De vooruitzichten voor de AEX voor de week van 23 juli (24. 07. 2018)

RANGE AEX 23 JULI 2018
Dagrange 23 juli: 575,68 - 569,53 

 

Zoals u ziet heeft de AEX een nieuwe high gezet sinds de bodem van 2009, meer dan 9 jaren inmiddels dus in de trend, met noteringen boven de top van 2007, maar nog steeds flink onder de top van 2000. Dat laatste zegt genoeg over de irrationele waarderingen destijds, maar het vertelt ook simpelweg dat de Amsterdamse index niet de bedrijven heeft die voor een performance kunnen zorgen zoals we die in de VS hebben gezien. Alhoewel de Eurozone met haar 28 landen in totaliteit de grootste economie ter wereld is, nog steeds, zijn de meest invloedrijke bedrijven wereldwijd, en de meest winstgevende, en de snelst groeiende, in het algemeen nog steeds te vinden in de VS. En daarom zijn daar de beurzen ook het sterkste geweest. Het verschil is ongelooflijk groot geworden, terwijl dit in de jaren '90 van de vorige eeuw nog niet zo was. 

 

EEN WAARDERINGSVERSCHIL

Er is wel een waarderingsverschil, en dit kan in het voordeel van Europa gaan werken. In het algemeen zijn de waarderingen in Europa lager dan in de VS. Maar dit is een nogal complexe vergelijking, omdat voor beleggers ook de valuta een rol spelen, in dit geval Euro/dollar.

 

OUTPERFORMERS

ING blijft maar fors underperformen, en ik moet bekennen dat als iemand mij de grafiek van ING had laten zien, en niet die van de AEX, ik niet had kunnen geloven dat de index het zo veel beter had gedaan, zonder de hulp dus van de financials. In de jaren '90 van de vorige eeuw waren het juist de financials die de index naar de all time high stuwden. Daar is nu niets meer van over, van dat sentiment. De index wordt door andere sectoren opgestuwd.

Welke bedrijven hebben bijvoorbeeld afgelopen week een nieuwe top gezet voor de cyclus vanaf 2009, in lijn met de index?

- Heineken: nieuwe all time high;

- Wolters Kluwer: nieuwe all time high; 

- DSM: nieuwe all time high; 

- ASML; nieuwe all time high;

- Philips Electronics: nieuwe high sinds 2009;

 

We gaan kort in op deze bedrijven.

 

HEINEKEN

Heineken is een traditional. De brouwer wordt goed geleid, en is overal op de wereld aanwezig. De eventuele ontwikkeling naar het drinken van minder alcohol bij de wereldbevolking (bijvoorbeeld door een steeds groter aandeel van moslims in die wereldbevolking), kan de brouwer ondervangen door meer alcoholvrij bier aan te bieden. En dus gebeurt dit ook. Ruw weg kun je stellen dat zo lang de wereldbevolking groeit, Heineken aan die groeiende hoeveelheid mensen zal leveren, en dus zelf ook zal kunnen groeien.

Heineken is historisch bezien aan de dure kant, met een K/W van 24, maar zo lang de rente zo laag blijft als die nu is, is de hoge waardering wellicht verdedigbaar. Het aandeel heeft het dividend de laatste jaren steeds verhoogd, maar met 1,68 % is het dividendrendement niet heel hoog. Er is wat dat betreft nog ruimte voor meer dividend in de toekomst.

 

WOLTERS KLUWER

Wolters Kluwer is helemaal terug van weg geweest. Na de koers-ineenstorting vanaf 2000 is dit aandeel aanvankelijk maar weinig hersteld, maar vanaf 2013 is de muziek terug gekeerd en in de laatste jaren is het heel hard gegaan. Er is waarschijnlijk terecht kritiek op het ongelooflijk hoge salaris van Nancy McKinstry, maar zij heeft Wolters Kluwer uitstekend geleid. Ook hier is K/W aan de hoge kant met 25, ook hier is het dividend de laatste jaren steeds verhoogd, en is dat met 1,73 % niet heel hoog. Er is dus nog ruimte. De uitgever heeft de transitie naar online volledig op orde gekregen.

 

DSM

DSM is heel ver van kolenwinning verwijderd geraakt. Het is gespecialiseerde fijnchemie geworden; men ontwikkelt op de gebieden van gezondheid, voeding en materialen van alles. Het bedrijf is zeer gediversificeerd, en het is niet te verwachten dat de ontwikkelingen stil zullen blijven staan.  De K/W is hier alleszins redelijk met 15,7, het dividendrendement is prima met 2,36 %. Ook hier zijn de dividenduitkeringen de laatste jaren omhoog gegaan. 

 

ASML

ASML is het technologische pareltje binnen de AEX. De wereldleider in machines voor halfgeleiders heeft een enorme outperformance laten zien. De K/W is met 32,6 zeer hoog. Het dividendrendement is in lijn daarmee laag, met 0,80 %. Men verwacht hier een groei van zowel dividend als dividendrendement in de komende jaren. 

 

PHILIPS

Het is prachtig dat Philips in performance weer terug is. Het bedrijf was lange tijd iconisch, maar  moest zichzelf op een gegeven moment nieuw gaan uitvinden. Dat lijkt gelukt te zijn, want hoewel de concurrentie wereldwijd moordend is, slaagt Philips erin om marktaandeel te behouden en in bepaalde onderdelen zelfs te vergroten. De K/W is met 25 wel weer aan de hoge kant. Ook is het dividend niet gegroeid de laatste jaren, het is stabiel gebleven. Momenteel haalt Philips 2,17 % dividendrendement voor aandeelhouders.

 

KUNNEN DE TRENDS IN DE LEIDENDE AANDELEN OP DE AEX STANDHOUDEN?

Er is momenteel weinig aanleiding te denken dat dit niet mogelijk zou zijn. Hoezeer Trump ook zijn best doet om zand in de motor te strooien, de wereldhandel loopt nog goed, en in de meeste westerse landen is er een behoorlijke economische groei.

 Bovengenoemde aandelen volg ik niet allemaal intensief, maar wel bijvoorbeeld Heineken, en op de brouwer houd ik een berekend koersdoel aan van rond de 98. U ziet dit ook in de grafiek als opwaarts doel aangegeven binnen de jaarrangeberekening. Er zou hier wat dat betreft dus nog opwaartse ruimte moeten zijn. Wat de andere huidige leiders van de AEX betreft neem ik aan dat het plaatje niet zeer verschillend is, maar ik heb hier geen berekeningen van gemaakt - nog niet. 

 

HET WEEKVOORUITZICHT VOOR DE AEX

Anders dan bij de top in mei, is het nu heel goed mogelijk, op basis van de kracht van de trend en de relatief nog steeds korte opwaartse periode, dat de toppen van januari en mei nu wel gebroken worden. Toch denk ik dat we deze week uiteindelijk per saldo een stapje terug zullen gaan doen; de AEX-index is zoals gezegd wel erg ver uitgelopen ten opzichte van de andere westerse beurzen. Ik reken dus in de loop van de week op consolidatie en een iets lager weekslot. Op middellange termijn is er vermoedelijk nog meer opwaartse ruimte. 

Op langere termijn verwacht ik juist een daling op de AEX, om de stijging vanaf 2016 te compenseren. Mijn indicatoren geven aan dat de AEX zich in een laatste fase van opgang bevindt. De correctie van januari/februari dit jaar zou neerwaarts moeten kunnen worden overtroffen. 

Maar dit is een verwachting die uitgesproken wordt voor een later tijdstip; later dit jaar, of zelfs pas in 2019. 

 

DE DIENSTEN

RVM Systematisch Kort had een zwakke week, de stijging op de AEX was veel groter dan berekend kon worden, en dit leidde tot het eerste handelsverlies in langere tijd. 

RVM Systematisch Week heeft nog lopende posities, en RVM Systematisch Lang loopt dit jaar verreweg het beste. Frappant is dat dit niet gebeurt vanuit handel, maar vanuit non-handel; we hebben en houden hier posities aan waarop nog steeds geen winst genomen mag worden. RVM Systematisch Lang kan dus geen handelsresultaten laten zien in 2018, maar heeft wel goed lopende bestaande posities.

Bij Systems2Follow, oftewel de Traderswinkel, had RVM Strategy handelswinst toe te voegen aan de portefeuille; bij RVM Retirement was er ook goede handelswinst. 

  

DE DIENSTEN

RVM SYSTEMATISCH:

RVM SYSTEMATISCH KORT

WERKKAPITAAL: € 20.000,00

Resultaten betreffen uitsluitend afgesloten posities.

RESULTAAT 2017:    + 15,25 %

RESULTAAT 2018:    -  33,83 %  

 

  

RVM SYST WEEK

WERKKAPITAAL: € 10.000,00

Resultaten betreffen uitsluitend afgesloten posities.


RESULTAAT 2017:  + € 177,10    oftewel    + 1,77 %

RESULTAAT 2018:  + € 443,10   oftewel   + 4,43 %

 

 rvm-systematisch-week-2014-2018.GIF

 

  

RVM SYSTEMATISCH LANGE TERMIJN

WERKKAPITAAL: € 20,000,00

Resultaten betreffen uitsluitend afgesloten posities.

RESULTAAT 2016 – 2017: + € 2345,9 oftewel + 11,73 %

RESULTAAT 2017 - 2018:    €      0,00  (alle posities nog lopend, grafiek is exclusief lopende winsten)

 

aex-systematisch-lang-2014-2017.GIF

 

U kunt zich aansluiten bij de dagelijkse adviesdienst RVM Systematisch (actief sinds 2007) op mijn eigen site www.vanmegentrading.nl. Een gratis kennismakingsmaand is mogelijk. Velen zijn u voorgegaan, u bent van harte welkom bij de club.

 

SYSTEMS2FOLLOW

RVM STRATEGY

WERKKAPITAAL: € 12.000,00

RESULTAAT:   - 22,40 %

 

RVM RETIREMENT

WERKKAPITAAL: € 12.000,00

RESULTAAT:     + 0,01 %

 

Inschrijven voor beide systemen kan op de site van Systems2Follow. De kosten behoren tot de laagste van Systems2Follow, en daarmee tot de laagste kosten ter wereld.

  

HET ZATERDAGSE SPREEKUUR

Op www.vanmegentrading.nl kunt u zich opgeven voor een privé-sessie betreffende uw eigen portefeuillebeheer, met focus op risico, investeringstechniek en kwantitatieve analyse. Deze sessies worden altijd op zaterdag gepland. 

Wie belangstelling heeft, meldt u via het contactformulier op genoemde site van Van Megen Trading.  

 

Ten slotte: weest u voorzichtig op de markt, veel succes met uw handel, maar bovenal

Happy trading,

Ruud

Pagina 3 van totaal 313 paginas  <  1 2 3 4 5 >  Laatste »