De range voor de AEX voor maandag 19 oktober 2020 (18. 10. 2020)

RANGE AEX 19 oktober 2020

Dagrange: 573,50 - 565,51

Trend: neutraal

 

Goedemiddag geachte beleggers,

Op een bewolkte zondagmiddag constateren we dat de dagrange berekend voor morgen, 19 oktober 2020, niet ver af ligt van dagranges die we konden berekenen in juni, juli en augustus. 

Dit geeft goed de relatieve trendloosheid aan van de AEX-index. 

Die relatieve trendloosheid bestaat dit jaar uit ongehoorde onderlinge verschillen: Adyen, een relatief nieuw bedrijf binnen de index, heeft een onvoorstelbaar goed beursjaar. Het voormalige weduwen-en-wezen-aandeel Royal Dutch Shell heeft een verschrikkelijk beursjaar.

We hebben zelden of nooit zoiets gezien. 

Ik geef u de percentages van de vijf sterkste bedrijven dit jaar op de AEX en de vijf zwakste, zodat u weet waarover we praten:

 

ADYEN:                               + 122,50 %

ASMI:                                   +  40,06 %

IMCD:                                   +  36,40 %

JUST EAT TAKEAWAY:       +  33,39 %

DSM:                                    + 28,87 %

ING:                                      -  40,74 %

GALAPAGOS:                      -  41,39 %

ABN AMRO BANK N.V.:      -  54,51 %

ROYAL DUTCH SHELL:      -  56,67 %

UNIBAIL-RODAMCO-WE:   -  68,30 %

 

De verschillen zijn onvoorstelbaar groot, en hebben alles te maken met de gevolgen van de COVID'19-crisis. Op het moment dat dit crisis is opgelost, zullen we zeer waarschijnlijk een geleidelijke normalisering zien, al weten we dat de positie van de banken in heel Europa problematisch is, was, en waarschijnlijk nog wel een tijd zal blijven.

Ik ben in die zin een ouderwetse belegger dat ik het belangrijk vindt dat een bedrijf dividend uitkeert, al is het wellicht niet heel veel. Dat Adyen dus deze enorme winst behaalt en besloten heeft die winst geheel en al te gebruiken voor verdere groei en ontwikkeling, vind ikzelf niet positief. Het is prachtig wat aandeelhouders aan koerswinst hebben gezien, maar als het ook maar enigszins mogelijk is moeten bedrijven aan de aandeelhouder denken in de zin van een dividenduitkering. Het kan verkeren op de beurs, en uiteindelijk blijkt op lange termijn vaak de dividend-uitkering en geweldig groot deel te zijn geweest van wat iemand aan een investering in een bedrijf heeft gehad. Ik hoop dus dat Adyen dit beleid heroverweegt. 

DE DAGRANGE

We vermelden ten overvloede altijd erbij dat de dagrange-berekening geen voorspelling is; voorspellingen zijn onmogelijk te geven op de beurs. Op zijn best is de dagrange een projectie van trendvolgend gedrag van beurshandelaren. De algemene regel is dat als de koers van de AEX rond 10.00 uur binnen de dagrange noteert, de kans ook groot is dat de bovenkant dagrange weerstand wordt, en de onderkant steun. Als om 10.00 uur de index buiten de range noteert, dan is de kans groot dat de grenzen van de range weerstand dan wel steun worden, afhankelijk ervan of we opwaarts of neerwaarts uit de range zijn gebroken. 

In alle gevallen blijkt het interessant om met de range te werken. 

Bij de adviesdienst doen we dit overigens niet, daar werken we met lange termijn ranges. Deze blijven voorbehouden aan de leden van RVM Systematisch. Deze dienst kunnen we na 13 jaar nog steeds aan iedereen aanbevelen. Een maand op proef is mogelijk. 

 

HET ZATERDAGSE SPREEKUUR

Wilt u leren beleggen?

Op deze site kunt u zich opgeven voor een privé-sessie, met focus op risico, investeringstechniek, fundamentele analyse en kwantitatieve analyse. 

Deze sessies worden altijd op zaterdag gepland. 

Wie belangstelling heeft, meldt u zich via het contactformulier. Bedenk dat u aan een paar middagen al genoeg kunt hebben om voor een heel leven te leren beleggen.

 

DE DIENSTEN

Zoals u prominent op de website vermeld ziet, gaat het (zeer) goed met de systemen waarvoor u zich kunt inschrijven op deze site zonder zelf ook maar iets te hoeven doen, RVM Strategy en RVM Retirement.

De rendementen die u ziet zijn werkelijk behaald, en de signaalgever (ik in dit geval) is verplicht zelf mee te doen, en dat doe ik uiteraard met plezier. 

Goede wijn behoeft geen krans, maar ik ben trots op de behaalde resultaten en op de consistentie ervan. 

Ik denk dat die redelijk goed volgehouden kan worden in de komende jaren, al zullen we ook wel een keer een zwakker resultaat tegenkomen. 

 

Onze dienst voor mensen die zelf willen beheren aan de hand van de dagelijke voorbeursinformatie en het EOD-bericht om 17.00 uur, RVM Systematisch, heeft ook een goed jaar, al moet ik  erbij vermelden dat bij RVM Systematisch Lang er ook een positie is in Royal Dutch Shell, een bedrijf dat zoals u hierboven zag een afschuwelijk beursjaar heeft. 

De andere lange termijn belangen bij RVM Systematisch Lang doen het goed tot uitstekend, met als treffend voorbeeld Novo/Nordisk, dat al heel erg lang in portefeuille is bij RVM Systematisch Lang, en in augustus 2020 een rendement deed van meer dan + 670 %. Andere lange termijn belangen bij het systeem "Lang" deden in augustus + 69 %, + 33 %, + 17 % en + 1 % (dat betrof een relatief recente positie).

Eind december wordt de actuele waarde van het systeem RVM Systematisch Lang opnieuw bepaald en dan ook als lopend resultaat vermeld op deze website. Tot nog toe doen we dat niet, er worden alleen voltooide trades vermeldt bij het rendement. 

Bij RVM Strategy en RVM Retirement, de beheer-systemen, is het vermelde rendement wél het lopende rendement, dat aan het eind van iedere maand wordt bijgewerkt.

 

Royal Dutch Shell is dus de enige bleeder in de aanbevolen lange termijn portefeuille van RVM Systematisch. We verdienen er momenteel alleen aan door iedere maand gedekt calls te schrijven 

Waarom verkoop ik mijn stukken niet? Ik ben van mening - al heel erg lang - dat Royal Dutch Shell in staat moet worden geacht in de onvermijdelijke energietransitie als bedrijf ook een omslag te maken. Tot nog toe is daar nog niet veel van te zien, maar ik denk nog steeds dat dit wel degelijk zal gebeuren.

Dat ten eerste.

Ten tweede vermoed ik dat de rol van olie en gas in onze energievoorziening nog lang niet uitgespeeld is, en dat bijvoorbeeld gas ten opzichte van biomassa-centrales efficiënter en schoner is als energiebron.

Ten derde is de rol van olie nog lang niet uitgespeeld als grondstof voor vele producten. 

 

Ik denk dus dat de huidige neergang ten beurze overdreven is, en dat alternatieve energiebedrijven juist te duur geworden zijn op de beurs; die zijn wat wij in beursjargon noemen een 'crowded trade' geworden.

Wellicht dat ik in de toekomst de positie in Royal Dutch Shell zal heroverwegen. Daarbij zullen de strategische keuzes van het bedrijf een grote rol spelen, niet alleen de aandelenkoers. 

 

Wie zich wil aanmelden voor de beheer-systemen of voor de dagelijkse adviesdienst, u kunt naar believen op deze site alles aanklikken van uw gading. Hebt u nog vragen, stel die gerust via het contactformulier. 

 

Weest u voorzichtig op de markt, veel succes met uw handel, maar bovenal

 

Happy trading,

Ruud 

             

inschrijven bij RVM Systematisch kan HIER 

Pagina 27 van totaal 350 paginas ‹ First  < 25 26 27 28 29 >  Last ›