UPDATE APRIL: RVM RETIREMENT NU OP + 100,28 % WINST (15. 05. 2023)

Geachte beleggers,

 

UPDATE APRIL: RVM RETIREMENT NU OP + 100,28 % WINST

 

De maand april was voor de AEX licht positief voor de AEX, met een waardetoename van + 0,31 %.

RVM Strategy deed + 0,44 % en RVM Retirement + 2,29 %.

Beide systemen plaatsten nieuwe all time highs, waar de AEX index – 8,58 % onder de All Time High uit 2021 noteerde.

 

 

HET VERLOOP IN APRIL EN DE VERWACHTINGEN VOOR MEI

April was achteraf bezien een relatief rustige maand op de beurs, zeker in verhouding tot de wilde maand maart.

De RVM systemen werken met algoritmes, en dat gaat altijd volgens hetzelfde protocol, waardoor op voorhand nooit gezegd kan worden wat het resultaat zal gaan worden.

Zoals bekend zijn er bij RVM Strategy en RVM Retirement daarom ook geen streefrendementen: wij zouden niet weten hoe een “streefrendement” samen zou kunnen gaan met strikt en uitputtend getest risicomanagement.

Risicomanagement prevaleert en daarmee prevaleert het voorkomen van verliezen. Niet dat het altijd mogelijk zal zijn om verliezen te voorkomen, maar we volgen een geteste methodiek, die zich nu alweer 4,4 jaren ook in de praktijk heeft bewezen.

 

 

WAAROM IS ER ZO’N FLINKE OUTPERFORMANCE VAN RVM RETIREMENT?

RVM Retirement doet het tot nog toe in 2023 beter dan RVM Strategy.

Wat is daarvan de reden?

In 2022 was het systeem immers bijna 9 % minder sterk dan RVM Strategy.

 

Degenen die deze maandelijkse updates al wat vaker hebben gelezen, weten al dat het eigenlijk anders zit. Een jaarrendement is niet zo interessant als het om langere termijn belangen gaat. Die kunnen niet worden gemeten aan een jaarrendement.

2022 Was in onze ogen daarom juist een geweldig jaar voor RVM Retirement, ondanks een maar licht positief rendement.

Waarom was dat zo?

RVM Retirement heeft lange termijn belangen die, ondanks waardedaling in 2022, nog steeds aan onze beleggingscriteria voldeden. Er was geen reden om tot verkoop ervan over te gaan.

Daarnaast waren de korte termijn strategieën in 2022 veel winstgevender dan in 2021. Omdat die winsten zo goed waren in 2022, werden de koersdalingen in de lange termijn portefeuille helemaal opgevangen.

Nu, in 2023, zitten de lange termijn belangen van RVM Retirement tot nog toe in de lift, vandaar de outperformance van het systeem. Maar het is eigenlijk niet zo’n goed jaar als 2022, omdat de korte termijn strategieën minder opleveren tot nog toe in 2023.

 

IETS MINDERE WINSTEN, MAAR NOG STEEDS WEL WINST

Er zijn twee redenen voor de wat lagere opbrengsten van de korte termijn strategieën tot nog toe in 2023.

De eerste reden heeft te maken met wat de beurs ‘geeft’, ons algoritme is immers niet veranderd. We weten op voorhand nooit wat de winst op een bepaalde positie zal gaan worden..

De tweede reden is ook tijdelijk; die heeft te maken met bepaalde beperkingen in de nieuwe software die we sinds enige tijd gebruiken.

Er wordt echter achter de schermen hard aan getrokken door de software engeneers om dit te verbeteren, en dan zal de situatie juist beter worden dan onder de ‘oude’ software.

 

DE VOORUITZICHTEN VOOR DE MAAND MEI

Deze update wordt geschreven op 12 mei, dus we hebben al wat verloop gezien in mei. Op Amsterdam is het opnieuw vrij rustig, en daarmee zet zoch het beeld van april voort. We hebben algemene vooruitzichten die bij de maand mei horen: de dividenduitkeringen zullen grotendeels geweest zijn na de maand mei, en traditiegetrouw kunnen de effectenbeurzen dan wat inzakken.

We verwachten dus voorlopig nog een redelijk positieve beurs in mei, maar naar het einde van de maand enige verzwakking.

 

ABONNEER U OP ONZE SYSTEMEN; VELEN GINGEN U VOOR

Mocht u nog geen volger zijn van RVM Strategy of RVM Retirement, u bent van harte welkom!

We verwachten niet dat het rendementsbeeld in de komende jaren veel zal afwijken van de afgelopen vier jaren.

 

Met vriendelijke groet,

Namens Van Megen Systematic Trading,

Ruud van Megen