De vooruitzichten voor de AEX voor de week van 20 Mei 2019

RANGE AEX 20 MEI 2018

Dagrange: 560,62 – 556,16 

     

inschrijven bij RVM Systematisch kan HIER

 

HERSTELWEEK

De AEX gaf een goed herstel te zien, na de zwakste week van 2019 een week ervoor. Ondanks de correctie die heeft ingezet, blijft het tot nog toe een zeer sterk jaar.

U ziet aan de bijgevoegde AEX dag-grafiek dat de RSI bij de laatste daling lager is gekomen dan bij een eerder RSI-dieptepunt in maart van dit jaar. Daarmee hebben we de kans op een zogenoemde Positieve Reversal in de RSI, want op dat hogere RSI-dieptepunt van maart was de koers van de AEX juist lager dan bij de low die we nu hebben gezien.

Uiteraard blijven beurskoersen niet te voorspellen. En zo’n PR, met momenteel een richtpunt van boven de 580 voor de AEX, kan nog lager komen te liggen wanneer de index alsnog een lagere RSI-waarde gaat neerzetten in de huidige cyclus. Dan zou er wel hernieuwde zwakte moeten optreden. De kans daarop achten wij bij RVM Systematisch niet zo groot, het patroon wat we zien na het herstel van afgelopen week, lijkt eerder te wijzen op nieuwe kracht in de index, met meer kans op een nieuwe aanval op de highs van het jaar, dan op verdere zwakte in deze fase.

Maar, je weet het niet; ik handel inmiddels bijna 30 jaar op de beurs, en het is duidelijk dat we geregeld gelijk krijgen met onze verwachtingen, maar net zo vaak ook niet. Zo is het, helaas, en laat u door niemand op de mouw spelden dat ze ter zake kundiger zijn dan anderen. De kundigheid zit nooit in de voorspellingen op de beurs, maar in een goed uitgedacht handelssysteem, en handelsdiscipline.

 

HET LANGERE TERMIJN BEELD

Door de forse daling in het tweede deel van 2018, is het herstel wat we tot nog toe in 2019 zien, voorlopig niet meer dan dat: een herstel. In het grotere plaatje is er dus een beeld van zijwaarts koersgedrag, met een grote volatiliteit daarbij. We zouden het ook een tradingrange kunnen noemen, met als bovengrens 576 en ondergrens 472.

Als we verder uitzoomen, via de maandgrafiek bijvoorbeeld, dan zien we wel nog een opgaande trend, sinds 2009. We zijn binnen die trend er in geslaagd een hogere top te zetten dan die van 2007, maar de top van 2000 is nog steeds ver weg. Dit betekent dat, afgezien van dividend, de AEX-index lager noteert dan 19 jaar geleden. Dit zegt genoeg over de zwakte van de bedrijven die in Amsterdam genoteerd zijn. Dit is voor de Amerikaanse bedrijvenindex, zowel Dow Jones als S&P 500, heel anders. Daar is de top van 2000 iets om van boven diep op neer te kijken.

 

WAAROM LOOPT DE AEX ZO ACHTER?

Meer en meer zijn Amerikaanse (tech)-bedrijven de wereld gaan regeren – letterlijk. Apple, Facebook, Alphabet (google), Microsoft, Netflix, ze beheersen de moderne communicatie, en zijn niet meer weg te denken uit het dagelijkse leven van alle mensen op deze wereld. Ten opzichte van 2000 is de dominante rol van Apple, Facebook, Alphabet, Netflix erbij gekomen, en uiteraard Amazon.

Microsoft is het blijvertje. Microsoft heeft buitengewoon knap binnen de technologische revolutie de dominante positie weten te behouden.

In Nederland kunnen wij maar een paar bedrijven noemen die echte wereldmerken zijn: binnen de AEX-index gaat het om Unilever, Heineken, Royal Dutch Shell, en in mindere mate op Philips. ASML is als toeleverancier ook een wereldspeler.

We zien dat genoemde bedrijven belangrijke aanjagers zijn geweest van de AEX-index. Zou de index alleen uit deze bedrijven bestaan hebben, dan kwamen we veel dichter bij de performance van de S&P 500. Ook bijvoorbeeld DSM en Wolters Kluwer hebben koersperformances gehad die vergeleken kunnen worden met de S&P 500. Maar er zijn daarnaast nog steeds bedrijven in onze index opgenomen die veel van hun glorie verloren hebben. ING, AEGON, KPN, ABN AMRO, ArcelorMittal zijn hier voorbeelden van.

Maar de underperformance van de AEX ligt in het verleden. Ligt die ook in de toekomst?

 

OPTIMISTISCHE LANGE TERMIJN VISIE

Bij RVM Systematisch is onze lange termijn visie optimistisch. Wij denken dat de AEX-index uiteindelijk de VS achterna zal gaan, en dat wij dus ook in Europa nieuwe highs zullen gaan zien. Ook op de AEX dus. Die verwachting heeft met de lengte te maken die economische cycli doorgaans hebben, en ook simpelweg met geldontwaarding. Zo lang de centrale doorgaan met het uithollen van de koopkracht van Euro en dollar, kunnen bedrijven op de beurs meer waard worden, zonder dat zij meer waarde vertegenwoordigen.

 

DE TREND VAN HET MOMENT

Naar ons idee bij RVM Systematisch is de toekomst voor de AEX nog steeds positief voor de relatief korte termijn. Ons belangrijkste handelssysteem gaf een shortsignaal bij 565,50 op 2 mei, op de eerste handelsdag dus van de nieuwe maand. Inmiddels hebben wij winst moeten nemen op de positie die op basis van dat signaal werd ingenomen. In de loop van afgelopen week ontstond er namelijk een longsignaal. We zijn als gevolg daarvan dus nu weer positief voor de zeer korte termijn.

 

DE DIENSTEN

RVM Systematisch Kort heeft een van de beste jaren uit het bestaan op dit moment en zet steeds nieuwe all time highs. Vanaf de start van dit systeem in 2007 is er een enorme outperformance van de AEX-index. Of we dat vasthouden, zal afhangen van het succes van de handelssignalen. Tot nog toe waren die betrouwbaar in 2019.

RVM Systematisch Lang is iets onbevredigender. De posities in portefeuille zijn goedgekozen en winstgevend, maar we zijn een beetje onderbelegd. Ook hier nieuwe all time highs, maar we doen dat met slechts 1/3 van de middelen belegd. We wachten op goede kansen om onze portefeuille uit te breiden.

RVM Systematisch Week is na een winstname op de laatste positie ook bij een nieuwe all time high voor het systeem terecht gekomen. De resultatengrafiek ziet er hier zeer stabiel uit. Dat is in die zin bedrieglijk, dat wij hier alleen eindresultaten laten zien. De daling van 2018 is bij dit systeem uitgezeten met posities die wezenlijk optimistisch waren. Er was dus een lopende waardedaling in de tweede helft van 2018, maar in 2019 kon de ingenomen positie toch vrijwel break-even afgesloten worden. En afgelopen week kwam daar een nieuwe winst bij.

 

Wilt u ook de tweemaal daagse beursberichten ontvangen, en de signalen van de RVM Systematisch handelssystemen?   inschrijven bij RVM Systematisch kan HIER

 

RVM SYSTEMATISCH:

RVM SYSTEMATISCH KORT

WERKKAPITAAL: € 20.000,00

Resultaten betreffen uitsluitend afgesloten posities.

RESULTAAT 2017: + €  3.050,10  oftewel    + 15,25 %

RESULTAAT 2018:  - €  2.438,63  oftewel    -  10,76 % 

RESULTAAT 2019: + €  4.871,10  oftewel    + 24,36 % 

 

RVM SYST WEEK

WERKKAPITAAL: € 10.000,00

Resultaten betreffen uitsluitend afgesloten posities.

RVM SYST WEEK 2016: +  € 857,50 oftewel   + 8,58 %
RVM SYST WEEK 2017:  + € 177,10 oftewel   +1,77 %
RVM SYST WEEK 2018: +  € 990,90 oftewel   + 9,90 % 

RVM SYST WEEK 2019:  +  € 184,20 oftewel  +1,84 %

  

RVM SYSTEMATISCH LANGE TERMIJN

WERKKAPITAAL: € 20,000,00

Resultaten betreffen uitsluitend afgesloten posities.

RESULTAAT 2016 – 2017: + € 2345,9 oftewel + 11,73 %

RESULTAAT 2017 - 2018:     €    0,00  (alle posities nog lopend, grafiek is exclusief lopende posities)

RESULTAAT 2018 - 2019:   + €  113,70 oftewel + 0,57 %

 

 

inschrijven bij RVM Systematisch kan HIER

Een gratis kennismakingsmaand is mogelijk. Velen zijn u voorgegaan, u bent van harte welkom bij de club.

 

 

 

DE SYSTEMEN BIJ SYSTEMS2FOLLOW

 

RVM STRATEGY

WERKKAPITAAL: € 12.000,00

RVM RETIREMENT

WERKKAPITAAL: € 12.000,00

 

De systemen bij Systems2Follow zijn automatisch te volgen; u schrijft zich in, bepaalt wat u wilt beleggen (het werkkapitaal dat hier wordt weer gegeven is een minimaal benodigd bedrag, u kunt dit naar eigen inzicht verhogen). Inschrijven voor beide systemen kan op de site van Systems2Follow. De kosten van zowel RVM Strategy als van RVM Retirement behoren tot de laagste van ter wereld. Beide systemen hebben een prima resultaat dit jaar.

  

HET ZATERDAGSE SPREEKUUR

Op deze site kunt u zich opgeven voor een privé-sessie betreffende uw eigen portefeuillebeheer, met focus op risico, investeringstechniek en kwantitatieve analyse. Deze sessies worden altijd op zaterdag gepland. Wie belangstelling heeft, meldt u via het contactformulier. Bedenk dat u aan één middag al genoeg kunt hebben om voor een heel leven te leren beleggen.

 

Ten slotte: weest u voorzichtig op de markt, veel succes met uw handel, maar bovenal

Happy trading,

Ruud

Pagina 1 van totaal 1 paginas