UPDATE RVM STRATEGY EN RVM RETIREMENT FEBRUARI 2023 (20. 03. 2023)

Geachte beleggers,

 

UPDATE RVM STRATEGY EN RVM RETIREMENT FEBRUARI 2023

De maand februari was licht positief voor de AEX, met een waardetoename van + 1,04 %.

RVM Strategy deed + 0,98 % en RVM Retirement + 2,02 %.

 

Beide systemen stonden daarmee op nieuwe all time highs, anders dan indices als de AEX of de S&P 500.

 

HET VERLOOP TOT NOG TOE IN MAART

De resultaten in februari waren dus goed, maar hoe staat het met de tot nog toe zwakke maand maart, op de beurzen?

Tot nog toe is er voor de systemen niets aan de hand, er zijn de gebruikelijke licht positieve resultaten. Het bijzondere is dat de lange termijn posities bij RVM Retirement tot nog toe in maart geen last hebben van de onrust op de financiële markten in met name de financiële sector. Die onrust heeft de indices omlaag gebracht. Hoe lang de onrust aan zal houden en of er nog meer probleemgevallen zullen volgen, zal wel blijken.

Alhoewel de toekomst niet te voorspellen is, blijven wij voorlopig relatief positief gestemd, er zijn (nog) geen signalen dat wat er zich nu afspeelt op enigerlei wijze te vergelijken is met de crisis van 2008. Om een goede vergelijking te maken moeten we verder terug, naar de tijden van Paul Volcker als voorzitter van de Fed, die in de jaren ’80 van de vorige eeuw zeer zware renteverhogingen doorvoerde om de inflatie te bestrijden, iets waar hij uiteindelijk in slaagde. Ook destijds waren er financiële instellingen die in de problemen kwamen omdat ze staatsobligaties in portefeuille hadden die zeer veel minder waard waren geworden. Uiteraard kwam ook de economie in de problemen, en die afkoeling was precies de bedoeling.

 

ER IS NIETS NIEUWS ONDER DE ZON

Onze overtuiging is dan ook dat de Fed door zal gaan met renteverhogingen tot de inflatie werkelijk onder controle is, en de ECB ook. Ondertussen zullen financiële instellingen die hun risicomanagement niet op orde hadden, nog steeds in de problemen komen. Maar ‘systeembanken’ zullen gesteund blijven worden door centrale banken. Dat is het recept.

 

HET MARKTVOORUITZICHT

Onze visie is momenteel (20 maart 2023) negatief, in die zin dat we een shortsignaal voor de markt als geheel hebben. We hebben echter ook veel hogere koersdoelen kunnen berekenen, niet per se in 2023, maar al in 2022, en het is nu eenmaal onze ervaring dat die koersdoelen er uiteindelijk komen.

Het is geen zekerheid, maar een waarschijnlijkheid, gebaseerd op statistiek.

De kanttekening bij het huidige trendshortsignaal is uiteraard, dat de systemen die wij sinds 2019 via Systems2Follow aanbieden, RVM Strategy en RVM Retirement, volledig onafhankelijk functioneren van onze verwachtingen.

Het gaat om kwantitatieve berekeningen waar we ons aan houden, wat de visie op de markt ook is.

 

ABONNEER U OP ONZE SYSTEMEN; VELEN GINGEN U VOOR!

Mocht u nog geen volger zijn van RVM Strategy of RVM Retirement, u bent van harte welkom.

We verwachten niet dat het rendementsbeeld in de komende vier jaar veel zal afwijken van de afgelopen vier jaar. De systemen zijn grotendeels marktneutraal en voor dat deel dus niet afhankelijk van een stijgende markt.

En voor wat de lange termijn belangen bij RVM Retirement betreft: er is altijd een bullmarket ergens...

 

Met vriendelijke groet,

Ruud van Megen