De range voor de AEX voor woensdag 20 juli 2022 (20. 07. 2022)

RANGE AEX 20 JULI  2022

Dagrange: 699,12 – 681,41 

 

Geachte beleggers,

Afgelopen week zagen we een iets lagere AEX, maar het leek er wel op dat de straffe daling van de AEX voor even gestopt was. Die daling heeft de Nederlandse index van 829 als all time high van november 2021 terug gebracht naar 632 als bodem in juni 2022.

Sindsdien hebben we een herstel gezien dat niet bijzonder groot is, maar we hebben nu verschillende malen gezien dat kopers in de markt kwamen op het moment dat de markt weer in de richting leek te gaan van 632.

Vóór deze handelsweek begon konden wij dus onze abonnees in het weekendbericht meedelen dat ons hoofdscenario positief bleef tot nader order. We hebben daar ook targets voor berekend, die voorbehouden blijven aan diezelfde abonnees. Hier zij alleen gezegd dat de handelssystemen systematisch zijn, en niet gedreven worden door targets oftewel koersdoelen. Zo werkt onze handel niet. De posities die wij innemen krijgen geen specifieke koersdoelen mee. Er zijn andere redenen om posities te sluiten, dan het bereiken van een berekend koersdoel.

 

DE TREND OP DE AEX

Die was wat onze indicatoren betreft de laatste twee weken neutraal, met een grote kans op een positieve draai. Door de ontwikkelingen deze week zouden wij de trend momenteel weer beschrijven als ‘long’.

 

DE OORLOG IN OEKRAÏNE

Dit is de droevigste oorlog die men zich kan voorstellen. De oorlog is ontketend door een bloeddorstige tiran op een manier die we eigenlijk sinds de Tweede Wereldoorlog niet meer hebben gezien op dit continent. Alles eraan is afschuwelijk; met name de poging een cultuur uit te wissen en het bestaansrecht van een volk te ontkennen, en de daarbij behorende onafhankelijkheid. Het is een laffe aanval op een land dat niet de milittaire middelen heeft om zich tegen het grootste land ter wereld te verweren. Gelukkig ontvangt Oekraïne steun middels humanitaire hulp en wapenleveranties, maar dat kan nooit genoeg zijn tegen een leger dat zich in jaren heeft opgebouwd, dat beschikt over een onvoorstelbare hoeveelheid munitie, zoals is gebleken. Met dit walgelijke gedrag zou juist Rusland het verdienen aangevallen te worden, door de hele wereld. Maar helaas is de wereld niet verenigd tegen Rusland. Of het nou om angst gaat voor het inzetten van nucleaire wapens, of om vermeende strategische belangen, China en India zien juist kansen nu en zo zijn er meer landen. Extreem goedkope fossiele brandstoffen zijn momenteel de beloning voor India en China, en dat is het belangrijkste voor deze machtsblokken.

We staan er dus slechter voor dan in vele jaren, politiek gezien. Dictaturen zijn in opmars, bestaande democratieën worden bedreigd. Rusland heeft onder leiding van de huidige leider de wereld niets te bieden; geen enkele dictatuur heeft dat. Er is geen leidend maatschappelijk idee, geen droom van een welvarende staat met een na te volgen bestuurlijke organisatie die een voorbeeld kan zijn voor andere landen. Geen vrijheid voor burgers, een vrijheid die altijd aan de grondslag ligt van welzijn en welvaart. In de tijd van het communisme zou men nog kunnen zeggen, dat Rusland stond voor een idee, een bepaald soort maatschappij. Het communisme had idealen die naar de letter interessant hadden kunnen zijn. We weten dat Rusland ook in de tijd van het communisme een dictatuur was, met Stalin zelfs als grootste moordenaar van eigen mensen in de geschiedenis. Maar laten we zeggen, naar buiten toe werd er nog een ideaal uitgedragen. De huidige Russische staat is echter een en al cynisme. Er is niets anders dan een soort maffia van een paar rijke mannen die zich het hele land middels onderdrukking van de rest van de bevolking hebben toegeëigend, en die het leegroven. Rusland in de huidige bestuurlijke vorm is horror. En overal waar dit land zijn leger naar toe stuurt, zaait het dood en verderf. 

Economisch bezien is het doel van de tiran in het Kremlin: wat extra havens erbij die niet kunnen dichtvriezen, interessante bodemschatten (niet alleen gas maar ook bijvoorbeeld zeldzame metalen), en natuurlijk de enorme graanproductie van Oekraïne. Rusland heett overigens al deze zaken ook in het onmetelijke grondgebied, het land heeft het graan van Oekraïne niet nodig. Maar toch kunnen we dit als economische doelen benoemen.

Voor Europa is het duidelijk dat de gevolgen groot zijn. Er is een grote afhankelijkheid van Russische olie en Russisch gas. Als het Europa dus niet snel genoeg lukt om elders olie en gasleverancies te krijgen is er een industrieel probleem. De energie zal ook duurder ingekocht moeten worden.

Wellicht is er echter een blessing in disguise; door het handelen van Rusland is voor iedereen die het nog niet wist duidelijk dat de zogenaamde energietransitie nog niets voorstelt. De afhankelijkheid van fossiele brandtoffen is overduidelijk, Mensen hebben altijd een crisis nodig om tot werkelijke verandering te komen, en wellicht is dit dan een gigantische wake-up call om nu echt door te pakken – als we tenminste ooit werkelijk zonder fossiele brandstoffen kunnen. Want ook biomassacentrales zijn fossiele brandstof, bijvoorbeeld.

De oorlog leidt uiteraard ook tot grote onvoorspelbaarheid. Het lijkt erop dat Rusland alleen maar verdere confrontatie wenst en verdere escalatie nastreeft, maar beleggers moeten rekening houden ermee dat de oorlog toch zo maar ineens voorbij kan zijn. Dat als het ware ‘de vrede uibreekt’. Beleggers moeten worst case scenario’s maken maar ook ‘best case scenario’s’. Natuurlijk is dat uitermate lastig, maar het moet wel gebeuren. Op dit moment leidt dat er vooral toe dat er zo min mogelijk iets verwacht mag worden van de markt. Wat wij bij RVM Systematisch doen is scenario’s maken op basis van statistische waarnemingen, en die kunnen heel aardig uitkomen. Maar we hebben een oorlog in Europa, en over het verloop van die oorlog zijn alleen min of meer goed onderbouwde aannames te doen. Maar het is eigenlijk wel zeker dat we nog voor vele verrassingen zullen komen te staan, aangename en onaangename. We moeten ons erbij neerleggen dat we een uniek naargeestige situatie hebben in Europa op dit moment.

 

DE SYSTEMEN

RVM STRATEGY & RVM RETIREMENT

RVM Strategy, automatisch te volgen wanneer u zich op deze site daarvoor inschrijft, heeft een goede maand juni achter de rug en ook juli verlopt tot nog toe prima.

RVM Retirement, eveneens automatisch te volgen, had juist een zwakke maand juni, meer in lijn met de markt dus. Dat is ook logisch, want bij RVM Retirement zijn er beleggingen in portefeuille die meer of minder waard worden. In juni was de waardedaling van die vaste belangen behoorlijk. De winstgevende momentumposities konden die waardedaling alleen wat dempen.

Ondanks deze zwakkere prestatie tot nu toe van RVM Retirement, zijn we helemaal niet ontevreden. De outperformance ten opzichte van de algemene markt is groot. Daarbij is de stijgingspotentie hier enorm als de markt gaat herstellen. Dat zien we nu in juli gebeuren en als dat zo blijft, zal RVM Retirement flink gaan presteren.

RVM SYSTEMATISCH

RVM Systematisch, de dagelijkse adviesdienst voor beleggers die zelf willen beheren, is met twee systemen positief voor het jaar. Hier wordt ook het algortime gebruikt van RVM Strategy, maar RVM Systematisch Kort en RVM Systematisch Week, zijn aldoor winstgevend gebleven dit jaar. We presteren dus dit jaar met dit onderdeel van de dagelijkse adviesdienst beter dan RVM Strategy en RVM Retirement..

Het derde systeem van de adviesdienst bestaat eigenlijk vooral uit een aandelenportefeuille. Die presteert dit jaar uiteraard minder dan in 2021, een absoluut topjaar. Maar nu in juli is hier wel een fors herstel bezig.

 

U bent welkom bij deze dagelijkse adviesdienst, actief sinds 2007 en still going strong. U krijgt hier voldoende berekeningen aangereikt en suggesties voor portefeuilles om zelf te kunnen beheren. Daarnaast wordt er altijd ingegaan op uw eigen persoonlijke verzoeken.

 

inschrijven bij RVM Systematisch kan HIER

 

 

Wilt u niet zelf beheren, kies dan voor onze automatisch te volgen systemen RVM Strategy en RVM Retirement. Velen gingen u voor.

Van de beoordelaar Systems2Follow krijgt RVM Strategy een '1' mee vanwege de perceptie dat hier sprake is van het laagste risico van alle aangeboden systemen. RVM Retirement krijgt een '2' mee, iets meer risico dus. 

De risico-schaal wordt internationaal op deze manier gebruikt. Het hoogste risicogetal is 7. 

De systemen van van Megen Systematic Trading vallen dus in de categorie 'laag risico'.

 

HET ZATERDAGSE SPREEKUUR

Wilt u leren beleggen?

Op deze site kunt u zich opgeven voor een privé-sessie, met focus op risico, investeringstechniek, fundamentele analyse en kwantitatieve analyse. Deze sessies worden altijd op zaterdag gepland. 

Wie belangstelling heeft, meldt u zich via het contactformulier. Bedenk dat u aan drie middagen al genoeg kunt hebben geleerd om voor een heel leven te beleggen. De sessies kosten € 610,00 inclusief BTW. 

 

Ten slotte: weest u voorzichtig op de markt, veel succes met uw handel, maar bovenal

Happy trading,

Ruud  

Pagina 17 van totaal 350 paginas ‹ First  < 15 16 17 18 19 >  Last ›