UPDATE MEI: RVM RETIREMENT NU OP + 103,93 % WINST (26. 06. 2023)

Geachte beleggers,

UPDATE MEI: RVM RETIREMENT NU OP + 103,93 % WINST

De maand mei was voor de AEX negatief, met een waardedaling van – 1,27 %.

RVM Strategy deed + 0,29 % en RVM Retirement + 3,65 %.

Beide systemen plaatsten nieuwe all time highs, waar de AEX index – 9,74 % onder de All Time High uit 2021 noteerde.

 

HET VERLOOP IN MEI

De beursmaand begon in mineur, maar herstelde zich en het leek een positieve maand voor de AEX te worden, tot er in de laatste drie handelsdagen van de maand op de verkoopknop werd gedrukt. Mensen die proberen te handelen op een trend op de index zullen geen goed houvast hebben gehad, in wezen is de AEX al een tijdje in een zogenaamde tradingrange.

DE MAAND JUNI

Op het moment van schrijven van deze update, op 16 juni, zijn we al weer halverwege de maand en die is tot nog toe positief. Alhoewel de trend op de beurzen voor onze systemen maar voor een deel belangrijk is, bekijken we iedere dag onze parameters en maken de scenario’s. Op dit moment, 16 juni, leidt dat tot de perceptie dat er sprake is van een uptrend op de AEX index, die in een latere fase is, d.w.z. dat wij moeten verwachten dat er ergens in de komende weken een cyclustop geplaatst wordt. Dit geldt voor de AEX zowel als voor de Dax en de S&P 500.

Na de renteverhoging op 15 juni door de ECB, terwijl de Fed pauzeerde, zagen we een grote sprong omhoog voor de euro ten opzichte van de dollar. Dat is ongunstig voor beleggers in Euroland.

Het jaar 2023 is sowieso tot nog toe ongunstig wat deze factor betreft. Waar in 2022 de stijgende dollar positief was voor Europese beleggers die belangen in dollars aanhouden, is deze factor in 2023 tot nog toe licht negatief.

Bekijken we het over een zeer lange termijn, dan is er eigenlijk geen trend te zien in Euro/Dollar. Vanaf 2008 is de dollar per saldo aangesterkt, maar kijken we nog wat verder terug naar het moment van invoering van de euro in de vorige eeuw, zien we niet of nauwelijks beweging. Er is dus voorlopig niets terecht gekomen van doomsdayvoorspellingen voor zowel dollar als euro, beide valuta houden elkaar in evenwicht.

OPNIEUW EEN GOEDE MAAND VOOR RVM RETIREMENT

RVM Retirement heeft een goed rendement in 2023, ook mei was wederom prima. Heel mooi is dat.

Wie echter mijn updates op deze plaats geregeld leest, weet dat wij daar niet zo veel belang aan hechten. Daar wordt mee bedoeld: het beleggingsbeleid hangt niet op een maandperformance en zelfs niet op een jaarperformance. En het gaat voorts eerder om 10 jaar dan om 3 jaar, voor wat de performance betreft van onze vaste belangen.

Zoals al eerder aangegeven was 2022 juist het topjaar. De vaste belangen daalden per saldo in waarde. Zoals u hierboven leest was dat voor ons niet zo belangrijk, zo lang onze parameters bleven aangeven dat die belangen aangehouden mochten worden.

Maar de cashflow van RVM Retirement was dankzij de successen van de korte termijn momentumstrategie in 2022 voortreffelijk. Aan het eind van 2022 had de gestegen hoeveelheid cash de daling van vaste waarden in 2022 helemaal gecompenseerd.

Tot nog toe hebben we in 2023 een relatief zwakke performance van de momentumstrategie. Daar maken we ons (nog) geen zorgen om, want we kunnen er weinig aan doen. Iedere beursperiode is anders, en we hebben genoegen te nemen met de omstandigheden die we aantreffen. Dit verandert niets aan ons risicomangement en aan onze algoritmische berekeningen. 

 

ABONNEER U OP ONZE SYSTEMEN; VELEN GINGEN U VOOR

 

Mocht u nog geen volger zijn van RVM Strategy of RVM Retirement, u bent van harte welkom!

We verwachten niet dat het rendementsbeeld in de komende jaren veel zal afwijken van de afgelopen vier jaren.

 

Met vriendelijke groet,

Namens Van Megen Systematic Trading,

Ruud van Megen