RANGE AEX 13 MAART 2017
Weekrange afgelopen week: 513,04 - 498,87
Dagrange: 514,89 - 510,30
Het verder marcheren van de AEX was afgelopen week een Alleingang. Duitsland was rustig, de VS al helemaal. Ik hou zelf wel van kalme handel, maar wat er momenteel op de AEX gebeurt is zeer spectaculair. Het komt allemaal door overnameacties. Eerst Unilever, nu AKZO.
HOE ZIT HET MET AKZO NOBEL?
CEO Büchner van AKZO weet ook wel dat hij een bonte verzameling aan activiteiten heeft, al heeft deze bestuurder zich aan zijn eigen doelstellingen weten te houden, waarvoor de markt hem lange tijd niet beloonde. Klassiek waardeert de markt tegenwoordig specialisatie en dus opsplitsing der activiteiten hoger dan de som der delen.
Ik vind een conglomeraat juist een pre. Loopt deze activiteit niet, dan wel een andere. Maar goed, wat voor prijs zou redelijk zijn voor AKZO? Ik heb al een koersdoel van € 90,00 voorbij zien komen. Bij RVM Systematisch berekenen wij de jaarrange, op basis van een eigen algoritme. Ik kom dan voor AKZO Nobel op een prijsdoel tussen 77,11 en 85,78.
We zullen zien of dit in de buurt komt.
DE AEX
De AEX profiteerde flink van het nieuws rond AKZO. U ziet hierboven de weekrange voor afgelopen week afgedrukt. Op vrijdag werd keurig het opwaartse doel behaald. De nieuwe weekrange blijft voorbehouden aan de leden van RVM Systematisch. U bent uiteraard welkom als lid, dan ontvangt u ook alle nieuwe wekelijkse en dagelijkse berekeningen.
Omdat het koersdoel voor de AEX in dit tijdvak nu ook bijna op de borden staat, kan ik het hier wel vermelden. De jaarrange voor de AEX waar wij vele maanden tegenaan hebben gekeken, kende een opwaarts target van 518.
De berekening kon over worden gedaan dit weekend, en dat verlegt het lange termijn ietsje, naar 516/517.
We kunnen wel stellen dat de index daar zo'n beetje bij is aangekomen.
En nu? Helaas kan ik de laatste opwaartse beweging op de AEX niet goed 'tellen'. U ziet dat we nog steeds geen nieuwe '13' hebben, maar de golfstructuur en daarmee het onderliggende sentiment op de AEX kan ik dit maal niet in kaart krijgen.
De uitname van de high van 2015 is wel statistisch bijzonder: de topvorming was in 2015 monumentaal, maandenlang, en vergelijkbaar met de topvorming van 2000 (nog steeds de all time high van de AEX) en die van 2007. Ook daar ging het om topvorming van maanden.
Ik kan statistisch niet goed verder terug kijken op de AEX dan 1987, maar in die periode zijn er drie grote, brede toppen te zien geweest op de AEX: die van 2000 (nooit meer overtroffen), die van 2007 (staat tot nog toe ook nog), en die van 2015. Alleen die laatste is nu opwaarts uitgenomen, een monumentale ontwikkeling.
Want wat de statistiek ons ook vertelt, is dat het vanaf 1987 nooit is voorgekomen dat het overschrijden van een belangrijke top geen vervolg kreeg. Ja, er volgen op zulke monumentale ontwikkelingen zeker correcties normaal gesproken, maar vooral ook nog hogere koersen. We hebben geen statistisch vergelijk, ik heb dat althans niet, met de huidige uitname van zo'n zware topzone. Daarom is het gedrag van de AEX in de komende weken zeer interessant om waar te gaan nemen.
UNILEVER
Ik heb de grafiek van Unilever eens meegenomen om te laten zien, dat hoe het overnamebod ook de zaak uit de bestaande trend getild heeft, de jaarrangeberekening die al bijna een jaar liep, simpelweg waar gemaakt lijkt te worden. Bij de adviesdienst is ons credo, dat als een jaarrangedoel eenmaal gegenereerd is, het er ook komt. Hoe lang je er ook op moet wachten.
Unilever was mede daarom met afstand onze grootste positie bij RVM Systematisch Lang. Maar uiteindelijk had ik het geduld niet om te wachten, en hebben wij onze Unilever-aandelen voor maart dit jaar afgedekt met geschreven call-opties. Een deel van de waardevermeerdering hebben wij daardoor niet meegemaakt.
SAMENVATTEND
Unilever is bijna bij de berekende jaarrangebovenkant; AKZO Nobel heeft nog wat ruimte binnen deze berekening, maar die zou ook beperkt kunnen zijn. Wolters Kluwer lijkt het grootste deel van de run up voorlopig gehad te hebben.
Wat moet de AEX verder opjagen?
Mijn antwoord is op dit moment: de financiële sector. ING heeft nog berekende opwaartse ruimte, al raakt ook die beperkt op dit moment. ING staat als pars pro toto voor de alle financials in de index. Ik denk dat deze sector de AEX nog verder kan steunen.
Al met al kunnen we stellen dat er nog steeds een longsignaal is op de AEX, maar de opwaartse ruimte binnen dit deel van de cyclus lijkt me nu beperkt. Voor komende week ga ik eigenlijk uit van een per saldo nauwelijks veranderde AEX bij de maart-expiratie.
Veel succes met uw handel, weest u voorzichtig op de markt, maar bovenal
Happy trading,
Ruud
DE DIENSTEN
TRADERSWINKEL
(Voor wie het beheer uit handen wil geven)
RVM DAILY (B-rating) + 19,28 %
RVM PENSIOEN (A-rating) + 6,71 %
Beide systemen hebben de laagste kosten van de Traderswinkel.
Inschrijven kan op de site van de Traderswinkel.
DE ADVIESDIENST RVM SYSTEMATISCH
(Voor wie zelf wil beheren aan de hand van advies,
er zijn 3 handelssystemen).
RVM SYSTEMATISCH KORT + 126,82 %
RVM SYSTEMATISCH LANG + 133,47 %
RVM SYSTEMATISCH WEEK + 19,55 %
Inschrijven kan op deze website.
U bent welkom als lid!
Informatie:
Van Megen Systematic Trading BV
email: systematisch@gmail.com
telefoon mobiel: 0638506846