De vooruitzichten voor de AEX voor de week van 27 september 2021
AEX_week_27_september_2021_SITE.GIF

 

RANGE AEX 28 september 2021

Dagrange: 793,67 - 782,09 

 

Geachte beleggers,

Op dit moment, dinsdag 28 september om 11.41 uur, noteert de AEX-index lager, op 778,40, en dat is beneden de dagrange voor vandaag, ten teken ervan dat het sentiment slechter is dan berekend kon worden.

De week is sowieso negatief gestart. Was dat te verwachten?

Wat wordt genoemd vandaag als oorzaak voor de zwakte op de beurzen, zijn hogere rentestanden en stijgende energieprijzen, een trend die al bezig was maar nu versnelt. 

 

DE ENERGIEPRIJZEN

Die stijgende energieprijzen, vooral voor gas, zijn logisch. Nederland moest terug met de gaswinning vanwege de aardbevingen in Groningen. Natuurlijk liep de gaswinning al terug, maar het was een belangrijk aardgasveld met gas van zeer goede kwaliteit. 

Er is nog genoeg gas in de wereld, maar het hielp de prijzen op de wereldmarkt niet omlaag, uiteraard, toen Nederland de gaskraan dicht ging draaien.

Verder is er in China een heuse energiecrisis, en vraagt de min of meer herstartende wereldeconomie na de Corona-gerelateerde implosie om meer energie, die juist vanwege die crisis en de daarmee samenhangende verschijnselen zoals ontslagen arbeidskrachten, niet altijd geeverd kan worden

Stijgende prijzen als gevolg van schaarste zullen, als we onze kwantitatieve prijsmodellen erbij pakken, niet snel voorbij gaan. Onze redenering is: als onze voorspelling al vele maanden lang is, dat Royal Dutch Shell meer waard zal gaan worden op de markt (en dat is steeds met onze klanten gecommuniceerd), dan kan een van de oorzaken voor die komende waardevermeerdering zijn dat het bedrijf profiteert van hogere prijzen voor olie en gas. Een tweede oorzaak zou kunnen zijn, dat traditionele energiereuzen als Shell zich gaan begeven op de markt voor duurzame energieopwekking.

De eerste ontwikkeling zien we nu, maar de tweede verwachten we ook. 

 

DE GRAFIEKEN

Wij zijn bij RVM Systematisch dus meer gespecialiseerd in prijzen en prijsontwikkelingen, dan in de oorzaken voor de ontwikkelingen.

De waardevermeerdering die we nu zien bij Royal Dutch Shell is voor ons geen verrassing, maar hetzelfde geldt al een tijdje voor een bedrijf als ING.

Ook voor aandelen van dat bedrijf zijn de koersdoelen al een geruime periode hoger, en de waardevermeerdering die we hier zien is geen verrassing. 

 

Voor ons is het nu dus heel interessant; de index had een voortreffelijk jaar met nieuwe all time highs, terwijl twee vanouds belangrijke bedrijven voor de index, ING en Royal Dutch Shell, de laatste jaren zijn achtergebleven.

De vraag was dus: wanneer deze bedrijven op de markt meer waard zouden gaan worden, zou de index dan nóg verder omhoog gaan, of zou er een rotatie komen? 

Dat is onvoorspelbaar, zoals de markt altijd onvoorspelbaar is, maar dat laatste is in ieder geval de laatste weken het geval. Technologie (met ASML als vaandeldrager op de AEX) verzwakt, de zogenaamde groeiaandelen dus, en de zogenaamde waardeaandelen zoals Royal Dutch Shell en ING worden sterker.

 

DE WEEKGRAFIEK VAN DE AEX

Zie de bijgevoegde grafiek.

We hebben een enorm lange opwaartse periode gezien op de AEX, met als kickstart de bekendmaking van de komst van vaccins in de herfst van 2020. Tot op heden heeft dat geleid tot een voortdurende waardevermeerdering, met o.a. als tussentijdse mijlpaal de uitname opwaarts van de all time high uit het jaar 2000, voor de AEX-index.

Uiteraard verloopt ook een dergelijke waardevermeerdering in cycli. Er zal dus op een gegeven moment in alle grafieken duidelijk worden dat we met het neerwaartse deel van de cyclus zijn begonnen. De vraag is altijd, wanneer dit zover is. Niemand die het weet. 

Het enige wat onze modellen op dit moment aangeven, is dat de top die de AEX-index in september geplaatst heeft, geen definitieve top is. 

Dit betekent dus in het grote plaatje dat dalingen koopwaardig blijven. Daarbij moet wel aangetekend worden dat zulke dalingen beslist correcties van 10 % of meer kunnen betreffen. Wie dus begint te kopen op daling bij bijvoorbeeld 5 % daling, moet weten dat hij nog eens 5 % erbij op de broek kan krijgen, en ook meer. 

Vandaar dat wij altijd adviseren, bij correcties in een stijgende markt, om gestaffeld bij te kopen. 

 

RVM STRATEGY & RVM RETIREMENT

Beide systemen, automatisch te volgen wanneer u zich op deze site daarvoor inschrijft, hebben een goede maand september achter de rug tot nu toe. In ieder geval is de optiestrategie in beide gevallen winstgevend tot nog toe, met nog een paar handelsdagen in september te gaan.

Voor RVM Strategy zou dat de 21e winstgevende maand aaneensluitend zijn.

Bij RVM Retirement is de optiestrategie slechts een onderdeel, vaste aandelenbelangen spelen ook een rol bij de performance, en we kunnen nooit weten hoe dat er op maandbasis uit zal zien. 

 

U bent welkom bij onze dagelijkse adviesdienst RVM Systematisch, actief sinds 2007 en still going strong, en onze automatisch te volgen systemen RVM Strategy en RVM Retirement.

  

inschrijven bij RVM Systematisch kan HIER 

 

 

HET ZATERDAGSE SPREEKUUR

Wilt u leren beleggen?

Op deze site kunt u zich opgeven voor een privé-sessie, met focus op risico, investeringstechniek fundamentele analyse en kwantitatieve analyse. Deze sessies worden altijd op zaterdag gepland. 

Wie belangstelling heeft, meldt u zich via het contactformulier. Bedenk dat u aan drie middagen al genoeg kunt hebben om voor een heel leven te leren beleggen.

 

Ten slotte: weest u voorzichtig op de markt, veel succes met uw handel, maar bovenal

Happy trading,

Ruud  

Pagina 15 van totaal 364 paginas ‹ First  < 13 14 15 16 17 >  Last ›