mei 2022 ook weer ingelopen gaat worden. De statistiek van RVM Strategy en RVM Retirement is immers duidelijk. De systeemposities zijn eigenlijk nog nooit verliesgevend geweest.
Nogmaals, de vele volgers van de systemen beseffen dat die voortdurende winstgevendheid als keerzijde heeft, dat de winsten meestal ook klein zijn. Ons algoritme dicteert wat er gedaan mag worden, en wat dat vervolgens oplevert valt niet vooruit te zien. U ziet dat ook aan de maandopbrengsten van de systemen: die wisselen iedere maand.
RVM SYSTEMATISCH
RVM Systematisch, de dagelijkse adviesdienst voor beleggers die zelf willen beheren, is met twee systemen positief voor het jaar. Hier wordt ook het algortime gebruikt van RVM Strategy, maar RVM Systematisch Kort en RVM Systematisch Week, de systemen waarmee we ook hier met het algoritme werken, zijn we erin geslaagd om wél winstgevend te blijven in mei. Er werd iets anders omgegaan met posities om de verliesgevende verzekering heen, en dat bleek succesvol.
Het derde systeem, het meest winstgevend in 2021 vanwege aanwezige lange termijn belangen, is momenteel het zwakste. Maar met een grote positie in Shell wordt hier het algemene verlies wel sterk gedempt. De koersprestatie van Shell is ongekend, met nieuwe all time highs in 2022.
U bent welkom bij deze dagelijkse adviesdienst, actief sinds 2007 en still going strong. U krijgt hier voldoende berekeningen aangereikt en suggesties voor portefeuilles om zelf te kunnen beheren. Daarnaast wordt er altijd ingegaan op uw eigen persoonlijke verzoeken.
inschrijven bij RVM Systematisch kan HIER
Wilt u niet zelf beheren, kies dan voor onze automatisch te volgen systemen RVM Strategy en RVM Retirement. Velen gingen u voor.
Zowel RVM Retirement als RVM Strategy beschouwen wij als systemen met een relatief laag risico vanwege de gebleken stabiele performance tot nog toe.
Van de beoordelaar Systems2Follow krijgt RVM Strategy een '1' mee vanwege de perceptie dat hier sprake is van het laagste risico van alle aangeboden systemen. RVM Retirement krijgt een '2' mee, iets meer risico dus.
De risico-schaal wordt internationaal op deze manier gebruikt. Het hoogste risicogetal is 7.
De systemen van van Megen Systematic Trading vallen dus in de categorie 'laag risico'.
HET ZATERDAGSE SPREEKUUR
Wilt u leren beleggen?
Op deze site kunt u zich opgeven voor een privé-sessie, met focus op risico, investeringstechniek fundamentele analyse en kwantitatieve analyse. Deze sessies worden altijd op zaterdag gepland.
Wie belangstelling heeft, meldt u zich via het contactformulier. Bedenk dat u aan drie middagen al genoeg kunt hebben geleerd om voor een heel leven te beleggen. De sessies kosten € 610,00 inclusief BTW.
Ten slotte: weest u voorzichtig op de markt, veel succes met uw handel, maar bovenal
Happy trading,
Ruud