Komende week draait het vooruitzicht eigenlijk alleen om wat de VS zal gaan doen aan het schuldenplafond…
lees meer
WEEKVOORUITZCHT VOOR DE AEX
We waren afgelopen week een fractie lager dan de week ervoor. Vuurwerk bleef dus uit op weekbasis.
De trend voor de index is inmiddels nogal onduidelijk. Zulke periodes zijn er, en ze volgen op een gegeven moment wanneer er zeer scherpe trends zijn geweest. Op de AEX was dat dit jaar duidelijk te zien: een ongekende crash in februari en maart, en daarna een even ongekend hard herstel. En sinds juni is er vooral onduidelijkheid en consolidatie.
Wereldwijd zien we dat de sector die geweldig uitgeblonken heeft in de Corona-crisis, de technologiesector in brede zin, wat aan het verzwakken is. Relatief stabiel blijven voedinsmiddelenproducenten (Unilever, Nestlé) en de daarin gekoppelde distributiecentra, de warenhuizen (Ahold-Delhaize).
Ook een fonds als DSM, met een inmiddels belangrijke bedrijfstak in de voedingsmiddeleningrediënten, blijft goed liggen.
Zwakke broeders blijven de banken en de olie- en gassector. Bij deze laatste sector kan ik me niet voorstellen dat dit zo blijft, olie en gas blijven immers zeer noodzakelijk voor de wereldeconomie, maar het is wat het is. De beurs kent altijd deze periodes van overdrijving, opwaarts of neerwaarts, en van mode.
Voorbeelden te over.
Daarom moet altijd nuchter gekeken worden naar de fundamenten van een bedrijf. We kunnen wel allemaal streven naar een CO2-arme energietoekomst, realisme hoort ook bij investeren en beleggen. En hoe realistisch is het, om te verwachten dat olie en gas en daarvan afgeleide producten als brandstofmiddel zullen verdwijnen binnen afzienbare tijd?
Terug naar AEX; wij hebben momenteel nog een trendshortsignaal op de index, en de daaraan gekoppelde verwachting is altijd dat zo'n signaal gerespecteerd wordt tot we indicaties krijgen dat het signaal gedraaid is naar positief.
Ik ga dus uit van een wat lagere index in de komende week.
DE AEX-GRAFIEK
U ziet de AEX-grafiek afgebeeld. Daarin staat een telling die géén Elliottwave is, maar een objectieve golftelling. Daarbij gaan we er wel nog steeds vanuit, net als bij Elliottwave, dat een trend uit drie fases opwaarts bestaat, en een correctiefase, opwaarts of neerwaarts, uit twee fases. Die drie fases opwaarts tellen we als i-ii-iii-iv-v in een trend.
De twee fases van een correctieve beweging tellen we als i-ii-iii.
Duidelijk is dus dat het opwaarts tot nu toe bij een iii gebleven is. We weten nog niet of de daling daarna uiteindelijk een iv neerwaarts zal blijken te zijn, zodat de v opwaarts nog moet volgen, of dat het bij deze iii opwaarts blijft, en daarbij bij ruwweg twee stijgende cycli.
Als dat zo is, houdt dit de mogelijkheid open dat het hele herstel vanaf de Corona-crashbodem van maart correctief is geweest.
Mijn visie is tot nog toe positief voor de lange termijn van de AEX. Ik denk dus niet dat we een correctief herstel zien. Dit moet betekenen dat in the long run de AEX de top van begin 2020 opwaarts uit zal nemen.
Onder 529,75 speelt er een ander scenario, en moet ik wellicht de lange termijn visie herzien.
DE RESULTATEN
De dienstverlening van Van Megen Trading heeft twee peilers: er is de dagelijkse adviesdienst AEX Systematisch, met dagelijkse voorbeursberichten en positie-adviezen op korte, middellange en lange termijn. De handelssystemen die daarbij horen zijn RVM Systematisch Kort, Week, en Lang.
De tweede peiler zijn de automatisch te volgen systemen RVM Strategy en RVM Retirement. Wie zich abonneert op deze systemen hoeft niets zelf te doen, er zijn dan ook geen analyses en EOD-berichten bij deze vorm van beheer.
Hoe staat het ervoor dit jaar?
RVM Systematisch Kort is het meest actieve systeem van de adviesdienst.
RVM SYSTEMATISCH KORT
WERKKAPITAAL: € 20.000,00
AFGESLOTEN POSITIES
Dit systeem heeft een geweldige outperformance van de AEX-index dit jaar, maar die is eerder nog groter geweest. We hebben hier posities gehad op de septemberexpiratie waarbij er veel hogere koersdoelen waren, die binnen dit timeframe niet waargemaakt zijn.
Desondanks hebben we nog steeds een mooi jaar.
Ruud