Begint Brunel koopwaardig te worden?
Dan gloort er hoop voor de beurs als geheel.
Ik begon vorig jaar in november mijn serie columns voor Flex Service Solutions over wat de grafieken van de Nederlandse uitzenders voorspellen voor onze conjunctuur. De eerste column ging over Brunel. Zie column 12 november 2008. Vandaag kijken we er eens opnieuw naar.
Wat namelijk toch erg interessant blijft, is het denkbeeldige gesprek dat u zou kunnen voeren met de top van Brunel over het draaimoment in de aandelenkoers van deze uitzender, in mei 2006. Als u de jaarcijfers en de seizoencijfers van het bedrijf bekijkt en u vergelijkt 2006 met 2007, dan is het jaar 2007 ontegenzeggelijk beter dan 2006. Er was dus met de bedrijfscijfers op het moment van de trenddraai op de beurs niets aan de hand. De beurskoers zou vooruit moeten lopen op verslechterende omstandigheden, maar niets bleek minder waar.
Beurswaarde is een cyclisch fenomeen, ik heb dat in eerdere culumns al uitgelegd. Dat cyclische karakter is een statistisch feit. Eerlijk gezegd heeft het daarom, voor wat betreft de waarde van bedrijven ten beurze, geen enkele betekenis wat welke analist van welke bank dan ook u te melden heeft naar aanleiding van de bedrijfscijfers. Als ze hoger zijn dan verwacht, stijgt het aandeel wat, zijn ze lager dan verwacht, dan daalt het aandeel. Maar de grote trend is onafhankelijk van de bedrijfscijfers. Het is altijd mooi om te lezen, een degelijke analyse van hoe een bedrijf er voor staat en wat de kansen zijn voor de toekomst. Prachtig. Maar in het algemeen hebben we er niets aan als we iets willen verdienen aan een aandeel. We kopen het liever als niemand er nog iets in ziet. En dat leiden we dan bijvoorbeeld af van de beurskoers en de fase van de cyclus. Dat is mijn specialisme, dus daar houd ik het dan maar bij.
Als we weer die statistische analyse doen, zien we iets opmerkelijks. Waar de AEX index in januari 2008 volledig instortte met een crashachtige capitulatie, zien we bij Brunel weliswaar een daling tot het dieptepunt van de golfbeweging tot nu toe, maar de amplitude van die beweging was veel minder indrukwekkend dan die van de AEX. Kan dat betekenen dat Brunel koopwaardig begint te worden? Als dat zo is, betekent dat dat er hoop gloort voor de beurs als geheel. Als de uitzenders weer omhoog draaien, is dat een belangrijk signaal voor de conjunctuur als geheel.
We moeten dan twee zaken onderscheiden: een ‘tijdelijke koop’. Dat wil zeggen dat de beurskoers van Brunel zou kunnen aansterken, maar dat we eigenlijk van tevoren al weten dat het een tijdelijke zaak zal zijn, van een paar maanden wellicht, voordat het aandeel zijn helletocht naar beneden weer doorzet.
Ten tweede is er natuurlijk het dieptepunt, dat wel een heel grote kans heeft HET dieptepunt te zijn geweest van de hele beweging.
Op de maandgrafiek van Brunel ziet u dat we in 2008 bezig zijn op een specifieke manier tot 9 te tellen naar beneden. De aanname bij deze telling is, dat als de maand maart 2008 een nieuwe low voor het aandeel te zien geeft, we goede kans hebben een tijdelijke low te pakken te krijgen. In ieder geval beweegt het aandeel Brunel al een tijdje rond het steunniveau dat berekend kan worden met de Fibonacci-ratio 0,618. Maar de daling heeft al méér dan die 61,8 % van de voorafgaande stijging teruggegeven en helaas is dat geen goed teken. Brunel heeft dan ook al een tijdje geleden een lange termijn verkoopsignaal gegeven, en op deze grafiek kunnen we nog niet zien of er een tijdelijk ritje in zit. Wél lijkt het hier zo alsof de daling géén zogenaamde impuls is. Een impulsieve daling heeft heel duidelijk een structuur die uit vijf bewegingen bestaat. Een eerste daling, een contrabeweging omhoog, een grote vervolgdaling, een contrabeweging omhoog en weer een verdere daling die de beweging afrondt.
U kunt op de maandgrafiek heel duidelijk zien dat we voorlopig maar drie bewegingen hebben: een omlaag, een contrabeweging omhoog, en de grote vervolgdaling. Heel duidelijk is ook, en dat is belangrijk, dat de eerste beweging naar beneden uit slechts twee dalingsgolven lijkt te bestaan (met één contrabeweging omhoog ertussen). Op de beurs is het vaak pars pro toto, dat wil zeggen: als een onderdeel een specifieke golfstructuur heeft, zal de vervolgbeweging, in een groter plaatje, ook die structuur krijgen. In dit geval duidt dat dus erop, dat de huidige beweging een belangrijke bodem kan zetten of al heeft gezet in januari, waarop méér kan volgen dan alleen een correctie omhoog.
Om het preciezer te bekijken nemen we de weekgrafiek erbij.
U ziet hier dat het mogelijk is, qua golfbeweging, dat de dalingsbeweging vanaf 2006 een eerste bodem gevonden heeft in januari. Echter, u ziet ook dat een specifieke DeMarktelling, de methodiek die ik gebruik om een golfbeweging ‘uit te tellen’ tot een keerpunt, nog geen sjoege geeft, dat wil zeggen dat de 13 nog niet is geplaatst. Ook een andere vorm van tot 13 tellen geeft nog wat ruimte naar beneden.
Kortom, dit aandeel is voor de lange termijn niet koopwaardig, maar als er nu nieuwe lows komen ontstaat er mogelijk een contraire koopkans op een relatief lage koers, waar u plezier van zou kunnen hebben. Overigens geldt dit voor de hele uitzendsector. Het gaat dan in eerste instantie om een tijdelijke opleving die de komende maanden zijn beslag kan krijgen. Maar deze opleving kan best vele tientallen procenten belopen.
Voor de goede orde, ik heb zelf geen belang in dit aandeel. Ik maak optieconstructies op de AEX index die een redelijk stabiel rendement moeten geven ieder jaar. De winst daarvan wordt buy & hold belegd in aandelen, obligaties, grondstoffen, en vastgoed. Voor wat betreft de keuze van mijn buy & hold-aandelen hanteer ik een aantal criteria die niets met grafieken van doen hebben: 1) dividendrendement 2) de overtuiging dat het product dat het betreffende bedrijf levert over 30 jaar ook nog gewild is 3) innovatieve kracht. De eerste twee criteria maken de meeste technologie-aandelen ongeschikt als buy & hold belegging. Voedingsmiddelenbedrijven, energiebedrijven, verzekeraars en banken en genotsmiddelenproducenten komen meer in aanmerking. Onder het kopje ‘innovatief’ mogen in de buy & hold-portefeuille, die immers van de winst is, momenteel vooral alternatieve energiebedrijven deel uitmaken van de portefeuille. Aangezien de voorraad fossiele brandstoffen op aarde eindig moet zijn, ben ik ervan overtuigd dat we allemaal moeten investeren in (en profiteren van) toekomstgerichte technologieën om energie op te wekken.
Voor uitzenders is tot nog toe geen plaats in de buy & hold portefeuille. Maar uitzendbedrijven zijn, voor speculanten, echte steigerende paarden. Als het omhoog gaat, gaat het met procenten tegelijk. Helaas geldt dat omgekeerd ook voor de helletocht naar beneden.