De range voor de AEX voor dinsdag 31 oktober (04. 11. 2017)
RANGE AEX 31 OKTOBER 2017 

Maandrange: 549,18 - 524,94 
 
Dagrange:    550,53 - 548,97
 
 
Op de laatste dag van de maand oktober kijken we eens even of de index de maandrangeberekening bij benadering heeft waargemaakt. Dat is inderdaad het geval. We noteerden op 30 oktober zelfs vrij nauwkeurig vlak bij de maandrangebovenkant. De onderkantberekening is echter op geen stukken na waargemaakt, en daarmee is de beweeglijkheid in deze oktobermaand relatief klein geweest. Geen agressieve kopers op de AEX dus, ook geen agressieve vérkopers.
 
 
EEN BLIK OP DE GRAFIEK
 
Een blik op de grafiek echter doet een aantal alarmbellen af gaan, voor wie zoals ik de methodiek van Thomas DeMark gebruikt om te bepalen wanneer een trend 'op' kan zijn. In een bullmarket ligt uiteraard het focus op een aanval op de weerstanden, en als de weerstanden gekraakt zijn, wordt het koersdoel automatisch een vorige top. In het geval van de AEX komt dan automatisch de top van 2007 in beeld als doel.
 
Maar ik maak ook gebruik van kwantitatieve berekeningen, die voor een bepaald tijdvak trendvolgend berekend zijn. De AEX staat in deze berekeningen boven wat berekend kon worden. Zeer sterke trend dus. Zo lang die trend dus ook doorloopt en er geen majeure shortsignalen zijn, is het mogelijk dat die '13' van DeMark overlopen wordt, en dat de trend nog even doorzet. Ik herinner mij van bijvoorbeeld de top uit 2007, dat de berekening een topniveau aangaf bij 553, en het werd uiteindelijk 564, en de trend had nog een aantal handelsweken boven die 553.
 
Naast die '13' ziet u ook dat de index een op het oog harmonische 5-golf heeft geplaatst; we kunnen in deze laatste stijging van de AEX een stijging als (i), daling als (ii), stijging als (iii) en wederom daling als (iv) herkennen, met dan nu de (v) van V. 
 
Wederom, dit is dermate ideaal als 'uittelling' van een trend, dat het waarschijnlijk niet blijkt te kloppen, en deze golf (v) nog allerlei vertakkingen kan krijgen. De ((i)) van (v) van V, de ((ii)) van (v) van V, de ((iii)) van v van V, et cetera. Dat is allemaal nog mogelijk. Maar de lengte van deze stijging is toch al vergelijkbaar met historische bewegingen, zoals de run-up in 1999 naar de top van begin januari 2000, die achteraf nog 9 maanden vooraf ging aan de werkelijke top, maar veel hoger kwam de index in die 9 maanden niet meer. 
 
Kortom, als de historie een leidraad is, zien we momenteel een ongemeen interessante beursfase.
 
 
UITBLINKERS EN BREKEBENEN
 
In de buurt van een mogelijke top is in het algemeen euforie bij beleggers. Sectoren die roodgloeiend zijn, blijven parabolisch stijgen. Ondertussen zijn er echter ook vele bedrijven die juist nieuwe lows zetten. Die grote verschillen die onderhuids aan de hand zijn, geven vaak de overspannenheid goed weer. 
 
Waar bevinden zich de grote stijgers? Bij de grote technologiereuzen: Microsoft, Google, Amazon, en waarschijnlijk ook Apple wat binnenkort cijfert, ze ziet er allemaal goed uit en ze versloegen allemaal de verwachtingen van analisten. 
Daarnaast de semi-conductors: niet allemaal, afhankelijk van welk segment van de markt wordt bediend, maar bijvoorbeeld onze eigen bedrijven in deze sector, ASML, ASMI en BeSi, hebben allemaal een onvoorstelbare performance laten zien. 
 
Een grafiek van Be Semiconductor Industries om dit te illustreren. 
 
 
U ziet dat we hier qua golftelling in de laatste beweging vanuit 2016 niets anders kunnen zien dan een basiscyclus i - ii, die opwaarts is uitgenomen, beweging iii dus, en die duurt nog steeds voort. Geen enkele correctie is groot genoeg geweest om een derde golf als geplaatst te mogen zien.
 
Het addertje is hier, dat ik de historie heb bestudeerd. Gezien het karakter van deze koersexplosie kunnen we alleen nog vergelijken met het jaar 2000. Daar eindigde de opmars van de semiconductors vrij abrupt. Er werd niet 'netjes' nog een grotere verkoopgolf neergezet door de handelaren, die dan koopwaardig bleek te zijn. De grotere verkoopgolf bleek meteen NIET koopwaardig. D.w.z. de top werd op een hysterische  manier gezet destijds in deze sector, en daarna volgde een net zo harde neergang, als daarvoor de stijging aan de hand was geweest. 
 
Dit is dus lastig voor beleggers. Wie al langer in deze sector belegt kijkt naar grote winsten en maakt zich dus geen zorgen, want ook een draai in het sentiment hoeft niet tot beleggingsverlies te leiden. Maar nieuwe kopers kunnen niet weten of zij de laatsten zijn, wetende hoe hard het hier kan draaien als de economische omstandigheden veranderen. 
 
 
Brekebenen zijn er ook genoeg. De cijfers van Fugro gisteren gaven aan dat dit prachtige bedrijf nog steeds in zwaar weer zit. 
 
 
 
Dat ziet er helaas echt niet goed uit. Fugro heeft een achtergestelde lening weten te plaatsen voor 100 miljoen, maar het orderboek loopt terug, en de schuldenpositie van het bedrijf is weliswaar verbeterd door het plaatsen van de obligatie, maar ook dit is natuurlijk wel weer een schuld, en er wordt meer dan 4 % rente op vergoed, in een tijd waarin rentes vrijwel nihil zijn, of negatief. 
 
De crux is dat de teruglopende olie- en gasmarkt van blijvende aard zal zijn, terwijl de diensten die Fugro kan leveren aan de sector hernieuwbare energie, dit voorlopig niet blijken te kunnen vervangen. 
 
Alhoewel er best herstel mogelijk is vanaf de low van maandag, is Fugro voorlopig nog een short, ook op deze niveaus.
 
 
 
 
DE DIENSTEN
 
Goed jaar tot nog toe bij de adviesdienst RVM Systematisch. Lopende posities zijn niet meegenomen, maar die staan er ook niet slecht voor. Qua afgesloten posities is de stand van zaken:
 
 
RVM SYSTEMATISCH KORT 2017:                   + 14,94 %
 
RVM SYSTEMATISCH WEEK 2017:                    +   1,77 % 
 
RVM SYSTEMATISCH LANG 2016 - 2017:          +11,73 %  
 
 
Wilt u ook dagelijks een voorbeursbericht met berekeningen voor de AEX, en om 17.00 uur een EOD-bericht met handelssuggesties? Schrijf u in voor RVM Systematisch, dat kan op deze site
U krijgt dan ook het enorme overzicht dat van het weekend gemaakt is voor de leden, waarin vele bedrijven wereldwijd zijn toegelicht.
 
 
 
TRADERSWINKEL
 
RVM DAILY en RVM PENSIOEN hebben al maanden langer lopende posities, die zich eerst ongunstig, en nu gunstiger ontwikkelen. Ik verwacht nog steeds dat de gevolgde strategie zijn vruchten gaat afwerpen.
 
 
RVM DAILY:           + 12,89 %
RVM PENSIOEN:   -    0,33 % 
 
 
Inschrijven kan op de site van de Traderswinkel. Al jaren behoren de tarieven van RVM Daily en RVM Pensioen tot de laagste in de wereld.
 
 
 
HET ZATERDAGSE SPREEKUUR
 
Op iedere zaterdag is er ruimte om één belegger te ontvangen en een sessie van een dag te bieden betreffende alle vragen over de beurs, technische aspecten van trends, handelssystemen, persoonlijke financiële situatie, handelsplannen en beleggingsplannen. 
 
Op mijn eigen website, [url=http://www.vanmegentrading.nl]http://www.vanmegentrading.nl[/url] kunt u responderen via het contactformulier, of anders via het hieronder afgedrukte emailadres.
 
  
Veel succes met uw handel, weest u voorzichtig op de markt, maar bovenal

Happy trading,

Ruud

  

Informatie: 

Van Megen Systematic Trading BV 

email:    systematisch@gmail.com

Pagina 42 van totaal 350 paginas ‹ First  < 40 41 42 43 44 >  Last ›