08. 12. 2024
UPDATE NOVEMBER 2024 RVM SYSTEMEN
De maand november was voor de AEX prima, met + 0,86 % voor de index. RVM Strategy was + 0,52 %, RVM Retirement + 4,02 %, en RVM Analyse + 2,86 %... lees meerGeachte beleggers,
UPDATE OKTOBER 2024 RVM SYSTEMEN:
De maand oktober was voor de AEX beroerd, met – 3,95 % voor de index.
RVM Strategy was + 0,73 %, RVM Retirement + 0,55 %, en RVM Analyse – 0,01 %.
Alle systemen waren dus veel beter dan de index, en ook positief voor de maand, op RVM Analyse na, dat break-even noteerde.
RVM STRATEGY LIET DE STERKSTE PRESTATIE ZIEN
RVM Strategy had wederom geen problemen in oktober. Het systeem is ontworpen als marktneutraal, dus als de beurzen dalen, biedt dit systeem toch een goede kans op een positief rendement. RVM Strategy en het onderliggende algoritme is de hoeksteen van alle RVM Systemen.
Ook RVM Retirement was hoger in oktober, en dit is behalve aan de momentumhandel die ook hier plaats vindt naar model van RVM Strategy, te danken aan de vaste posities die hier in portefeuille zijn. Deze belangen presteerdenbeter dan de AEX index.
De portefeuille van RVM Analyse is verreweg het meest uitgebreid van de aangeboden systemen en heeft met afstand de meeste vaste posities. Ook hier is momentumhandel, en die was nog winstgevender dan die van RVM Strategy en RVM Retrement.
Waarom is de uitslag hier dan voor oktober net niet positief?
Dat wordt veroorzaakt door waardedaling bij de vaste posities, die het grootste deel van de portefeuille uitmaken. In totaal waren die vaste posities lager in oktober. Dankzij de goede prestaties in de actieve handel nam de hoeveelheid cash echter wederom toe bij RVM Analyse, wat hier al maanden het geval is.
BITCOIN
Als we dit opschrijven, zijn we al in de laatste week van de maand november. Donald Trump is gekozen in de VS, en dat levert economisch bezien veranderingen op, althans, als hij uitvoert wat hij aangekondigd heeft tijdens zijn campagne. Vermogensbeheerders en beurshandelaren moeten er nu een slag naar slaan, zich voorbereiden, en het is duidelijk hoe ze zich hebben gepositioneerd vanaf 6 november.
We hebben vooral een rally gezien in bedrijven die toch al zeer hoog gewaardeerd worden, sommige torenhoog. Het gaat vrijwel zonder uitzondering om bedrijven die geacht worden een rol te gaan spelen in de A.I.-ontwikkelingen. De koerswinstverhouding van Palantir, dat niet lang geleden nog een verliesgevend bedrijf was, is bizar hoog, maar sinds de verkiezing van Trump is de waarde hier nog eens heel fors toegenomen.
Dit geldt ook voor bijvoorbeeld Tesla, een bedrijf dat juist mindere winsten laat zien. Maar Elon Musk lijkt een dikke vinger in de pap te krijgen bij de regering-Trump, en dus werd Tesla meer waard. Omdat Musk ook SpaceX aanstuurt (niet beursgenoteerd), gingen ondernemingen die met ruimtevaart te maken hebben, omhoog.
En ook Bitcoin ging fors omhoog. Trump heeft zich gepositioneerd als voorstander van cryptocurrencies, en ook Musk. De markt lijkt dus vooruit te lopen op eventuele verruiming van de mogelijkheden tot beleggen in Bitcoin en betalen met Bitcoin.
Een trend is een trend is een trend; bij de RVM systemen zijn we statistici vooral, we zijn van meten = weten, maar de stijging van Bitcoin baart ons toch zorgen. Ook al blijkt Bitcoin een goede investering te zijn geweest door de jaren heen, nog steeds kunnen we niet beoordelen of hier enige werkelijke waarde is. Dat Bitcoin schaars is, zegt niets. Dat iets schaars is, betekent niet dat het waarde heeft. Als je met Bitcoin overal zou kunnen betalen, was de zaak al wat beter te beoordelen.
Maar Bitcoin kan ook de tulpenmanie van onze tijd blijken te zijn. Het is best mogelijk dat toekomstige generaties zcih afvragen: wat bezielde mensen toch aan het begin van de 21e eeuw? Hoe konden ze zichzelf wijs maken dat iets wat alleen bestaat als er elektriciteit is, een bizar hoge waarde heeft?
Alleen als we moeten aannemen dat het begrip ‘geld’ een geheel nieuwe invulling krijgt, dat enige fysieke representatie niet meer nodig is in de toekomst, in dat geval zou Bitcoin een blijvertje kunnen zijn.
Maar over dat soort ontwikkelingen is geen zinnig woord te zeggen, terwijl we wel zeker weten wat in het verleden, over duizenden jaren, waarde had als monetair ruilmiddel: goud, zilver, zout, en andere grondstoffen.
En dus wordt er momenteel een groot risico genomen. Nog is Bitcoin niet zo groot, dat een waardeloos worden van de cryptomunt de wereldeconomie omver kan trekken; maar hoe groter en algemener Bitcoin wordt, hoe groter het risico wordt voor de wereldeconomie, als Bitcoin en andere cryptomenten ineen storten.
Uiteraard hopen we zeer dat de pleitbezorgers van Bitcoin het achteraf bij het rechte eind blijken te hebben gehad. Voor zover het ons betreft bij de RVM systemen; ook bij ons is het mogelijk dat wij exposure zoeken naar Bitcoin, we zijn immers realisten. Maar fundamenteel zien we hier nog steeds geen waarde van betekenis, en geven we dus de voorkeur aan onderliggende waarden waar we wél waarde aan kunnen toekennen.
ABONNEER U OP ONZE SYSTEMEN; VELEN GINGEN U VOOR
Mocht u nog geen volger zijn van RVM Strategy, RVM Retirement of RVM Analyse, u bent van harte welkom!
De meeste beleggers die ooit besloten hebben te gaan volgen, zijn nooit meer weg gegaan.
Met vriendelijke groet,
Namens Van Megen Systematic Trading,
Ruud van Megen
08. 12. 2024
UPDATE NOVEMBER 2024 RVM SYSTEMEN
De maand november was voor de AEX prima, met + 0,86 % voor de index. RVM Strategy was + 0,52 %, RVM Retirement + 4,02 %, en RVM Analyse + 2,86 %... lees meer26. 11. 2024
UPDATE RVM SYSTEMEN OKTOBER 2024
De maand oktober was voor de AEX beroerd, met – 3,95 % voor de index. RVM Strategy was + 0,73 %, RVM Retirement + 0,55 %, en RVM Analyse – 0,01 %. Alle systemen waren dus veel beter dan de index, en ook positief voor de maand, op RVM Analyse na, dat break-even noteerde.... lees meer09. 10. 2024
Update RVM systemen over de maand september 2024
De maand september was voor de AEX een lagere, met – 0,93 % voor de index. RVM Strategy was + 0,48 % %, RVM Retirement + 1,48 %, en RVM Analyse – 2,49 %. De klassieke systemen waren dus wat beter dan de index, RVM Analyse was juist zwakker.... lees meer