De vooruitzichten voor de AEX voor de week van 8 maart 2010

 

RANGE AEX 8 MAART
Weekrange:  347,97 - 329,39
Dagrange: 341,11 - 336,26

De grafiek hierboven is die van de Engelse beurs, Fleetstreet, oftewel de Footsie. Waarom deze weekgrafiek? Omdat de Britten de januari-top hebben overwonnen inmiddels.

DE FOOTSIE

De golfstructuur op de Footsie is iets anders als op de AEX, maar de tellingen in de weekgrafiek komen redelijk overeen. U ziet dat de DeMark Sequential telling bijna bij een ‘13’ is. Op weekbasis gebeurt dat maar hoogst zelden in een jaar, soms maar één of twee keer per jaar, en ook wel eens helemaal niet. Het is dus een bijzondere ontwikkeling, want de ‘13’ is het potentiële trendommekeer signaal. Met nadruk op potentieel, want vaak genoeg betekent de ‘13’ niets en loopt de grafiek gewoon door omhoog. De ‘13’ heeft bevestiging nodig in de vorm van een eerste impulsieve daling.

De ‘13’ die er kan komen op de Footsie is er op dit moment een uit de boekjes. Na de laatste setup is er geen nieuwe setup meer ontstaan. De ‘13’ die er zou kunnen komen komende week, kan dus alleen overruled worden als de index vanaf hier blijft verder rallyen, zo lang, dat er een nieuwe setup omhoog gaat ontstaan. Zodra dat gebeurt, kan er geen sprake meer zijn van een topvormingsproces.

Een goede ‘13’ voor een top moet dus altijd bevestigd worden door een eerste daling van belang.
Maar het helpt in dit geval dat de golfstructuur duidelijk maakt dat we in een opwaartse subgolf v ons moeten bevinden. Daar heeft het althans alle schijn van.

De DeMark analyse ondersteunt dus de mogelijkheid van topvorming voor de middellange termijn. Ondertussen blijven niet-contraire, trendvolgende handelssystemen uiteraard een longsignaal geven. Bij een nieuwe top kan een trendvoolgend handelssysteem geen shortpositie adviseren.

VOORUITZICHTEN VOOR DE WEEK

Ik blijf bearish op de AEX, ondanks de stijging van afgelopen week. Ik neem aan dat we de week hoger zullen openen, maar dat we de week lager zullen afsluiten. Ik verwacht momenteel dus dat de AEX niet de Footsie achterna zal gaan, om de top van januari uit te nemen. Ik ben al weken bearish, omdat de golfstructuur dat lijkt te dicteren, en die is op de AEX een tikkeltje anders dan op de Footsie.

Het korte handelssysteem AEX Systematisch was - uiteraard - helemaal niet bearish afgelopen week. Het systeem gaf afgelopen maandag een longsignaal, en het systeem adviseerde afgelopen vrijdag in het slot van de handel om winst te nemen op (een deel van) die longpositie. Ik zal in mijn AEX-grafieken voor u vanaf nu de signalen van de systemen opnemen, uiteraard met enige vertraging, omdat de signalen voor mijn leden zijn.

DE JAARRANGE BEREKENING VAN AEX SYSTEMATISCH

Zoals eerder aangegeven op beursplaza start ik bij AEX Systematisch lange termijn komende week met de nieuwe ‘jaarrange’ berekening, en de handel die daarmee samenhangt, bij het lange termijn systeem.

De jaarrange die in principe nog tot 12 maart geldt, is de volgende:

JAARRANGE 13 MAART 2009 – 12 MAART 2010: 353,72 - 52,59

De nieuwe jaarrange wordt komende week bekend voor mijn leden, en dan zullen we onze strategie daarop gaan inrichten.

Nu het verhaal van de bovenstaande jaarrange.

Ter verduidelijking, deze jaarrange is berekend op 12 maart 2009. We hadden in die tijd net een dieptepunt op de beurs gehad van 194,99. Als upside potentieel werd destijds berekend 353,72 op 12-maandsbasis, als neerwaarts potentieel 52,59. Dit laatste zou betekend hebben dat de beurs volledig verder was ingestort.
Zoals al vaker gezegd is geen enkele rangeberekening een ‘voorspelling’, het is ‘gewoon’ een berekening, die het ‘natuurlijke’ potentieel moet aangeven, omhoog zowel als omlaag, binnen een vantevoren vastgesteld timeframe. Dat timeframe bepaal ik ieder jaar opnieuw, althans het startpunt van de berekening.

Er zijn weer andere berekeningen, die moeten gaan aangeven of de bovenkant van de berekende range het doel wordt, of juist de onderkant.

In het voorjaar van 2009 werd duidelijk dat de bovenkant het doel moest zijn. In het afgelopen jaar hebben wij echter niet of nauwelijks op de jaarrange gehandeld. Ik heb nu een aantal jaren deze range berekend en en er ‘droog’ en niet droog (namelijk in 2008) strategieën op gebaseerd.
Oefening baart kunst, en dit jaar gaan we handelen op de jaarrange, voor wat betreft het lange termijn systeem.

353 NOG NIET GEHAALD

Voor eind 2009 stond 337 op het programma als doel, op weg naar 353 op 12 maart, en die 337 is gehaald. De range voor komende week geeft nu een mogelijkheid tot 347, en als dat zou lukken komen we alsnog vlak bij mijn berekende 353 in het daarvoor berekende timeframe. Zoals gezegd ben ik zelf momenteel bearisher, door mijn interpretatie van het huidige golfpatroon. Maar dat is een subjectieve interpretatie.

In 2006, 2007 en 2008 zijn we ofwel precies of vlakbij de berekende grens van de jaarrange uitgekomen, of die range is uitgenomen. 2009 - 2010 had als ‘nadeel’ dat 2008 een dergelijk monsterlijke beweging had laten zien, dat moeilijk voorstelbaar was dat een trendvolgende rangeberekening voor 2009 - 2010 bij benadering correct kon zijn. Er was namelijk opnieuw een enorme beweging voor nodig.

Die beweging is er dan toch gekomen. Ik verbaas me daar niet over, omdat ik de kracht van de berekeningen nu wel ken. Mensen die denken dat fundamentals en nieuws over bedrijven de koersen bepalen, moeten dat vooral blijven denken. De werkelijkheid is echter een stuk klinischer. De beurs beweegt volgens bepaalde ratio’s, en de realiteit van een economie deint daarop mee.

Een andere statistiek wijst uit dat we niet altijd beide jaarrangegrenzen bereiken, maar vrijwel altijd wél een van beide grenzen. Die grens hoeft geen weerstand te zijn. Daar zegt de berekening niks over.

De tot nog toe bereikte 345,56 is natuurlijk behoorlijk dichtbij de jaarrange, maar wel verder af dan de statistiek tot nog toe laat zien. Het zou me dus niets verbazen als we nog dichterbij komen. Voor mij en mijn leden is dit echter niet zo van belang meer. Ons gaat het om de nieuwe range waarmee we vanaf komende week een jaar lang gaan werken.

DE JAARRANGE-STRATEGIE IN 2008

Ik kom kort terug op een strategie die we in 2008 op de jaarrange hebben gebaseerd. Ik wil ermee illustreren dat het mogelijk is, om niet zo veel last te hebben van de wekelijkse fluctuaties op de beurs.

Het is ook voor u ter leringhe ende vermaeck. Ook zonder jaarrangeberekening kunnen dit soort optieconstructies opgezet worden.

Wat er afgelopen week op de beurs gebeurde, is voor mensen die ‘rustig’ hun kapitaal willen beheren en die niet te vaak van positie willen wisselen, heel vervelend. Wie eind februari een winstgevende shortpositie in bezit had, kon dat een week later al niet meer zeggen.

En omgekeerd.

Wie eind februari zijn longposities had zien verpieteren, was afgelopen vrijdag ineens het heertje.

Wie kon zich zowel lekker voelen met zijn posities bij 313, als een week later bij 338, zonder dat hij iets had ondernomen? Iemand die posities heeft die structureel twee kanten opkijken.

Om te voorkomen dat de idiote bokkesprongen van de beurs op korte termijn een portfolio te veel beïnvloeden, kan met opties vrij eenvoudig een positie worden gebouwd die omhoog zowel als omlaag kijkt.

In 2008 hadden wij op 13 maart een positie ingenomen in opties die in juni 2009 pas afliepen. De positie was gebaseerd op de jaarrangeberekening van destijds.

De positie was:

+ 3 put AEX juni 2009 400
-  3 put AEX juni 2009 360
-  5 put AEX juni 2009 320
+ 3 call AEX juni 2009 500
-  3 call AEX juni 2009 540
-  5 call AEX juni 2009 560

Feitelijk werden dus zowel 3 callspread als 3 putspread gekocht, op basis van de opwaartse en neerwaartse potentie van de jaarrange-berekening.

Deze spreads werden gefinancierd door verder out of the money 5 x een short strangle te verkopen.

Per saldo werd er premie ontvangen. De short strangles leverden aan premie meer op dan dat de twee spreads kostten.

Zou de index in juni 2009 dus tussen de 400 en 500 punten hebben gestaan, dan was er voldoende winst, ook al liepen beide spreadposities in dat geval waardeloos af.

Maximale winst ontstond bij een expiratie tussen 540 en 560 zowel als bij een expiratie tussen 360 en 320. Onder 320 zou de winst weer afnemen en bij voldoende daling om kunnen slaan in verlies, en boven 560 idem dito.

Op 13 maart 2008 werd deze positie geopend. De jaarrange was op dat moment, zonder cijfers achter de komma: 498 (opwaarts) - 321 (neerwaarts).

De positie was dus conform de jaarrange, wanneer de AEX zich trendvolgend had gedragen.

Hoe gedroeg deze positie zich?

De beurs begon in het voorjaar een opgang, die uiteindelijk strandde bij 496,12. Ik had me uiteraard voorgenomen om goed te bekijken wat de index zou doen in de buurt van de berekende rangegrens, om daar eventueel de callspread te sluiten.
Maar omdat in 2006 en 2007 de rangegrens exact opgezocht werd, wachtte ik tot 498 op het bord zou komen. De hele constructie kwam overigens in de winst, tussentijds, bij die stijging naar 496.

Maar bij 496,12 bleek - achteraf - de beurs definitief getopt te hebben.

De AEX begon aan de inmiddels beruchte daling. Ik liet de callspread staan en wachtte af.

Ergens in juli begon de positie voor het eerst water te maken. We waren nog lang niet bij 320, maar rond de 400 punten. Als expiratieniveau in juni 2009 was daar niets mis mee, maar tussentijds bleek deze positie verliesgevend te worden, omdat de premies begonnen op te lopen van de geschreven neerwaartse posities.

Dit is uiteraard het nadeel van een dergelijke constructie: ondanks dat er in principe steeds meer tijdswaarde uit de voor het grootste deel geschreven positie loopt, is de looptijd dermate lang, dat bij grotere volatiliteit de premies toch te zeer gaan oplopen.

De maandgrafiek begon op dat moment een koersdoel te geven voor de AEX van 320, 80 punten lager dus nog eens. Dat was de trigger om de positie neerwaarts aan te passen. De 3 calls 500 werden met groot verlies verkocht, de 3 calls 540 met grote winst teruggekocht, en de calls 560 met grote winst teruggekocht. In plaats daarvan werden juni 420 calls verkocht.

We hadden dus nu een dalingspositie van 3 longputs 400, en 5 geschreven calls 420. Daar tegenover stond nog een longpositie van 3 geschreven puts 360, en 5 geschreven puts 320. We deden de aanpassing op 16 juli 2008, 4 maanden dus na het aangaan van de constructie.

Op 18 september 2008, vlak voordat de krach werkelijk losbrandde, was de nieuwe positie, die nu voornamelijk neerwaarts gericht was, goed genoeg in de winst gekomen om verder geen risico meer te willen nemen. De zaak is dus gesloten die dag. We hadden € 4.700,00 winst gemaakt met een marginverplichting van 29.000 Euro (ruim genomen), 16 % winst dus op het geïnvesteerde kapitaal in een half jaar tijd, van 13 maart tot 18 september.

Zoals we nu weten werd de jaarrange-onderkant in de krach verpulverd. Het was dus goed dat wij de jaarrange-constructie gewoon sloten toen er genoeg winst was ontstaan. Uiteraard hadden we een nieuwe shortpositie in kunnen nemen op koersdoel 320, maar we hadden met de reguliere dienst destijds al een putspread 340 - 320 opgenomen met een lange looptijd. Ik beschouwde de jaarrange-strategie als beëindigd met de winstname.

WEINIG ACTIE, WEINIG KOPZORGEN

De positie die wij hadden bezorgde ons eigenlijk weinig kopzorgen, tot de daling in juli te ernstig werd. De aanpassing die we toen deden was niet eens geweldig getimed. Feitelijk werd die aanpassing zelfs gedaan op een zeer slecht tijdstip. En toch rendeerde deze positie uiteindelijk voortreffelijk, omdat de analyse dat de beurs verder zou dalen uiteindelijk juist bleek te zijn.

Het voordeel van zulke langlopende posities is dus, dat uw portfolio niet als een gek heen en weer springt. Ondertussen hoeft u er ook zeker niet dagelijks naar te kijken.

Wat vaak vergeten wordt, is dat zeer succesvolle handelaars een dagtaak kunnen hebben aan het uitvoeren van hun strategieën. Die tijd hebben ze niet voor iets anders. Men betaalt dus een prijs voor succesvolle handel in welke vorm dan ook: wie werkelijk wil leven van de handel, is gedwongen er ook heel veel tijd aan te besteden. Mensen die dromen van het maken van vermogens op de beurs beseffen dit te weinig. Natuurlijk zijn er uitzonderingen, maar in het algemeen kan men op de beurs alleen een vermogen maken als men hard werkt, en er veel tijd in stopt.

De jaarrange-berekening, en de constructies met opties en aandelen die je op basis van die range kunt bouwen, ontslaan je van de verplichting om zo ‘hard te werken’. Het ingezette vermogen zal niet verdubbelen, maar gezien de weinige tijd die erin gestopt wordt, is het rendement van dit soort constructies erg goed.

DE NIEUWE JAARRANGE-POSITIE

Ik denk niet dat we komend jaar op de nieuwe jaarrange-berekening een gelijksoortige positie gaan innemen, maar ik sluit niets uit. Ik zie er in ieder geval naar uit. Ik vind de jaarrangestrategie de mooiste die ik ken.

DE DIENSTEN

We hadden zoals gezegd een winst-exit bij AEX Systematisch op vrijdag op een longpositie, maar we hebben de positie nog laten lopen, omdat het om geschreven puts ging. Die kunnen nog wat tijdswaarde verliezen. Wij wachten dus liever nu op een goed shortsignaal, of een nieuw longsignaal uiteraard.

Het plaatje over 2010 blijft dus:

AEX SYSTEMATISCH KORTE TERMIJN: - 0,51 %
AEX SYSTEMATISCH HANDELSWINSTPORTEFEUILLE: - 14,5 % (ex-dividenden)
AEX SYSTEMATISCH LANGE TERMIJN 2009 - 2010: + 16,75 % (bruto)
CASINO ROYALE (MIDDELLANGE TERMIJN): + 1,95 %
CASINO ROYALE HANDELSWINSTPORTEFEUILLE: - 1,9 % (ex-dividenden)

Alle resultaten zijn netto op het lange termijn systeem na. Hier zal vanaf het nieuwe boekjaar, dat op 9 maart start, ook overgeschakeld worden op vermelding van alle bankkosten.

Verder ga ik uit van de slechtste prijzen die door leden worden teruggemeld. Daardoor kunnen we garanderen dat iedereen die 1 op 1 de diensten volgt, deze resultaten kan behalen.

De resultaten over 2007, 2008 en 2009 vindt u onder de link hieronder.

Veel succes met uw handel, weest u voorzichtig op de markt, en zoals altijd

Happy trading,
Ruud

 

Pagina 349 van totaal 364 paginas ‹ First  < 347 348 349 350 351 >  Last ›