27. 01. 2025
UPDATE DECEMBER 2024 RVM SYSTEMEN
De maand december was voor de AEX wat lager, met – 0,35 % voor de index. RVM Strategy was + 0,64 %, RVM Retirement + 1,23 %, en RVM Analyse – 3,12 %. lees meerRANGE AEX 23 JUNI
Weekrange: 326,42 - 335,69
Dagrange: 331,85 - 334,79
Zoals u ziet zijn we met de AEX momenteel middenin de berekende weekrange (12.32 uur momenteel met een AEX van 330,22), maar onder de voor vandaag berekende dagrange. We vielen daar in het eerste uur uit, en dat is geen goed teken.
Deze week zijn we eerst opwaarts boven de weekrange gekomen op dinsdag. Dat zag er dus aardig uit. Gisteren was het grote nieuws binnen de AEX de winstwaarschuwing van Philips, maar ook in Amerika daalden de koersen. Zoals gebruikelijk de laatste maanden gaat de AEX voorop in de daling. Tot zover niets bijzonders.
PHILIPS: ADVIESVERLAGINGEN MOSTERD NA DE MAALTIJD
Bijzonder was hoe 'mooi' de jaarrangeberekening heeft gewerkt die ik ieder jaar maak voor de AEX, maar ook voor sommige aandelen binnen de AEX. Op Philips hebben wij niet gehandeld bij mijn diensten, maar de val van het aandeel woensdag brak de steun op jaarbasis, zoals ik die meer dan een jaar geleden heb kunnen berekenen voor Philips.
Nog 'mooier' was dat het aandeel op de berekende opwaartse jaarweerstand in februari is afgeketst. Ook die jaarweerstand behoort bij het jaarrangesysteem, zoals we dat bij AEX Systematisch Lange Termijn gebruiken op de AEX.
Ik kan dan ook kort zijn over de adviesverlagingen voor Philips van het analistengilde. Die adviesverlaging voor Philips had in februari gegeven moeten worden. Dan waren beleggers op tijd gewaarschuwd geweest voor een mogelijk belangrijke waardedaling in het aandeel. Nu is het, zoals gebruikelijk, mosterd na de maaltijd.
Uiteraard staat 'mooi' hierboven tussen aanhalingstekens. Het adjectief slaat alleen op de schoonheid en de doeltreffendheid van de berekening, en niet op de treurige operationele gang van zaken bij Philips.
DE AEX
Ik schreef niet voor niets in mijn weekvooruitzicht dat de AEX moest stijgen. Als er voor het eind van de maand geen significant herstel optreedt, komen we in een negatiever scenario terecht met onze index dan waarop ik eerder in het jaar rekende. Helaas lijkt het die kant op te gaan. De koersdoelen worden in dat geval stukken lager. Maar de maand is nog niet voorbij.
Zoals u weet zeg ik hiermee niets over wat mijn berekeningen aangeven op dit moment. Die blijven voorbehouden aan mijn leden.
AGRICULTURE INVESTMENT SUMMIT
Ik was de afgelopen dagen in London, als deelnemer aan een Agriculture Investment Summit in het Royal Garden Hotel in Kensington, daartoe uitgenodigd door "Tegenlicht" van de VPRO dat een documentaire wil maken over de relatie tussen speculatie in voedselprijzen en armoede in de wereld.
Ik ben allerminst een kenner van de agrarische sector en de daaraan gekoppelde future-markt, maar ik heb wel veel klanten en goede resultaten in de afgelopen jaren. Die worden behaald met wiskundige modellen en berekeningen en niet door gebruik te maken van fundamenteel onderzoek.
"Tegenlicht" vindt het interessant om iemand die gewend is alleen op deze manier de markt te benaderen, tot conclusies te laten komen over eventuele morele kwesties inzake de handel. Ik begrijp dat en ik werk er graag aan mee. Ik ben zelf ook benieuwd tot welke conclusies we zullen komen. Met name uiteraard of we zullen kunnen aantonen dat de prijsfluctuaties in soft commodities niet gedreven zijn door fundamentele zaken, de normale verhoudingen tussen vraag en aanbod dus.
M.a.w. wellicht zijn speculanten zoals ik to blame voor de stijging van de prijs van een brood in Afrika, zodat de mensen daar verder in de armoede gedrukt worden.
Deze vraag moet iedere speculant zich van tijd tot tijd stellen.
Maar voor mij bleek de Investment Summit ook gewoon als potentiële investeerder interessant.
Zoals u weet ben ik bezig om een investeringsfonds op te starten, en ik bekijk behalve mijn systematische handel op de AEX ook 'echte' investeringsmogelijkheden, en wellicht verrassende investeringsmogelijkheden.
Op de conferentie was er geregeld de mogelijkheid tot 'speeddaten'. Dat heb ik vooral gedaan met vertegenwoordigers van Australische boeren. Die vertegenwoordigers kwamen zelf allemaal uit boerenfamilies.
Zo werd ik uitgenodigd om voor 10 miljoen Australische dollars te investeren in katoenboerderijen in Noord-Australië en uiteraard in schapen, koeien en melk. Er werd een gedetailleerd beeld geschetst van de weersomstandigheden in de gebieden waar mijn investering welkom was. Ik vond het interessant. De Australiërs waren mijn favorieten op de conferentie. Kerels die snel ter zake kwamen en niet nalieten erop te wijzen dat Hollanders en Australiërs allebei van wanten weten en recht door zee zijn.
You and I can get along well, mate. Dat werk. Mee eens. Op basis van de ervaring op de conferentie, emigreer ik liever naar Australië dan naar de Verenigde Staten. De Amerikanen op de conferentie waren zoals altijd té goed in hun marketing.
Er waren verder genoeg interessante sprekers.
We werden bijgepraat over de verwachtingen voor rijst, graan, mais, suiker, koffie, koeien en nog veel meer in het komende jaar. Er was zelfs een specialist die met een prijsverwachting kwam van de verschillende soorten koffiebonen.
De prijsverwachtingen hangen allemaal samen met de voorraadverwachting in combinatie met de verwachte vraag in de markt. En de voorraadverwachting hangt weer samen met het weer, wat de grootte en de kwaliteit van de oogst beïnvloedt. Om er iets uit te lichten: op basis van wat er over wereldwijde voorraden en oogstverwachting te zeggen valt, zou de suikerprijs niet sterk hoeven stijgen, eerder dalen. Er schijnt voorlopig op de wereld meer dan genoeg suiker geproduceerd te worden.
Voor wat betreft 'manipulatie' en negatieve beïnvloeding van de voedselprijzen voor de armen, daarover ging het ook, en mij werd duidelijk dat de handelaren erkennen dat er zaken spelen waarvoor ook zij geen verklaring hebben.
Een Australische graanprijsmarketmaker, die gewoon moet zorgen, dagelijks, voor een prijs voor de boer en de koper van het graan van de boer, meldde mij dat hij soms een onverklaarbaar groot verschil zag in de future-prijs en de daadwerkelijke prijs die hij op de 'echte' fysieke markt kon maken.
Dit maakt het dus mogelijk dat de 'echte' prijs die de boeren krijgen heel rustig blijft liggen, terwijl ondertussen de future omhoog of omlaag gedrukt wordt. Uiteraard gaat een future over de toekomstverwachting van de prijs, en moeten partijen voortdurend hun risico afdekken. Bij een soft commodity spelen de weersverwachtingen daarbij een rol. Maar de marketmaker verzekerde me dat de fluctuaties die hij waarnam in de futuresprijzen geen reële toekomstverwachtingen reflecteerden.
Boeiend dus.
Voor mensen die in een tracker of turbo's op soft commodities beleggen geen onbelangrijk nieuws. De prijzen van de turbo's zijn op de futureprijzen gebaseerd die op de CBOT (Chicago Board of Trade) gemaakt worden. Het is dus mogelijk dat de onderliggende waarde in werkelijkheid een beweging maakt waarin de investeerder geïnteresseerd zou zijn, terwijl de future deze werkelijke prijsvorming niet reflecteert.
Als u dit stukje leest en u hebt kennis van zaken, of gewoon een mening over de rol van speculanten inzake voedselprijzen, u kunt hieronder reageren.
Veel succes met uw handel, weest u voorzichtig op de markt, en zoals altijd
Happy trading,
Ruud
Zie ook: www.beursplaza.com. Daar is tevens het handelsoverzcht vanaf 2007 in te zien, onder 'Specials' en 'Adviesdiensten'.
27. 01. 2025
UPDATE DECEMBER 2024 RVM SYSTEMEN
De maand december was voor de AEX wat lager, met – 0,35 % voor de index. RVM Strategy was + 0,64 %, RVM Retirement + 1,23 %, en RVM Analyse – 3,12 %. lees meer08. 12. 2024
UPDATE NOVEMBER 2024 RVM SYSTEMEN
De maand november was voor de AEX prima, met + 0,86 % voor de index. RVM Strategy was + 0,52 %, RVM Retirement + 4,02 %, en RVM Analyse + 2,86 %... lees meer26. 11. 2024
UPDATE RVM SYSTEMEN OKTOBER 2024
De maand oktober was voor de AEX beroerd, met – 3,95 % voor de index. RVM Strategy was + 0,73 %, RVM Retirement + 0,55 %, en RVM Analyse – 0,01 %. Alle systemen waren dus veel beter dan de index, en ook positief voor de maand, op RVM Analyse na, dat break-even noteerde.... lees meer