UPDATE OKTOBER RVM STRATEGY & RVM RETIREMENT (20. 11. 2023)

Geachte beleggers,

 

UPDATE OKTOBER 2023 RVM SYSTEMEN

 

De maand oktober was voor de AEX negatief, met een waardedaling van – 1,40 %.

In totaal daalde de AEX vanaf de top in juli 2023 meer dan 10 % tot de bodem van oktober.

 

RVM Strategy deed + 0,92 % in oktober, en RVM Retirement + 0,93 %.

 

 

HET VERLOOP IN OKTOBER

 

De marktcorrectie zette door in oktober. Voor zowel RVM Strategy als RVM Retirement was het wat je kunt noemen een ‘gewone’ maand, er waren geen bijzonderheden voor de strategieën. Uiteraard als de beurs lager is, is dat voor RVM Retirement doorgaans niet zo gunstig, vanwege aanwezige vaste belangen, maar dat viel in oktober wel mee. Het leidde niet tot een negatief resultaat voor Retirement in oktober.

 

NOG EEN WOORD OVER ‘RENDEMENT’

 

We gaan in december een webinar geven over de systemen, en daarbij zullen we ook eens ingaan op het begrip ‘rendement’.

In zekere zin is het bij RVM Retirement niet zo belangrijk wat bijvoorbeeld een maandrendement is.

In het algemeen letten we niet zo op het rendement van de systemen, we zijn volledig gericht op het uitvoeren van de systematiek zoals die uitgewerkt is, en dan volgt rendement vanzelf. Het is nooit andersom: rendement volgt uit geteste strategie en niet: strategie wordt gedicteerd door gewenst rendement. De woorden “getest” zowel als “gewenst” zijn het grote verschil.

Wie een geteste strategie volgt heeft geen idee wat het rendement zal worden, er is alleen de wetenschap van bijvoorbeeld hitratio van de strategie en iets als ‘lange termijn rendement’.

Wie het omdraait en streeft naar rendement eerst, en laat de strategie daaruit volgen, loopt vroeger of later tegen een enorme lamp. Het risico wat genomen moet worden om een ‘gewenst rendement’ te behalen, is in het algemeen te groot.

 

Bij vaste belangen in bijvoorbeeld aandelen van bepaalde bedrijven, is lange termijn rendement is het doel, en daarbij is de regel: de waardecreatie voor een aandeelhouder volgt op het succes van het bedrijf. Dus ook hier kan een beursstrateeg géén ijzer met handen breken.

 

BODEMVORMING EIND OKTOBER

 

In de laatste week van oktober stabiliseerden de koersen, en dat bleek achteraf de voorbode van koersherstel tot nog toe in november. In hoeverre dat zal kunnen doorzetten, zullen we beleven. De voornaamste reden voor het herstel is vooral het rentebeleid van de Fed in de VS. Het is mogelijk dat de renteverhogingen voorlopig van de baan zijn. Een ander aspect is de grotere aandelencyclus; die is sinds 2009 in een opwaartse fase, en de bewijzen ervoor dat er een lange termijn top geplaatst zou kunnen zijn, die zijn er (nog) niet. Ook niet na een zwak aandelenjaar als 2022, dat betekent vooralsnog niets voor de langere trend op de markt.

 

 

ABONNEER U OP ONZE SYSTEMEN; VELEN GINGEN U VOOR

 

Mocht u nog geen volger zijn van RVM Strategy of RVM Retirement, u bent van harte welkom! Velen gingen u voor.

 

 

Met vriendelijke groet,

 

Namens Van Megen Systematic Trading,

Ruud van Megen